loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Koç'tan Başbakan'a cevap

CHP'li Koç'tan Başbakan'a cevap
Tarih: 24.09.2012 - 19:40
Kategori: Siyaset

CHP'li Koç; ''Oslo'da tilki postuna bürüneceksin, Türkiye'de konjonktürel milliyetçilik yapacaksın, olmaz bu'' dedi...

CHP Sözcüsü ve Genel Başkan yardımcısı Prof.Dr. Haluk Koç CHP MYK Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun Başkanlığı’nda çalışmalarını sürdürürken basın toplantısı yaptı.

Haluk Koç, Başbakan Erdoğan'ın Oslo görüşmelerini ört bas etmek, üstünü kapatmak amacıyla ''siz Sosyalist Enternasyonel'de ne yaptınız'' diye sorduğunu belirtti.

Sosyalist Enternasyonel bildirgesini açıklayan Koç, şunları söyledi;

''Bu toplantıya 107 ülkeden 120’ye yakın Sosyal Demokrat ve Sosyalist Parti temsilcisi katılıyor. 30’a yakında gözlemci ülke var. Burada Başbakanın merak ettiği paragrafları söylüyorum. Türkiye’deki halen tutuklu olan seçilmiş milletvekillerinin mahkeme kararlarıyla görevlerini yapmalarının engellendiğini ve bunun kınandığı paragrafı var. 

Bu durumun; Birleşmiş Milletlerin uluslararası sivil ve politik haklar sözleşmesine, Avrupa İnsan Hakları sözleşmesine aykırı olduğu, yargı bağımsızlığının demokrasi için temel koşul olmasına rağmen Türkiye’de yaşananların, uzun tutukluluk sürelerinin, milletvekilleri yanında, çok sayıda gazeteci, öğrenci ve kamu görevlisini kapsadığını, bunun kabul edilemez olduğu büyük bir paragrafta yer almış durumda. 

Suriye’yle ilişkili paragrafta; dış silahlı müdahalenin kabul edilemeyeceği ve ön koşul olmaksızın tarafların uluslararası toplumun çağrısı ile demokratik süreçleri oluşturabilecek bir süreci olgunlaştırmaları çağrısı var. 

Hem Esad rejiminin demokrasiye dönüşmesi, hem de sürece uluslararası silahlı bir müdahalenin yersizliği konusunda açık bir paragraf.

Üçüncü paragraf; herhalde Başbakanı en çok ilgilendiren. Oslo’da altına girdiği sorumluluğu bir miktar Cumhuriyet Halk Partisine Sosyalist Enternasyonalin şimdi söyleyeceğim paragrafıyla sorumluluk atarak hafifletmeye çalıştığını zannettiği bölüm. 

Kürt sorunu ile ilgili bölümde; 

Şimdi toplantıda İran, Kürt Demokrat Partisi’nin verdiği bir önerge var. Self-Determination’la ilgili. Buna heyette bulunan Cumhuriyet Halk Partisi temsilcilerinden Sayın Faruk Loğoğlu ve Sayın Osman Korutürk, ikisi de deneyimli diplomatlarımız. 

Sözlü olarak itiraz ediyorlar ve yaşanan tartışmalardan sonra o bölüm çıkartılıyor. Daha sonra heyet Türkiye’ye dönerken bu tip toplantılarda bu metin daha sonra yayınlanır ve ilgili paragrafta sanki Kürt sorununun uluslararasılaştırılmış gibi yoruma açık bir bölüm var. 

Bu paragraf Cumhuriyet Halk Partisinin onayı olmadan orada sonradan yer alıyor ve şimdi isteyene yine verebilirim. Cumhuriyet Halk Partisinin muhalefet şerhi ve imzası Sayın Genel Başkanın Sosyal Enternasyonal Başkanına ifade etmiş durumda.


Vişne Haber Ajansı



ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları