loading
close
SON DAKİKALAR

CHP’li Güler sordu: ''Türk Silahlı Kuvvetleri paralı ordu mu olacak?''

CHP’li Güler sordu: ''Türk Silahlı Kuvvetleri paralı ordu mu olacak?''
Tarih: 11.12.2014 - 19:24
Kategori: Siyaset

CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, Meclis Genel Kurulu’a 665 sıra sayısı ile gelen ‘Bedelli Askerlik’ Kanun Tasarısı görüşmelerinde sordu...

CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, Meclis Genel Kurulu’a 665 sıra sayısı ile gelen ‘Bedelli Askerlik’ Kanun Tasarısı görüşmelerinin soru – cevap bölümünde Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a sordu: “Sayın Bakan, Hükümetinizin ya da Türk Silahlı Kuvvetlerinin paralı ordu, paralı askerlik rejimine geçmek gibi bir planı var mıdır?”

“Personel dağılımı”

Milli Savuma Bakanı İsmet Yılmaz CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler’i yanıtlarken şunları söyledi: “Bu, profesyonel ordu, profesyonel askerlik şeklinde anlaşılsa daha iyi olur diye düşünüyorum. Şu anda Silahlı Kuvvetlerimizin mevcutları: Profesyonel ordu toplamı… Bu saydığımın içerisinde, birincisinde Jandarma ve Sahil Güvenlik hariç, ikincisinde Jandarma ve Sahil Güvenlik de dahil olarak vereceğim. Profesyonel personel toplamı: Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri Komutanlığının toplamı 152.719. Bunlara Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığını da eklediğimizde profesyonel personel toplamı 223.812. Birinci husus bu, bunlar profesyonel olanlar. Bir de erbaş ve er yükümlü olanlar var. Yine Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı kapsamında olanların sayısı 276.413. Buna Jandarma Genel Komutanlığındaki 122.568 ve Sahil Güvenlik Komutanlığında olan 1.825'i de koyduğumuzda 400.806 da yükümlü personel var. Toplam askeri personel yani profesyonel artı yükümlülerle birlikte, Jandarma ve Sahil Güvenlik de dahil 624.618. Yani profesyonel, yaklaşık üçte 1'inden fazla tutuyor.”


CHP’li Güler sordu: ''Türk Silahlı Kuvvetleri paralı ordu mu olacak?''

“Profesyonel askerliğe geçeceğiz!”

Konuşmasında doğru olanın, ideal olanın karma bir sistem olduğunu belirten Bakan Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: “Silahlı Kuvvetlerimizin genel anlayışı ve yaklaşımı biz profesyonel askerliğe geçmeyi şu anda düşünmüyoruz. Doğru olanın, ideal olanın böyle karma bir sistem olduğunu düşünüyoruz. Arkadaşlarım sordu, Genelkurmay Başkanlığımızın görüşü nedir, biraz sonra onu da söyleyeceğim. Genelkurmay Başkanlığımız da "benim ihtiyacım var, asker gelsin" diyor. İşte, tertip dönemlerimiz var. Eğer ki nüfus artış hızımız… Gençlerimiz olmazsa, Genelkurmay Başkanlığımızın ihtiyacı olan, dışarıdan karşılanamazsa biz de ileriki dönemde istesek de istemesek de profesyonel askerliğe geçeceğiz çünkü Batı'nın ulaştığı nokta bu.”

Görüşmeleri gece yarısına kadar süren Tasarı, Genel Kurul’da oylanarak kabul edildi.

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları