loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Dinçer'den Orman Bakanına Akbelen soruları; Firmanın 7.10.2021 tarihli başvurusu üzerine kurumunuzca süre uzatım kararı verilmiş midir?

CHP'li Dinçer'den Orman Bakanına Akbelen soruları; Firmanın 7.10.2021 tarihli başvurusu üzerine kurumunuzca süre uzatım kararı verilmiş midir?
Tarih: 01.08.2023 - 18:36
Kategori: Siyaset

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Semra Dinçer, Akbelen ormanlarında kömür madeni için günlerdir devam eden ağaç kesiminin izinsiz olduğu yönündeki iddiaları Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI SEMRA DİNÇER; ORMAN İZNİNİN SÜRESİ BİTTİ, PARA HIRSINIZIN SÜRESİ BİTMİYOR

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Semra Dinçer, Akbelen ormanlarında kömür madeni için günlerdir devam eden ağaç kesiminin izinsiz olduğu yönündeki iddiaları Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.

Akbelen ormanlarının hukuksuz bir şekilde katledildiğine dikkat çeken Dinçer, “Muğla’nın Milas ilçesi İkizköy mevkiindeki Akbelen Ormanı’nda maden sahasının genişletilmesi amacıyla günlerdir ağaçlar kesiliyor. Yasalar ve Anayasa yok sayılarak dört yıllık kömür rezervi için yüz yıllık ağaçlar kesiliyor. Dünya fosil yakıtlardan vazgeçerken, 5’li çete birkaç yıl daha kesesini doldursun diye izin dahi alma gereği duymadan yaşam alanları, su kaynakları ve yaban hayatı yok ediliyor.” dedi.

Günlerdir Akbelen'de yapılan ağaç kesimlerine dayanak yapılan orman kesim izninin süresinin 2021 yılının aralık ayında sona erdiği iddialarına değinen Dinçer, şunları kaydetti;

Doğa ve çevre konularında çalışmalar yürüten ve hukuki süreçleri takip eden Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları (ÇEHAV) grubundan avukat arkadaşlarımız bu konuda titiz bir çalışma yaparak, Akbelen ormanlarında yaşanan hukuksuzluğu ortaya koymuşlardır.

Türkiye'deki hukuksuzluk ortamına alışan, yasa tanımayan şirket, orman kesim izninin yürütmesi durdurulduğu günlerde iznin süresini uzatmak içim başvuru yapmış. O tarihte yürütmeyi durdurma kararı olduğundan, izin süresi uzatılmamış. Orman kesim izninin yürürlükte olduğu zamanlarda ise uzatma başvurusu yapılmamış.

Yürütmesi durdurulmuş bir işlemle ilgili uzatma başvurusu hukuken geçerli değildir. Hukuken geçerli olmayan bir başvuru üzerinden orman kesim izninin yürürlükte tutulması yasalara aykırıdır. İzin süresi içerisinde hukuken geçerli bir uzatma başvurusu yapılmadığından iznin süresi dolmuş ve bu izin artık yürürlükte değildir. Bu nedenle süresi dolan izin üzerinden yapılan kesimler usulsüz ve hukuka aykırıdır.

Ayrıca, 2021’de süresi dolan orman izni de, ilave izindir. İlgili yönetmelikte birden fazla süre uzatma hakkı düzenlenmemiştir. Tekrar süre uzatmaları da yönetmelik kapsamında mümkün gözükmemektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı Akbelen’de hangi hukuku işletiyor, bilemiyoruz. Günlerdir çıkıp bir açıklama dahi yapmadılar. Orman izninin süresi bitti, sizin para hırsınızın süresi bitmiyor.

AKP iktidarı her ne kadar yandaşları için yasaları ve Anayasayı yok saysa da biz nerde olursa olsun ülkemize, toprağımıza, suyumuza, havamıza ve sağlığımıza sahip çıkak için sonuna kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu topraklar, 5’li çetelerin değil, 85 milyon vatandaşındır.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Dinçer, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ın cevaplaması istemiyle şu soruları yöneltti;

1) Akbelen Ormanlarıyla ilgili Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret Anonim Şirketine şu ana kadar kaç kez izin verilmiştir. Verilen izinlerin başvuru tarihi, izin tarihi, bitiş tarihi ve geçerlilik süreleri nedir?

2) 28/11/2020 tarih ve 1644218 sayılı Olur ile şirkete ilave izin verildiği kurumunuz yazışmalarında da yer almaktadır. Orman Kanunu ve Orman Kanununun 16 ncı Maddesinin Uygulama Yönetmeliğinde ikinci kez ilave izin başvurusu yapılabileceğine dair düzenle yokken, firmanın 7.10.2021’de yaptığı ilave izin talebi hangi yasal dayanakla geçerli sayılmaktadır?

3) Firmanın 7.10.2021 tarihli başvurusu üzerine kurumunuzca süre uzatım kararı verilmiş midir?

4) Firmanın sonraki tarihlerde başka izin ya da uzatma başvurusu olmuş mudur? Bu başvuru üzerine verilen izin işlemi olmuş mudur? Olmuşsa, başvuru tarihi, işlem tarihi ve geçerlilik tarihi nedir?

5) Yürütmenin durdurulduğu zamanda aldığınız süre uzatım talebi içeren dilekçeyi neden geri çevirmediniz?

6) Günlerdir, süresi dolmuş orman izin belgesiyle mi kesim yapıyorsunuz?

7) Günlerdir gelen onca itiraza rağmen büründüğünüz sessizlikten ne zaman vazgeçecek siniz?

8) Bu iddia üzerine ormandaki kesimi derhal durduracak mısınız?

 

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları