loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Hamzaçebi: Yerel mahkemenin Berberoğlu kararı hukuk devletini ayaklar altına alan bir karardır

CHP'li Hamzaçebi: Yerel mahkemenin Berberoğlu kararı hukuk devletini ayaklar altına alan bir karardır
Tarih: 14.10.2020 - 14:49
Kategori: Siyaset

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, Enis Berberoğlu'nun yeniden yargılanmasına yer olmadığına dair mahkeme kararını eleştirdi. Hamzaçebi "hukuk devletini ayaklar altına alan bir karar" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu ile Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Karşılıksız çekte hapis cezasının kaldırılması, konut satış vaadiyle dolandırılanlar-kentsel dönüşüm mağdurları, Arnavutköy Karlıbayır Mahallesi'nde yaşanan tapu sorununa dair açıklamalarda bulundu. 

Konuşmasında Anayasa Mahkemesi'nin Enis Berberoğlu'nun haklarının ihlal edildiği kararına karşı ilgili mahkemenin yeniden yargılamayı başlatması gerekirken bunu yapmadığını belirten Hamzaçebi'nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Anayasa Mahkemesi  Enis Berberoğlu'nun yapmış olduğu bireysel başvurunun sonucunda seçme seçme ve seçilme hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Karar gereği yapılmak üzere yerel mahkemeye gönderildi. Yerel mahkemenin yapması gereken yeniden yargılamayı başlatmaktır. Önceki kararlar hükümsüz kalacağından Enis Berberoğlu meclis'teki görevine devam edecekti. Mahkemenin vermiş olduğu  olduğu karar hukuk devletini ayaklar altına alan karardır.   Mahkemenin böyle bir yetkisi yoktur. Yargı sürecini takip ediyoruz.

Kısa bir süre önce pandemi başlangıcında bir infaz yasası çıktı. Getirilen indirimlerden birçok mahkum yararlandı. Cezası 6 yıla kadar olan mahkumlar salıverildiler. Ancak infaz yasasının hemen öncesinde 25 Mart'ta kabul edilen  yasa ile çekleri karşılıksız çıkması nedeni ile hapis cezası alan vatandaşlar için bir başka düzenleme yapıldı. Karşılıksız çıkan çekin belli vadelerde ödenmesi halinde cezanın ortadan kalkacağı aksi takdirde çeki ödemeyen cezaevine girecekti . Düzenleme bu şekilde. 3 aylık süre 1 yıla çıkarıldı. Çekin ödenmeme nedeni ekonomik krizdir. Hapis cezasının kaldırılmasının şart olduğunu görüyoruz. Karşılıksız çeklerde hapis cezasını kısa bir yasayla kaldırabiliriz.

İmar, kentsel sorunlarının çözülmesi için aktif bir politika yürüttük. Konut satış vaadi ile dolandırılan vatandaşlarımızın sayısı 100 bin. Yağmur gibi şikayet geliyor. Sayı çok daha yükselecektir. Hayali satış var ortada daire yok. 15 kat inşaat yapılacak diye satış yapılmış ama inşaat 5 kat yapılmış. Aynı daire 3 kişiye satılmış.... Verdiğimiz soru ve araştırma önergelerimiz var. MASAK'a bildirimde bulunduk.  Ama görevini yapmayan bir kurum var Ticaret Bakanlığı . Bakanlık görevini yapmıyor. Ruhsar Pekcan 4 aydır vatandaşlarımızın görüşme talebine cevap vermiyor.  Ticaret Bakanlığı görevini yapmış olsaydı kimse dolandırılmış olmazdı. Fikirtepe'de  bu mağduriyetin acı bir örneği var. Duruşmaları  izledim şirketin yüzde 70 oranındaki  ortağı ben de mağdurum diye dilekçe vermiş. Getir götür işleri yapanlar bir de yüzde 30 oranında ortak tutuklanmış. Mahkeme hepsinin tahliyesine karar verdi. Ortada suç var suçlu yok.

Arnavutköy Karlıbayır Mahallesi'nde 40-50 yıl burada yaşayan vatandaşlar tapu bedelleri yüksekliği nedeniyle mağdur olmuş durumdalar. Bu konuyu da ilgili bakanlıklara taşıyoruz"   

 
 

 

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları