loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Göker: Üreticinin borçlarının ödenebilecek şekilde yeniden yapılandırılması elzem hale geldi

CHP'li Göker: Üreticinin borçlarının ödenebilecek şekilde yeniden yapılandırılması elzem hale geldi
Tarih: 07.08.2020 - 15:32
Kategori: Siyaset

CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet Göker Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından verilen kredilerde yaşanan faiz artışları hakkında yazılı soru önergesi verdi.

Türkiye’nin tarım ve hayvancılık bakımından kendi kendine yeten bir ülkeyken uygulanan yanlış politikalar sonucunda dışa bağımlı hâle getirildiğini söyleyen GÖKER, “Yaklaşık 18 yıllık AKP iktidarı döneminde uygulanan yanlış hayvancılık politikaları nedeniyle besici korunmamıştır. Bunun son örneği Tarım ve Kredi Kooperatiflerinde yaşanmaktadır. Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından verilen kredilerde yaşanan faiz artışları, üreticiyi adeta canından bezdirmiştir. Faizlerin yüksek seyrettiği 2018 ve 2019 yıllarında üreticilere yüzde 8 ila 12 arasında faizlerle kullandırılması gereken indirimli tarımsal krediler, yüzde 30’lar ve 35’lere varan oranlarla kullandırılmıştır” dedi.

Söz konusu bu oranların üreticiye olumsuz yansımış olduğunu söyleyen CHP’li Vekil, “Tarım Kredi Kooperatiflerinin 2019 yılı faaliyet raporu çiftçinin durumunu rakamlarla ortaya koymuş ve özellikle son iki yılda kanuni takibe düşen kredi miktarındaki artış dikkat çekmektedir. Tarım Kredi Kooperatiflerinde 2011-2017 yılları arasında çiftçinin kanuni takibe düşen borç miktarı 300 milyon civarında seyrederken 2018 yılında bu rakam 500 milyona, 2019 yılında ise söz konusu bu rakam 1 milyar liraya yükselmiştir.  Sonuç olarak üreticilerimizin üretmeye devam edebilmesi için, Tarım Kredi Kooperatifi'ne olan borçlarının Ziraat Bankası'na devredilmesi ve bu borçların ödenebilecek şekilde yeniden yapılandırılması elzem hale gelmiştir” diyerek bakanlığa bazı sorular yöneltmiştir.

CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet Göker yazılı soru önergesinde şu sorulara yer verdi.

Tarım Kredi Kooperatiflerine borcundan dolayı takibe düşen üretici sayısı ve kredi miktarı ne kadardır?

Faizlerin yüksek seyrettiği 2018 ve 2019 yıllarında üreticilere kullandırılan kredi miktarı nedir?

Söz konusu krediler ortalama yüzde kaç faiz oranından kullandırılmıştır?

Üreticilerimizin, Tarım Kredi Kooperatifi'ne olan borçlarının Ziraat Bankası'na devredilmesi ve bu borçların ödenebilecek şekilde yeniden yapılandırılması hususunda bakanlığınızca yapılan bir çalışma var mıdır?

Kaynak : istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları