loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Seyit Torun; 'Süleyman Soylu, yargının ‘görevden al’ dediği belediye başkanlarını 7 aydır koruyor'

CHP'li Seyit Torun; 'Süleyman Soylu, yargının ‘görevden al’ dediği belediye başkanlarını 7 aydır koruyor'
Tarih: 11.08.2022 - 13:13
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’un soru önergesine 6 ay sonra verdiği yanıtta ise belediye başkanlarının neden görevden alınmadığı sorusunu cevapsız bıraktı.

Rüşvet ve İhaleye fesat karıştırmaktan hapis cezaları alan Adalet ve Kalkınma Partili iki belediye başkanı hakkında 7 aydır hiçbir işlem yapılmadı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’un soru önergesine 6 ay sonra verdiği yanıtta ise belediye başkanlarının neden görevden alınmadığı sorusunu cevapsız bıraktı. Torun, muhalefet belediye başkanlarını somut delil olmadan görevden alan Soylu’nun kesin hapis cezası alan Adalet ve Kalkınma Partili başkanlara sessiz kalarak suç işlediğini belerterek, “Uymadığın kanunları kâğıda yazıp Meclis’e göndermeye utanmıyor musun?” diye sordu.

Adalet ve Kalkınma Partili Şırnak Uludere ve Hilal Belde Belediye Başkanları, 6 Ocak 2022’de ihaleye fesat karıştırmak ve rüşvet suçlarından hapis cezaları aldı. Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi, bu kişilerin görevden alınması için İçişleri Bakanlığı’na bildirimde bulunulmasına karar verdi. Ancak aradan 7 ay geçmesine rağmen belediye başkanları hakkında hiçbir işlem yapılmadı. Mahkeme kararının ardından ise iki belediye başkanı Soylu’yu İçişleri Bakanlığı’nda ziyaret ederek fotoğraf çektirdi. CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, ocak ayında, TBMM Başkanlığı’na Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Torun önergesinde, “Belediye başkanlarının görevden alınmamasının, 5393 Sayılı Belediye Kanunu’na uyulmamasının gerekçesi nedir?” diye sordu. Soylu, 15 gün içinde yanıtlaması gereken önergeye 6 ay sonra yanıt verdi.

SORULAR YANITSIZ KALDI

Soylu’nun yanıtında ise sorular cevapsız kaldı. Soylu yanıtında, Anayasa’nın mahalli idarelerle ilgili 127. maddesi ve 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 47. maddesini hatırlattı ve belediye başkanlarının görevden alma işlemlerinin bu kanunlara göre yapıldığını ifade etti.

“UTANMIYOR MUSUN?”

Soylu’nun yanıtına tepki gösteren CHP’li Torun, şunları söyledi:

“Süleyman Soylu, yargının ‘görevden al’ dediği belediye başkanlarını 7 aydır koruyor. Süleyman Soylu, sen kanunların üstünde misin? Kendini ne sanıyorsun? Üstelik yargı kararına rağmen, bu kişileri makamında ağırlayarak fotoğraf veriyorsun. Soru önergemizi de 6 ay bekletip hiçbir yanıt veremiyorsun. Belediye kanunlarını kopyala yapıştır yapıp, cevap diye gönderiyorsun. Süleyman Soylu, biz senin kanunlara uymadığını zaten biliyoruz. Sen, uymadığın kanunları kâğıda yazıp Meclis’e göndermekten, Meclis’le alay etmekten utanmıyor musun? Bu nasıl bir pişkinliktir?

“SUÇLULARI KORUYAN BİR BAKANSIN”

Sen, bizim belediye başkanlarımızı hiçbir delil olmadan görevden alan bir bakansın. Kendi belediye başkanların kesin hapis cezası almış, hiçbir işlem yapmıyorsun. Bu nasıl adalet? Süleyman Soylu sen suçluları koruyan bir bakansın ve bu haksızlıkların hesabını bu millete vereceksin.”

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları