loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'liler Başkan Topbaş'a sordu

CHP'liler Başkan Topbaş'a sordu
Tarih: 20.09.2012 - 18:30
Kategori: Özel Haberler

CHP İBB Meclis Üyeleri Sağlam ve Bayraktar'ın hazırladıkları soru önergesi İBB Meclisi'ne verildi...

CHP İBB Meclis Üyeleri Sağlam ve Bayraktar’ın hazırladıkları ve İBB Meclisi‘ne sundukları yazılı soru önergesi ile Haydarpaşa Garı’nda çıkan büyük yangının tarihi binayı önemli ölçüde etkilediği hatırlatarak, “Dünyanın en özel siluetine, her türlü yasa ve bilimsel öğretiler hiçe sayılarak gökdelen diken, İstanbul ve Anadolu’nun demiryolu ve deniz yolu ulaşımı bağlantısını, daha önemlisi anılarını ve tarihi-kültürel simgelerini yok etmektedir” sözlerine yer vererek İBB Başkanı Kadir Topbaş’a, “Haydarpaşa Garı’nın şu andaki hukuki durumu nedir? 

Yangın sonrası tarihi binada hangi iş ve işlemler yapılmıştır? Binada onarım yapılmamış ise; Bu haliyle kalmasından dolayı çürüme, kopma, başka zarar gören bölüm var mıdır? Varsa bunların ayrıntıları nedir? İstanbul’un Anadolu kapısı ve aynı zamanda silueti olan tarihi binanın yeniden kazanılması için ne yapmayı düşünüyorsunuz? Sorularını yönelttiler.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 2012 yılı Eylül ayı Meclis toplantılarında CHP İBB Meclis Üyeleri Dr. Hakkı Sağlam ve Serdar Bayraktar imzaları ile verilen ve Başkan Kadir Topbaş’ın yazılı cevaplanması için Başkanlık Makamına oybirliği ile havale edilen soru önergesinde şunlara değinildi;

''Yazılı Cevaplandırılmasını İstediğimiz Sorular :

Anadolu’nun İstanbul’a giriş kapısı olan tarihi Haydarpaşa Garı ve çevresi Anadolu Coğrafyasının insanlarına ve İstanbullulara kapatılma çabaları devam ediyor. Yüzyıllardır birçoğumuzun denizin ve İstanbul’un o efsanevi siluetini ilk kez gördüğümüz, henüz görmemiş olsak bile görkemini o nahif yerli filmlerinden birinde mutlaka duyumsadığımız anılarımızın mekânı Haydarpaşa Garı’nı da içine alan yaklaşık 1 milyon m2 lik alan küresel emlak piyasası emrine sunulmuştur. 

Dünyanın en özel siluetine, her türlü yasa ve bilimsel öğretiler hiçe sayılarak gökdelen diken, İstanbul ve Anadolu’nun demiryolu ve deniz yolu ulaşımı bağlantısını, daha önemlisi anılarını ve tarihi-kültürel simgelerini yok etmektedir. 28 Kasım 2010 tarihinde Haydarpaşa Garı'nda süren iyileştirme ve izolasyon çalışmaları sırasında çatıda büyük bir yangın çıktığı ve tarihi binayı önemli ölçüde etkilediği bilinmektedir.

Bu tür eserlerin onarımı, yenilenmesi esnasında gerekli hassasiyetin gösterilmesi, zamanında ve gerekli denetimlerin yapılmasının sağlanması idarenin önemli görevleri arasında olduğu kuşkusuzdur. Aradan geçen uzun süreye rağmen bugüne kadar gerek İBB Meclisine, gerekse kamuoyuna herhangi bir bilgi verilmediği gözlemlenmektedir. Bu kapsamda;

1. Haydarpaşa Garı’nın şu andaki hukuki durumu nedir?

2. Anılan binada meydana gelen yangının çıkış nedeni nedir? (itfaiye raporunun bir örneğinin eklenmesi)

3. Yangın sonrası yapılan adli ve idari işlemler nelerdir? Sonuçları nedir? (Varsa araştırma ve/veya soruşturma raporlarının birer örneğinin eklenmesi)

4. Yargıya intikal eden husus var mıdır? Varsa soruşturma makamı ve nosu, dava esas nolu ve mercii, üst mahkeme esas numaraları nedir? Verilmiş karar varsa her dereceden karar sonuçları nedir? (karar örneklerinin eklenmesi)

5. Yangın sonrası tarihi binada hangi iş ve işlemler yapılmıştır? 

6. Binada onarım yapılmamış ise; bu haliyle kalmasından dolayı çürüme, kopma, başka zarar gören bölüm var mıdır? Varsa bunların ayrıntıları nedir?

7. İstanbul’un Anadolu kapısı ve aynı zamanda silueti olan tarihi binanın yeniden kazanılması için ne yapmayı düşünüyorsunuz?''


Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları