loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Ensar Aytekin; Kur farkı nedeniyle hasta ameliyat masasında doktoru, doktorsa ameliyatta kullanacağı malzemeyi bekliyor!

CHP'li Ensar Aytekin; Kur farkı nedeniyle hasta ameliyat masasında doktoru, doktorsa ameliyatta kullanacağı malzemeyi bekliyor!
Tarih: 13.06.2023 - 09:04
Kategori: Siyaset

Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Ensar Aytekin, yaşanan kur yükselişinin hastanelerde ameliyat için sıra bekleyen vatandaşları da mağdur ettiğini ifade etti.

KUR ARTTI HASTA AMELİYAT MASASINDA KALDI

Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Ensar Aytekin, yaşanan kur yükselişinin hastanelerde ameliyat için sıra bekleyen vatandaşları da mağdur ettiğini ifade etti.

Seçimden sonra yaşanan dolardaki yukarı yönlü hareketin kontrol altına alınamaması ithalatla ayakta duran Türkiye’yi ciddi şekilde mağdur ediyor. Mağduriyetin son örneğini ise CHP Balıkesir Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Ensar Aytekin dile getirdi. Yaşanan kur şokunun hastanelerde ameliyat için sıra bekleyen hastaları da mağdur ettiğini ifade eden Aytekin “acil olmayan ameliyatların yapılması neredeyse imkansız hale geldi. Sağlık Bakanlığı ile kurumların malzemelere ilişkin geri ödemelerdeki orantısızlık, Sağlık Uygulama Tebliği’ndeki yetersizlik vatandaşın canına kast edecek şekilde karşımıza çıkıyor. Kamu hastanelerinde yaşanan bu sorun, şimdi özel hastanelerde de kendini göstermeye başladı. Kur kontrol edilemiyor bunun bedelini ise vatandaş canıyla ödüyor.” dedi.

CHP’li Aytekin’in açıklaması şöyle:

“Seçim sürecinde yaşanan kur şokunu, arka kapıdan döviz satarak halı altına süpüren iktidar seçimden sonra acı gerçeği halka göstermeye başladı. Seçimlerin üzerinden 15 gün geçti, 15 günde dolar 20 lirayı da geçerek 24 TL sınırına geldi. 15 gündür kura yapılan dolaylı müdahaleler de artık fayda etmiyor. Bunun sonucunda ithalatla ayakta duran Türkiye’de iğneden ipliğe her şeyin fiyatı günlük değişiyor. Yaşanan krizin son noktası ise maalesef sağlık alanı oldu. Sağlık bir kamu hizmetiyken, bunu sektörleştiren ve kamucu anlayış yerine tüccar mantığını hayata geçiren AKP iktidarı sağlık alanında eşi görülmemiş bir mağduriyet yarattı. Sağlık bakanlığı ile firmaların Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) konusunda anlaşamamaları, kurun her gün yukarıya doğru gidişi medikal ürünlerin tedariğini de geciktirmekte ve bunun sonucunda insanlar hastane kapılarından geri dönmekte. Bugün neredeyse tüm kamu hastanelerinde acil olmayan ameliyatlar maalesef yapılamıyor. Hasta ameliyat masasında doktoru, doktorsa ameliyatta kullanacağı malzemeyi bekliyor. Bu krizin bir an evvel çözülmezse sağlıkta içinden çıkılamaz bir kaosu yaşayacağız.

Malzemeye Fiyat Verilemiyor

Bugün bir kardiyolojik girişimde kullanılacak olan stent fiyatları gün içinde yerine göre 2 veya 3 kez değişiyor. Yerli stentlerde de durum farklı değil. Bir ameliyathanede kullanılacak dikiş ipi bile kur şokundan etkileniyor. Sağlık Bakanlığının derhal SUT fiyatlarını güncellemesi şart.

Kriz İlaçları da Vuruyor

Krizin bir diğer boyutu ise ilaç sektöründe yaşanıyor. Hasta yazılan ilacı almaya gittiğinde ya ilaç bulunamıyor ya da muadili veriliyor. Bununla birlikte en acısı ise yurtdışından getirilmek zorunda olan kanser ilaçları. Yurtdışı ilaçları hastalara ulaşamıyor. Bazı kritik ilaçlar ise SUT sisteminde pasif ilaç konumuna düşürüldüğü için hastalar hayati önemdeki ilacı alamıyor. Kanser tedavisinde kullanılan ilaçlarda dolardaki bir TL’lik artış ilacına göre binlerce liralık değişime sebep olabiliyor. Ve bakanlık, bu konuda adım atamıyor. Hastaların yaşadığı bu mağduriyeti vicdanı olan tüm yöneticilerin düşünmesi lazım.

Bu Sorunu Çözmek İçin Ne Bekliyorsunuz?

Yaşanan kriz sağlık alanındaki tüm paydaşların üzerine eğilmesi gereken, bakanlıktan bürokrasiye sağlık meslek örgütlerinden kurumlara kadar herkesi ilgilendiren bir sorun. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, öyle görünüyor ki bu sorunu çözmek için eğer Merkez Bankasının faiz kararını bekliyor. Faiz sebep enflasyon sonuç tezinin ülkeyi getirdiği bu nokta maalesef can yakmaya devam ediyor. “

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları