loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Turabi Kayan, bakan Kirişçi'ye sordu; her yıl zarar eden, borçlanan çiftçileri üretmeye devam etmeleri için nasıl ikna edeceksiniz?

CHP'li Turabi Kayan, bakan Kirişçi'ye sordu; her yıl zarar eden, borçlanan çiftçileri üretmeye devam etmeleri için nasıl ikna edeceksiniz?
Tarih: 20.09.2022 - 13:37
Kategori: Siyaset

CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan, Trakya Birlik ‘in açıklamış olduğu düşük alım fiyatına çayır tırtılının sebep olduğu rekolte kaybı da eklenince; çiftçimizin zarar etmesi, borçlarını ödeyememesi ve iflas etmesi kaçınılmazdır.

Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'ye sordu; "Üretim maliyetlerinin katlanarak artması ve çayır tırtılının sebep olduğu büyük rekolte kaybı dikkate alındığında; her yıl zarar eden, borçları katlanarak çoğalan çiftçilerimizi üretmeye devam etmeleri konusunda nasıl ikna edeceksiniz?".

Trakya Birlik; 2022-2023 sezonu için, %40 yağlı baz ayçiçeği alım fiyatını 12 bin lira/ton olarak açıklamıştır.

Çiftçilerimiz, bu yıl tüm zamanların en yüksek seviyesini gören tarımsal girdi maliyetleri ile mücadele ederek üretim yapmaya çalışırken, Trakya'da ekili ayçiçeği tarlaları “çayır tırtılı” istilasına uğramış ve bu da ayçiçeğinde büyük bir rekolte kaybına sebep olmuştur.

Çiftçilerimizin 2022 yılı için %40 yağlı baz ayçiçeği taban fiyatı olarak beklentileri; minimum 18,5 TL iken Trakya Birlik ’in açıklamış olduğu 12 TL beklentilerin çok çok altındadır.

Trakya Birlik ‘in açıklamış olduğu düşük alım fiyatına çayır tırtılının sebep olduğu rekolte kaybı da eklenince; çiftçimizin zarar etmesi, borçlarını ödeyememesi ve iflas etmesi kaçınılmazdır.

Bu bağlamda;

1-    Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanı olarak; belirlemiş olduğunuz, 2022-2023 sezonu ayçiçeği alım fiyatlarını yeterli buluyor musunuz?

2-    Üretim maliyetleri belli iken; doğal afetler nedeni ile rekolte kayıpları ortada iken, açıklamış olduğunuz maliyetinin altındaki taban fiyatlarını hangi kriterlere göre hesapladığınızı kamuoyu ile paylaşacak mısınız?

3-    Üretim maliyetlerinin katlanarak artması ve çayır tırtılının sebep olduğu büyük rekolte kaybı dikkate alındığında; her yıl zarar eden, borçları katlanarak çoğalan çiftçilerimizi üretmeye devam etmeleri konusunda nasıl ikna edeceksiniz?

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları