loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Okan Gaytancıoğlu: Tarım küresel tehdit altında

CHP'li Okan Gaytancıoğlu: Tarım küresel tehdit altında
Tarih: 07.11.2017 - 12:30
Kategori: Medya

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ve DİSK Korosu'ndan Berktay Akyıldız ile Gülden Sevgili Şumul, Can Ataklı'nın hazırlayıp sunduğu Yazıişleri programına konuk olarak katıldı.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ve DİSK Korosu'ndan Berktay Akyıldız ile Gülden Sevgili Şumul, Can Ataklı'nın hazırlayıp sunduğu Yazıişleri programına konuk olarak katıldı.

Okan Gaytancıoğlu tarıma ilişkin politikaları eleştirerek şunları söyledi:

"Bir ülke üretemediği ürünleri ithal edebilir. Et, süt, yumurta gibi, soya, tütün gibi Türkiye coğrafyasında bulunan ürünleri neden ithal ediyorsunuz?

Son zamanlarda Sırbistan'dan et ithalatı gündeme geldi. 'Eti, 28 liraya, 31 liraya satacağız, halkımız yesin' deniyor. B Türkiye'de ucuza et, süt üretemiyor muyuz, hayır.

Mehmet Şimşek'in mantığı şöyle: Bayramda gümrük vergilerini sıfırladık. Yüzde 130 olan gümrük vergisini sıfıra çekiyoruz' diyor. Dünyada ucuz bizde pahalı.

Dünyadan satın alınması, rafineride işlenmesi, bayiye ödenen kar, KDV, ÖTV 1.70 lira çiftçiye verebilirsiniz. 1.70 liraya yat sahipleri alıyor. Çiftçimiz 5 liraya satın alıyor.

Hükümetler sosyal devlet olursa 'ezilenden yana tercihimi kullanmak istiyorum' der. BM Dünya Tarım Örgütü (FAO) var. FAO geçtiğimiz yılı küçük çiftçilik yılı ilan etti.

AKP öyle politikalar uyguluyor ki... Büyük işletmeler kurarsanız onları desteklersiniz. Büyük işletmelere sıfır faizli kredi verdiler, çiftlikler kurdular şimdi hepsi satılık.

Çiftçiyi destekleyecek bütçe var. 2006'da oy birliğiyle kabul edilen tarım kanun var. Çiftçiye 1 yılda verilecek desteği belirlemiş. Çiftçiye alması gereken desteğin yarısını verdiğinizde çiftçi üretemiyor.

Çiftçiyi desteklemiyorsunuz. Çiftçinin 1 milyar lira olan borcu 88 milyara çıktı. Çiftçinin borcu hacze düşmüş, köye gelmiş ineğine, traktörüne haciz koymuşlar.

Dünyada bütün ülkeler tarıma destek veriyor. AB bütçesinden tarıma ayrılan bütçe yüzde 35. Yüzde 30'u kırsal kalkınmaya ayrılıyor. Köylüyü köyünde tutma projesi... Köylüyü köyünde tutsaydınız İstanbul bu kadar kalabalık olur muydu? Köylü tarlasını bırakıyor, hayvanını satıyor. 2 Trakya büyüklüğünde arazi boş.

Türkiye Cumhuriyeti saman ithal ediyor. Hem de Bulgaristan'dan. Türkiye'nin en büyük sorunu planlamadır. Cumhuriyeti kuranlar geleceği görmek zorundayız demişler.

Tarım bakanının görevi ucuza et vermek değil. Kendi üreticisinin maliyetini düşürüp üreticiye kazandırmaktır. Kasaplarımız kaybediyor. İthal ürün almıyor, üreticiden alıyor. Bir süre sonra kasap kapatmak zorunda kalacak. İthalatın bir faydası yok, tek çözümü yerli üreticiyi desteklemek. Bütçemiz varsa kullandıralım, denetleyelim.

6 yılda Türkiye'ye 2,5 milyon büyükbaş hayvan, 250 bin ton et girmiş. 1 kg et 18 liradan satılıyormuş şimdi 48 lira

AKP iktidarında tarımsal nüfusta ciddi düşüşler var. AKP hep günü kurtarma politikası yaptı.

Tarım çok stratejik bir sektördür mutlaka desteklenmesi gerekir. Bütün dünyada tarımı tarım bakanları yönetir. Bütçe ayrılır, onunla stratejik ürünleri belirlersiniz. Anadolu yem bankasıdır. Fındıkta 3 milyar dolar ihracat yapıyorsunuz. Çay, şeker pancarı stratejik değil diyemezsiniz. Dünyanın en kaliteli tütününe sahipsiniz ama Adıyaman'daki üretici üretimden vazgeçirilmeye çalışılıyor.

Türk tarımı küresel tehdit altında. Tütünü, şekeri, hayvancılık sektörünüzü ele geçiriyorlar.
Türkiye'de kişi başına 11 kg et tüketimi var. AB ülkelerinde 75, ABD'de 100 kg civarında. Tüketmemiz için de ucuz olması lazım. Planlama yapamadık, geleceği göremedik. Türkiye 1987'ye kadar et ihracatı da yapmış. 1987'de deli dana hastalığı çıkınca 'kapıları kapatıyorum' demiş. İçerde damızlık birlikleri kurulmuş. AB ile 'biz üreteceğiz' diye Gümrük Birliği anlaşması imzalanmış.

Türkiye'nin 50 milyon dönüm merası vardı. Bedava yem yiyordu hayvanlar. Bedava yem yerse et de ucuz olur. Türkiye kendi kaynaklarını kullanmıyor.

Hükümet geçtiğimiz günlerde zeytinliklere saldırdı. Nerede rant varsa AKP orada. Zeytinlik ya da mera araziler ekonomiye kazandırılmalı. Meranın yanında deniz varsa, yol geçecekse anayasayı çiğnemeye çalışıyor.
50 milyon dekar arazi 13 milyona indi.

Türkiye nohut, mercimek ithal ediyor. İç Anadolu'da nasıl iyi üretildiğini biliyoruz. Buradan dünyaya mal satılmış, fiyatlar burada belirlenmiş. Aynısını Kanada'dan ithal ediyorsunuz. İç Anadolu'da tarlalar boş."

***

Can Ataklı, Yazıişleri programının ikinci bölümünde DİSK Korosu'ndan Şef Berktay Akyıldız ve Solist Gülden Sevgili Şumlu'yu ağırladı.

Şef Berktay Akyıldız, koro hakkında bilgi vererek şöyle konuştu: "DİSK Korosu, DİSK bünyesindeki işçilerin katılabileceği müzik, halk oyunları yapılan sanat faaliyetiymiş. 80 darbesinden sonra her şey duruyor. 2010'da Taksim'de 1 Mayıs'ta çıktık. 2010'da Timur Selçuk piyano çaldı. Genco Erkal da korodaydı. Ben de ilk defa DİSK'le bir organizasyona katıldım. Bu sene DİSK'in kuruluşunun 50. yılı. Geçen ekimde koro kurmaya karar verdik ve çalışmalara başladık. DİSK, genel merkezini bize açtı haftada 2 gün orada çalışıyoruz."

Gülden Sevgili Şumlu ise, 1992'den beri koroda olduğunu söyleyerek, "Koroda 25 kişiyiz. Koro direniştir diye düşünüyorum. Bu direnişe katkım olsun diye koroya girdim" dedi.



Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları