loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Aytekin, Balıkesir'in Altıeylül ilçesinde yaşanan dere kirliliğini meclis gündemine taşıdı

CHP'li Aytekin, Balıkesir'in Altıeylül ilçesinde yaşanan dere kirliliğini meclis gündemine taşıdı
Tarih: 19.06.2023 - 09:15
Kategori: Siyaset

CHP Balıkesir Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Ensar Aytekin Altıeylül ilçesine bağlı kırsal mahalleleri etkileyen dere kirliliğini TBMM gündemine taşıdı.

Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde;

“Altıeylül ilçesine bağlı Halalca, Ovaköy, Yakup, Balıklı, Çandır, Köseler, Küçükbostancı ve Büyükbostancı kırsal mahalleye ait tarım arazisinin su kaynağı olan kanal hayvan dışkısı ve balçık nedeniyle kullanılamaz hale geldi. Mahallelinin tarım alanını sulama kaynağı olan bu derenin kirliliği yıllardır sürüyor. Mahalle sakinleri gitmedik makam, çalmadık kapı bırakmıyor ancak sonuç yine değişmedi. Çocuklarımızın, mahallelinin, Balıkesir halkının sağlığı tehdit altında. Kokudan yanına yaklaşılmayan, kirlilikten rengi belli olmayan dereden kaynaklı sorunun çözülmesi için olayın takipçisi olacağız” dedi.

Aytekin’in soru önergesi şu şekilde;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıda yer alan sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet ÖZHASEKİ tarafından yazılı olarak cevaplanması hususunda gereğinin yapılmasını rica ederim.

Ensar AYTEKİN

Balıkesir Milletvekili

Balıkesir ili sık sık yaşanan çevre kirliliği ile sık sık gündeme gelmektedir. Altıeylül ilçesine bağlı sekiz kırsal mahalleye ait tarım arazisinin su kaynağı olan kanal hayvan dışkısı ve balçık nedeniyle kullanılamaz hale gelmiştir.

Beş kilometre uzunluğu olan bu kanalın görüntüsü mahalle halkının endişelenmesine neden olmaktadır. Mahallelinin tüm platformda rahatsızlığını dile getirmesine rağmen yetkililer soruna kulağını tıkamış, tüm şikayet ve talepler cevapsız bırakılmıştır.

Çevredeki sanayi tesislerinin yarattığı kirlilik nedeniyle mahalleli hastalık kapmaktan korkmakta, canlı yaşamı ciddi anlamda tehlikede bulunmaktadır.

Bu bağlamda;

1- Balıkesir Valiliği tarafından konuya dair yapılan “sorunun takipçisiyiz” açıklamasına rağmen henüz mahalle halkının sorunu çözülememiştir. Bu konuya dair başlatmış olduğunuz çalışma var mıdır?

2- Devlet Su İşleri (DSİ)’ne ait söz konusu kanal tarım arazilerini sulamak amacıyla kullanılmaktadır. Halk ve çevre sağlığına bu denli zarar veren söz konusu sorunun büyüklüğünün farkında mısınız?

3- Altıeylül ilçesine bağlı Halalca, Ovaköy, Yakup, Balıklı, Çandır, Köseler, Küçükbostancı ve Büyükbostancı mahallesi sakinleri konunun çözümüne dair çalmadık kapı bırakmamıştır. Tüm bunlara rağmen mahallelerin sorunlarının çözülmeme nedeni nedir?

4- Bahse konu olan kırsal mahallelerin civarındaki işletmelere ilişkin bir denetim yapılmış mıdır? Yapıldıysa işletmelere idari yaptırım olarak ne uygulanmıştır?

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları