loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Gürer: 'Zamlar mutlaka durdurulmalı, vergiler aşağı çekilmelidir'

CHP'li Gürer: 'Zamlar mutlaka durdurulmalı, vergiler aşağı çekilmelidir'
Tarih: 24.01.2024 - 10:18
Kategori: Siyaset

CHP Niğde Milletvekili Gürer’in Emekli durumu incelenmesi için verdiği Meclis Araştırma önergesi iktidar oyları ile ret edildi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in CHP Grubu adına hazırlayıp Meclise sunduğu emeklilerin içinde bulunduğu durumun araştırılması önergesi iktidar oyları ile ret edildi.CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer konuşmadı ardından söz alan muhalefet partilerinde destek verdiği önerge hakkında AKP grubu adına yapılan konuşan Nilgün Ok “ Bütçe imkânlarımızı zorlama pahasına da olsa emeklilerimizi asla darda bırakmamaya çalıştık” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer TBMM’de önerge üzerine söz alarak yaptığı konuşmasında “Sayın Cumhurbaşkanı 2024 yılını "Emekliler Yılı" olarak ilan etti. 7.500 lira en düşük emekli maaşını da 10 bin liraya çıkardıklarını açıkladı. Bununla ilgili kanun düzenlemesi Mecliste görüşülecek ama emeklinin içindeki durumdan Sayın Cumhurbaşkanının haberdar olmadığını düşünüyorum çünkü bu ücret büyük kentlerde emeklilerin ev kirasını dahi karşılamayacak bir ücrettir. Emekli mağdurdur, sorunludur.” Dedi Gürer “İşin ilginci emeklilerin daha önceki süreçte göreceli olarak ödedikleri prim nedeniyle yüksek emekli ücreti alanlar da bu son süreçte açlık sınırının altında, asgari ücretin de altında ücret alır duruma düşmüştür. Emeklilerin durumunun kapsamlı olarak Meclis tarafından ele alınması ve bu düzenlemelerin de sağlanıp emeklilerin mağduriyetinin giderilmesi gerekir. “ diye konuştu.

ZAM ve VERGİLER HERKESİMİN BOĞAZINI SIKMAKTADIR

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer” Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarları döneminde özellikle 2008 yılında yapılan düzenlemeyle emekli aylığı güncelleme kat sayısı, aylık bağlama oranı ve alt sınırına ilişkin yapılan düzenlemeler emeklilerin mağduriyetine yol açmıştır. Emeklilerin kat sayısı düşürülmüş, daha düşük emekli maaşı bağlanır noktaya gelmiştir. TÜİK de bunun üstüne tuz biber ekmiş ve enflasyonu düşük göstererek emeklilerin bu anlamda haklarını gasbetmiştir. Zam ve vergi artışları her kesimin boğazını sıkmaktadır. Zamlar mutlaka durdurulmalı, vergiler aşağı çekilmelidir. En düşük emekli aylığı asgari ücrete yükseltilmelidir, bu tutar emeklilerin kök aylığı kabul edilmelidir, diğer aylıklarda aynı oranda artış sağlanmalıdır.” Dedi.

EMEKLLiKTE KADEMELİ GEÇİŞ SAĞLANMALIDIR

CHP Niğde milletvekili Ömer Fethi Gürer emeklilik sistemi ve çırak staj mağdurları durumuna da değindi. Gürer”Emekliler arasında dengesizliği gidermek için acilen intibak düzenlemesi yapılmalıdır. Aylık bağlama oranı katsayısı bir an önce yükseltilmelidir. Bayram ikramiyeleri emekli olan her kesime verilerek asgari ücret düzeyine çıkarılmalıdır. Emeklilikte adalete takılanların çığlığı duyulmalı ve emeklilikte yaş konusunda adalet ve denge sağlanmalıdır. Emeklilikte adil bir kademeli geçiş sistemi uygulanmalıdır. Bir gün, bir ay, bir yıl geç sigortayla on beş yıl emeklilik yaşı beklenmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Çırak ve staj mağdurlarının hakkı verilmelidir. İşbaşı yaptıkları gün emekliliğe esas sigorta başlangıcı kabul edilmelidir. TÜİK tarafından açıklanan işsizlik verilerinde işçi olarak gösterilen ancak emekliliğe gelince "Siz öğrencisiniz." denilen binlerce mağdurun hakkı tanınmalıdır.” Dedi.

EMEKLİ SENDİKA HAKKI TANINMALIDIR

Emeklilere sendika hakkı tanınmasın ve kira yardımı yapılması isteyen CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer “Emeklilerin sendika kurma hakkı verilmelidir. Emekliler ile dul, yetim aylıkları belirlenirken söz ve karar sahibi olmalarının yolu açılmalıdır. Emeklilerde ilaç katkı payı kaldırılmalıdır. Kirada oturup ev sahibi olmayanlara kira desteği verilmelidir. Emeklilerin sosyal olanaklarını artırıcı çalışmalar şarttır. Emeklinin de insanca yaşama hakkı vardır -buna ereceği- düzenlemeler sağlanmalıdır. Tüm emekli maaşlarında iyileştirme yapılmalı, açlık sınırı altında emekli maaşı olmamalıdır. TÜİK emekli, kamu çalışanı emekli, dul ve yetimlerin ekmeğiyle oynamakta, TÜİK verileri sokaktaki vatandaşa inandırıcı gelmemektedir. Her gün ürünlere gelen zamlarla bir yılda yüzde 100'ün üzerinde fiyat artışı gerçekleşen ürünlerin varlığında emeklinin alım gücü TÜİK'in belirlediği kriter üzerinden düşmekte ve emekliye verilen ücret, emeklinin insanca yaşam koşullarına ermesinin önünü kesmektedir. Gıda enflasyonunun durdurulamaması emeklinin sağlıklı beslenmesinin önündeki en büyük engellerden biridir. Ete, süte ve ondan mamul ürünlere emekli erişemediği gibi artık emekli evinden çıkıp kahveye gitmeye korkar duruma gelmiştir çünkü çaya ayıracağı para emeklinin gıdasından keseceği, bütçesinin daralmasına yol açacak noktaya ermiştir.” diye sözlerine devam etti.

KAYNAK YOK SAFSATASI

Ömer Fethi Gürer konuşmasında; "Kaynak yok." safsatası inandırıcı değildir. Yandaşa ve ranta sağlanan, faize ödenen kaynakların emekçilere, emeklilere gelince "yok"a dönüşmesi AKP iktidarının tercihindendir.” Diye konuştu. Gürer” Emeklilerin daha iyi yaşam koşullarına erdirilmesi için Meclisimizin bu konuda kapsamlı bir araştırma yapması, Cumhurbaşkanına da bu bağlamda yol gösterici olması gerekir. Çünkü emeklilik yılı kuru kuruya "Emeklilik yılı oldu." demekle olmuyor. Emekliler bu yılı kara bir yıl olarak değerlendiriyorlar. Emeklilerin sorunu Meclisimiz tarafından araştırılsın, Cumhurbaşkanı bunları kapsamlı olarak görsün, Meclis üzerinden kanun çıkararak tüm emeklilerin içine düştüğü durumdan arınmalarını sağlayalım, emeklinin de mutlu yaşayacağı bir ortam oluşturalım. Yaşamının son aşamasında olsun emekli yaşamayı hak ediyor. Cumhuriyet Halk Partisi olarak emekliler için yapılacak her düzenlemeye destek vereceğimizi belirtiyoruz” diye sözlerini tamamladı.

Ömer Fethi Gürer konuşması ardından Saadet-Gelecek,İyi Parti ve DEM adına yapılan konuşmalarda emeklilerin durumunun iyi olmadığı ifade edildi.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları