loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Gürer: 'Emekliye ve memura kira yardımı yapılmalıdır'

CHP'li Gürer: 'Emekliye ve memura kira yardımı yapılmalıdır'
Tarih: 21.06.2023 - 12:47
Kategori: Siyaset

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’den emekliye ve memura çiftçe bayram yaşatacak kanun tekliflerini TBMM Başkanlığına verdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ev sahibi olmayan emekliler ve kamu kurumlarında görevli memurlara kira yardımı yapılması istemiyle 2 ayrı kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, emekliler için hazırladığı kanun teklifinde, ev sahibi olmayan emeklilere asgari ücretin 3’te ikisi kadar, memurlar için hazırladığı kanun teklifinde ise aylık 4 bin lira kira yardımı yapılmasını önerdi. KİRA YARDIMLARI İÇİN İKİ AYRI KANUN TEKLİFİ Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ekonomik krizler ve hayat pahalılığı karşısında alım gücü sürekli düşen emekliler ve kamuda görevli memurlar için 2 ayrı kanun teklifi  TBMM Başkanlığına verdi. CHP Milletvekili Gürer, TBMM Başkanlığına sunduğu kanun tekliflerinde, emekliler ve kamuda görevli memurlara kira yardımı yapılmasını önerdi. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinde emeklilerin, artan hayat pahalılığı karşısında alım güçlerinin sürekli azaldığına dikkat çekti.

EMEKLİ ZOR ŞARTLAR ALTINDA HAYATLARINI SÜRDÜRÜYOR

Ülke genelinde sayıları  16 milyona dayanan emeklilerin, ekonomik sorunlar nedeniyle sağlıklı yaşam sürdüremedikleri ve sağlıklı beslenemediklerine vurgu yapan CHP Milletvekili Gürer, emekli maaşlarına yapılan zammın; gıda, akaryakıt, elektrik vb. temel ihtiyaç kalemlerinde yaşanan fiyat artışları ve enflasyon rakamlarındaki yükseliş karşısında değersizleştiğini belirtti.

YOKSULLUK SINIRI  ARTIYOR

Maddi anlamda sorunlu bir sürecin içinde olan emeklilerin temel ihtiyaçlarını karşılama noktasında da zorlandıklarını aktaran Gürer, “Bu süreçte emekli vatandaşlarımızın geçim kaygısı yaşamaları sağlık sorunlarının artışına da neden olmaktadır. Türk-îş tarafından açıklanan bu yılın mayıs ayma ait verilerde açlık sının 10.362 TL, yoksulluk sınırının ise 33.732 TL’ye yükseldiği görülmektedir. Emekli vatandaşlarımızın enflasyona karşı korunacağı ifade edilmesine karşın, emekli maaşına yapılan artış miktarının bu söyleme tezat düştüğü görülmektedir” ifadelerine yer verdi.

KONUT FİYATLARINA YETİŞİLMİYOR

Ülkemizde konut fiyatlarının her geçen gün arttığına da dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu durumun konut sahibi olmayan emeklilerin sorunlarını artırdığına değindi. Gürer’in sahibi olamayan emeklilere aylık asgari ücret tutarının üçte ikisi oranında kira yardımı yapılmasını önerdiği kanun teklifinin ilgili maddesinde şu ifadeler yer aldı: “Maddi olarak ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik krizden en çok etkilenen toplumsal gruplardan biri olan emekli vatandaşlarımız arasında ev sahibi olmayanların aldıkları maaşlarla hem kira ödemeleri hem de geçinmeleri olanaksızdır. Bu sebeple ev sahibi olmayan emekli vatandaşlarımıza asgari ücretin üçte ikisi kadar kira yardımı yapılması amaçlanmıştır.”

MEMURA DA KİRA YARDIMI YAPILMALI CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, benzer bir kanun teklifini de kamu da görevli memur ve sözleşmeli personel için hazırladı. Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sunan Gürer, teklifinde memurlar için aylık 4 bin lira tutarında kira yardımı yapılmasını istedi.

YABANCILARA KONUT SATIŞI, KİRA FİYATLARINI TAVAN YAPTI

Kiralara yapılan fahiş zamların, maaşlı olarak çalışan orta gelir ya da alt gelir grubunu mağdur ettiğine değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Ülkemizin ekonomik anlamda içinde bulunduğu olumsuz durumun yansımaları, özellikle bazı büyük şehirlerde yabancı yatırımcıların konut satın alması veya kiralama yapması, kira fiyatlarının artmasına neden olmaktadır. Özellikle büyük şehirlerdeki kiralar ortalama maaş miktarlarının çok üzerine çıktığı görülmektedir” ifadelerini kullandı.

MEMURUN MAAŞI YETERSİZ KALIYOR

Yüksek konut maliyetleri ve yaşam şartlarının, çalışanların mali kaynaklarını ciddi ölçüde azalttığına işaret eden Gürer, “Özellikle memurların maaşlarının yetersiz kaldığı için konut maliyetlerini karşılamalarına yardımcı olmak amacıyla kira yardımı yapılması son derece zaruri bir ihtiyaç haline dönüşmüştür. Memurlar, kariyerlerinin farklı aşamalarında ve görev değişikliklerinde farklı bölgelere atanabilmektedir. Ülkemizde uygun fiyatlı bir kiralık konut bulma imkanıkalmayan bu kesim için artık bu durum bir sorunsala dönüşmüştür” diye konuştu

KİRA YARDIMI YAPILMALI

CHP Milletvekili Gürer, yaşadığı bu olumsuz durumun aşılması için kamu kurumlarında çalışan vatandaşlara, 4.000 TL kira yardımı yapılmasının bu kesime maddi açıdan bir nebze olsun nefes aldıracağını kaydetti.

GÜRER’İN DEVLET MEMURLARI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na 213 üncü maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir. “Kira yardımı: MADDE 213/A- Merkezî yönetim kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşları ile yerel yönetimler bünyesinde görev yapmakta olan devlet memurları ve sözleşmeli personele aylık net 4.000 Türk Lirası kira yardımı yapılır. Bu kira yardımı, her mali yılbaşında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan TÜFE'deki (Tüketici Fiyat Endeksi) bir önceki yılın aynı ayma göre değişim oranında artırılır. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Hazine ve Maliye Bakanlığınca hazırlanan yönetmelik ile düzenlenir.”

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları