loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Günaydın: 500 bin aileye gıda yardımı yapmak üzere hazırlıklarımızı son aşamaya getirmiş durumdayız

CHP'li Günaydın: 500 bin aileye gıda yardımı yapmak üzere hazırlıklarımızı son aşamaya getirmiş durumdayız
Tarih: 31.03.2020 - 11:58
Kategori: Gündem

İSYÖN Genel Müdürü CHP PM üyesi Gökhan Günaydın hükümetin tarım politikalarını eleştiren açıklamada bulundu. Türkiye'nin kendine yeterlilik oranının düşük olduğunu belirten Günaydın "Koronavirüsle ortaya çıkan ithalat kısıtlılıkları paramız var satın alırız meselesini tarihe gömdü" dedi....

Dün akşam KRT Ana Haber'e konuk olan İSYÖN Genel Müdürü Gökhan Günaydın iktidarın ekonomi ve tarım politikalarına ilişkin eleştirilerde bulundu. Konuşmasında kizmet sektöründe işçi ve esnafların durumuna değinen Günaydın "Bu nisanlara kriz dönemi boyunca kaybettikleri gelirin hem nakden ödenmesi hem de gıda yardımın yapılması gerekiyor. Paramız yok bütçemiz yetmiyor diyemezsiniz. Bu insanlar size yıllarca vergi verdi. Bu vergileri çarçur ettiniz" dedi. 

"Şuan İBB 100 bin çocuğun kapısına süt bırakıyor" diyen Gökhan Günaydın "230 bin aileye hem nakit hem de gıda yardımı yapıyor. 500 bin aileye gıda yardımı yapmak üzere hazırlıklarımızı son aşamaya getirmiş durumdayız" açıklamasında bulundu. 

CHP'li Günaydın'ın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

"Türkiye tarımsal ham maddede 7 ile 8 milyar dolar açık veriyor. 50 milyar TL'ye yakın her yıl tarımsal ham maddeyi ithal ediyorsun.

Türkiye arpada kendine yetmiyor. kendine yeterlilik oranı yüzde 89. Çeltik yüzde 70. Mısırda yüzde 88. Kuru fasulyede yüzde 82. Türkiye pilav üstü kuru yiyemeyecek durumda. Kırmızı mercimeği, nohutu Hindistan'dan, Kanada'dan satın alıyoruz. Ayçiçeğinde yüzde 80 kendimize yeterlilik oranımız. Pamukta yüzde 50....

Türkiye'de tarımın çöküşü 1980'lerde neo liberal politikalarla başladı.  18 yıılık AKP iktidarıda iflas noktasına getirdi. Türkiye geçen yıl 9 milyon ton buğday ithal etti. Rusya size buğday satmaktan vazgeçti. Dışarıdan buğday getiremezsen o makarnayı yapamaz durumdasın. Türkiye'nin 8-19 milyon ton buğday üretimi kendisine zor yetiyor. Koronavirüsle ortaya çıkan ithalat kısıtlılıkları  paramız var  satın alırız meselesini tarihe gömdü. Zaten paran da yok.

Bir yurttaşımız ortalama yılda 13-14 kilo gram et tüketiyor. Türkiye 1 milyon tok civarında et üretiyor. Akademisyenim diye ortada dolaşanlar bile 200-300 bin ton et üretsek kendimize yeteriz diyor.

Et ve Süt Kurumu'nun depolarında ithal et var, kıyma fiyatları 32 liradan 39 liraya çıktı. ET Süt Kurumu deposundaki bu etleri ne yapmayı planlıyor. İnsanlar et yiyemezken depomuzda et doludur açıklaması gerçekten talihsiz bir açıklama.

Gübre fiyatların son 2-3 ay içinde yüzde 20 artış oldu. Gübre üreten kurumlarımız vardı. Ne oldu bu kurumlara? İlkel ilan edilerek kapatıldı. üretici bu gübre fiyatlarıyla üretim yapamıyor. Bu girdilere yönelik politikamızın olması lazım.

Hizmet sektöründe çalışan yüz binlerce yurttaşımız ve esnafımızın işyerleri kapalı. Bu insanlar para kazanamıyorlar. Bu insanların günlük kazanan günlük yiyebilecek insanlar. Bu nisanlara kriz dönemi boyunca kaybettikleri gelirin hem nakden ödenmesi hem de gıda yardımın yapılması gerekiyor. Paramız yok bütçemiz yetmiyor diyemezsiniz. Bu insanlar size yıllarca vergi verdi. Bu vergileri çarçur ettiniz.

Şuan İBB 100 bin çocuğun kapısına süt bırakıyor. 230 bin aileye hem nakit hem de gıda yardımı yapıyor. 500 bin aileye gıda yardımı yapmak üzere hazırlıklarımızı son aşamaya getirmiş durumdayız. Bu akşam itibarı ile 3 milyon TL bağış yapıldı. Bunlarla koli ile gıda yardımı yapılacak. Yenikağı'da 5000 kişiye aynı anda sıcak yemek sunumumuz hazırlanmış durumda.      

Bu kriz günlerini toplumsal dayanışmayla aşacağız"

Kaynak : Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları