loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Hamzaçebi: Yunanistan ve Mısır arasında imzalanan MEB anlaşması Türkiye açısından iyi bir gelişme değil

CHP'li Hamzaçebi: Yunanistan ve Mısır arasında imzalanan MEB anlaşması Türkiye açısından iyi bir gelişme değil
Tarih: 07.08.2020 - 09:51
Kategori: Siyaset

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, Mısır ile Yunanistan arasında imzalanan münhasır ekonomik bölge anlaşmasına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Mısır ile Yunanistan, Doğu Akdeniz'de iki ülke arasındaki deniz sınırlarını belirleyecek bir münhasır ekonomik bölge anlaşmasına imza attı. CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi imzalanan anlaşmayla ilgili olarak "Mısır ve Yunanistan arasındaki anlaşmanın kapsadığı bölgenin Türkiye’nin MEB sınırları içinde kaldığını ileri sürerek söz konusu anlaşmanın yok hükmünde olduğunu ileri sürmek" yorumunda bulundu. Hamzaçebi'nin açıklamaları şöyle:

-Türkiye’nin Libya ile yaptığı MEB (Münhasır Ekonomik Bölge) anlaşması başarılı bir adımdı. Ancak bugün Yunanistan ve Mısır arasında da MEB anlaşması imzalandı. Bu Türkiye açısından iyi bir gelişme değil.

-Bu süreçte gerginliği azaltmak adına, sondaj faaliyeti için Doğu Akdeniz’e açılmış olan Oruç Reis sismik araştırma gemisinin geriye çekilerek araştırmaların askıya alınması son derece yanlış olmuştur.

-Oruç Reis’in MEB’de bulunması, araştırma yapması Türkiye’nin Libya ile yaptığı MEB Anlaşmasından doğan haklarını kullanması anlamına gelir. Geminin geri çekilmesi rakip ülkelere alan yaratmıştır.

-Kara suları, kıta sahanlığı, MEB farklı kavramlardır. MEB’e savaş gemisi gönderilmesi sorunu çözmez. Önemli olan MEB’te sondaj gemisiyle araştırma yapabilmektir.

-Şimdi yapılması gereken a) Mısır ve Yunanistan arasındaki anlaşmanın kapsadığı bölgenin Türkiye’nin MEB sınırları içinde kaldığını ileri sürerek söz konusu anlaşmanın yok hükmünde olduğunu ileri sürmek

-İsrail ve Lübnan’ın hukuku da gözetilerek Doğu Akdeniz’de Münhasır Ekonomik Bölge ilan etmek, c) Oruç Reis sismik araştırma gemisini bölgeye göndererek Türkiye-Libya anlaşmasını fiiliyata intikal ettirmektir.

Kaynak : istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları