loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li kadınlardan 17 Ağustos mesajı

CHP'li kadınlardan 17 Ağustos mesajı
Tarih: 17.08.2012 - 12:44
Kategori: Sağlık, Yaşam

CHP Kocaeli İl Kadın Kolu Başkanlığı, 17 Ağustos depreminin 13. yıl dönümüyle ilgili yazılı bir açıklama yaptı...

CHP Kocaeli İl Kadın Kolu Başkanı Sevim Özen, 13 yıl önce bugün meydana gelen Marmara depremiyle ilgili bir mesaj yayımladı:

''Değerli Basın Mensupları, Sayın Partililer,

17 Ağustos 1999 günü, saat 03.02’de 7.4 şiddetinde Kocaeli merkezli Sakarya, Yalova, Bolu, İstanbul ve Eskişehir kentlerinde yaşanan büyük deprem sonrasında resmi rakamlara göre 17.480 kişi yaşamını kaybetmiş, 27.234 kişi de yaralanmıştır. Bunun dışında çok büyük maddi kayıpların yaşanmasından başka, etkileri hala süren psikolojik travmalar da yüzyılın felaketinin günümüze yansıyan izleridir.

Çok acılar çektik, ağladık, üzüldük, içimiz yandı. Su gibi geçen 13 yıl sonrasında yaşam normale dönmüş gibi gözükse de içimiz hala yanıyor.

Her doğal afet sonrasında yaşanan büyük kayıplar ve acılarla yüz yüze kalan ülkemiz ve insanlarımız, felaketlerden dersler çıkarılmadığı ve gerekli önlemler alınmadığı için hep aynı sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. 1. Derecede deprem bölgesinde yer alan ülkemizde bu gerçeğin gereklerine uygun yerleşme ve yapılaşma planlamaları hala yapılamamaktadır. Bilimin gereklerine uygun hareket edildiğinde depremin yıkım ve acılarının en aza indirilmesi mümkün iken, “kötü” yönetim zihniyetleri ve “rant” kaygılarından ötürü, bir felakette evlerimiz tabutlarımız haline kolaylıkla dönüşebilmektedir.

Üzerinden 13 yıl geçmesine karşın kentimizde hala “hasarlı bina sorunu” çözümlenebilmiş değildir. Kocaeli Valiliği risk oluşturan ve güçlendirilmesi veya yıkılması gereken orta hasarlı binaların listesini daha yeni açıkladı. Orta ölçekli bir depremde yıkılma riski taşıyan 3756 adet hasarlı binada şu anda insanlar yaşamaktadır.

Afet dönemlerinde kriz yönetimi konusunda da ne kadar yetersiz olduğumuzu 13 yıl önce yaşayarak gördük. Yardımların toplanması ve düzenli şekilde dağıtımının yapılmasından, hasarlı binaların tespitine; çadır kentlerin, sonrasında konteynır tipi yerleşim alanlarının oluşturulmasından, buralardaki düzenin sağlanmasına; psikolojik destek faaliyetlerinden Kızılay hizmetlerine kadar bir çok alanda ne kadar hazırlıksız olduğumuzu ve ne büyük sıkıntılar yaşandığını, dersler çıkarılması adına anımsatmak isteriz.

Deprem sonrasında kentimizde 15 ayrı bölgede yapılan kalıcı konutlardaki işyerleri konusunda da sağlıklı planlamalar yapılmamış ve kent esnafının sorunları çözülememiştir. Bugün kalıcı konutlardaki 40 blokta 2.362 adet işyerinin 1.936 tanesi hak sahipleri tarafından teslim alınmış ancak çok azı kullanılır durumdadır. Kullanılmayan ve yapıldığından beri boş olan diğer işyerleri ise adeta berduş yuvası durumundadır. Bunun adı milli servetin israf edilmesidir. Bu binalar daha fazla zarar görmeden yurt, kurs, sosyal aktivite alanları, kadınların el emeğini değerlendirme atölyeleri gibi amaçlarla değerlendirilmelidir.

Değerli Basın Mensupları,

13. yıldönümünde 17 Ağustos felaketini unutmadık, unutmayacağız ve unutturmayacağız. Bunu yetkili ve sorumlu makamların deprem konusunda hazırlıklı olmalarını sağlamak, deprem felaketinin zararlarının en aza indirilmesini sağlayacak yasal ve idari önlemlerin alınmasını daima hatırlatmak ve halkımızın depremle bir arada yaşama bilincine ulaşmasını gerçekleştirmek için bir görev bileceğiz.

Cumhuriyet Halk Partisi Kocaeli Kadın Kolları olarak, İl Gençlik Kollarımızın da katkılarıyla Türkiye’nin en etkin arama-kurtarma ekiplerinden biri olan GESOTİM Arama ve Kurtarma Timiyle birlikte partililer ve halkımız için eğitim seminerleri düzenleyeceğiz. Temel Afet Bilinci, İlk Yardım Eğitimi, temel Yangın Eğitimi ve Arama-Kurtarma eğitiminin verileceği seminerleri yakın bir zaman dilimi içinde gerçekleştireceğiz.

Bu duygu ve düşüncelerle 13 yıl önceki depremde kaybettiğimiz yurttaşlarımızı saygıyla anıyor; aynı acıların yaşanmaması için depreme hazırlıklı bir Türkiye arzumuzu yöneticilerimiz ve halkımızla paylaşıyoruz…''

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları