loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Gök'ten Meclis'e 'Zencani’nin rüşvet iddialarını incelemeliyiz!'

CHP'li Gök'ten Meclis'e 'Zencani’nin rüşvet iddialarını incelemeliyiz!'
Tarih: 14.04.2016 - 08:57
Kategori: Siyaset

CHP Grup Başkanvekili ve Ankara Milletvekili Levent Gök, Babek Zencani'nin Türkiye'de 3 Bakana rüşvet dağıttı iddiasıyla ilgili olarak yargılamaya konu bilgi ve belgelerin temini için TBMM Başkanlığının harekete geçmesi için başvuruda bulundu.

CHP Grup Başkanvekili ve Ankara Milletvekili Levent Gök, Babek Zencani'nin Türkiye'de 3 Bakana rüşvet dağıttı iddiasıyla ilgili olarak yargılamaya konu bilgi ve belgelerin temini için TBMM Başkanlığının harekete geçmesi için başvuruda bulundu.

CHP Grup Başkanvekili ve Ankara Milletvekili Levent Gök, 'yeryüzünde yolsuzluğu yayma' suçlamasıyla İran’da yargılanan Babek Zencani’nin ifadelerinde yer alan Türkiye'de 157 milyonu bakanlara olmak üzere toplam 8,5 milyar dolar rüşvet dağıttığı iddialarının incelenmesi için bulunduğu başvuru metni şöyle:

“Fesat Fil Arz” yani “yeryüzünde yolsuzluğu yayma suçlamasıyla İran’da yargılanan işadamı Babek Zencani’nin yargılama sürecindeki ifadelerine ilişkin haberler basına yansımıştır. Bu haberlerde Zencani’nin Türkiye’deki ortakları aracılığı ile 137 milyonu 3 bakana olmak üzere toplam 8,5 milyar dolar rüşvet dağıttığı bilgisi yer almaktadır. 

Bu bağlamda, İran’da gerçekleşen yargılamaya ilişkin bilgi ve belgelerin incelenmesi durumunda Türk bakanlara rüşvet verilip verilmediği konusunun aydınlatılabileceği anlaşılmaktadır. Anayasanın 100 üncü TBMM İçtüzüğünün 107 ila 113 üncü maddelerinde Meclis Soruşturmasına ilişkin düzenlemeler bulunmaktadır. Buna göre, başbakan veya bakanlar hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisinin üye tamsayısının en az onda birinin vereceği önerge ile soruşturma açılması istenebilir. Dolayısıyla bakanların rüşvet aldıklarına ilişkin belge ve bilgilere ulaşılması durumunda görev Yüce Meclisimizin olacaktır. 

TBMM’ye Anayasa ve İçtüzük tarafından verilen yetkinin kullanılması noktasındaki işleyişin önünü açmak konusunda Başkanlığınıza görev düştüğü değerlendirilmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti ile İran İslam Cumhuriyeti Arasında Hukuki ve Cezai Konularda Adlî İşbirliği Anlaşması 03.02.2010 tarihinde Ankara'da imzalanmış, 22.02.2011 tarih ve 6121 sayılı Kanunla da onaylanması uygun bulunmuştur. 

Bu bağlamda Meclis Soruşturmasına ilişkin sürecin işletilebilmesi amacıyla, yukarıda anılan anlaşma ya da diğer uygun görülecek yollar işletilerek İran’daki yargılamaya ilişkin belge ve bilgilerin milletvekillerinin incelemesine sunulması için hukuki sürecin başlatılması konusunda Başkanlığınızca işlem yapılmasını arz ve talep ederim.

Vişne Haber Ajansı - Çiçek Güçlü



ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları