loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'liler Topbaş'a Sulukule'yi sordu

CHP'liler Topbaş'a Sulukule'yi sordu
Tarih: 09.10.2012 - 12:16
Kategori: Siyaset

CHP’liler Başkan Topbaş’a sordu:“İBB ve UCLG Başkanı olarak yargı kararlarına uyulmamasını nasıl karşılıyorsunuz?”...

İBB CHP Meclis Üyesi Dr. Hakkı Sağlam hazırladığı yazılı soru önergesi ile “Sulukule projesinin SİT alanı üzerine, Koruma Bölge Kurulu kararlarına aykırı olarak inşa edildiği, bölge yaşayanlarının mülkiyet hakkının ihlal edildiği gerekçeleriyle konu yargıya intikal etmiş ve yüce yargı tarafından iptal kararları verilmiştir.

Yargı kararlarına uyulma zorunluluğu hem Anayasa hem de 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu gereği zorunludur” hatırlatmasında bulunularak İBB Başkanı Kadir Topbaş’a,“Evvela bir mimar ve bu konuda akademik çalışma yapmış bir bilim insanı, sonra İstanbul’u yöneten İBB ve UCLG Başkanı olarak bu durum karşısında; Bu konuda hangi girişimlerde bulundunuz? Bu projeyi doğru buluyor musunuz? Yargı kararları konusunda, yargı kararlarına uyulmamasını nasıl karşılıyorsunuz? İBB olarak anılan mahallelerde hangi çalışmalara başlanmıştır? Çalışmaların ayrıntıları nedir? Bitirilme tarihleri nedir?” Sorularını sordular.


CHP’liler Başkan Topbaş’a sordu:“İBB ve UCLG Başkanı olarak yargı kararlarına uyulmamasını nasıl karşılıyorsunuz?”


İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisinin 2012 yılı Ekim ayı toplantılarının 08.10.2102 Pazartesi günkü birleşimi gerçekleşti. CHP İBB Meclis Üyeleri Dr. Hakkı Sağlam, Özgen Nama ve Serdar Bayraktar imzaları ile verilen yazılı soru önergesi şöyle:      


Yazılı Cevaplandırılmasını İstediğimiz Sorular:


Bilindiği gibi gelişmiş hiç bir ülkede başka örneğine rastlanmayacak şekilde Fatih Neslişah ve Hatice Sultan Mahallelerinde çok uzun süredir yerleşik Roman vatandaşlarımız evleri işaretlenerek ve istemleri dışında buradan 60 km uzak Kayabaşı’na sürgün edilmişlerdir.


1000 yıllık tarihi mahallenin Bölge halkı, bilim insanları, hukukçular ve uluslararası kuruluşların tüm ısrarlarına karşın bu şekilde tasfiyesinde kamusal bir yararı olmadığı gibi hem insani hem de temel yaşam hakkı açısından kabul edilemez bir durum olduğu sık sık tarafımızdan dile getirilmiştir. Nitekim konu yargıya intikal etmiş ve yüce yargı tarafından Sulukule projesinin SİT alanı üzerine, Koruma Bölge Kurulu kararlarına aykırı olarak inşa edildiği, bölge yaşayanlarının mülkiyet hakkının ihlal edildiği gerekçeleriyle iptal kararları verilmiştir.


Diğer taraftan UNESCO ICOMOS Dünya Mirası Komitesi, projeyle ilgili olarak; tarihi kimliğinden, kültüründen ve tüm değerleriyle bir bütün olan yapısından soyutlayarak basit bir yenileme mantığıyla yok eden bir sosyal dışlama, kentsel ranta el koyma ve soylulaştırma tespitlerinde bulunmuştur. Yargı kararlarına uyulma zorunluluğu hem Anayasa hem de 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu gereği zorunludur.


Evvela bir mimar ve bu konuda akademik çalışma yapmış bir bilim insanı, sonra İstanbul’u yöneten İBB ve UCLG Başkanı olarak bu durum karşısında;


1. Bu konuda hangi girişimlerde bulundunuz?

2. Bu projeyi doğru buluyor musunuz?

3. Yargı kararları konusunda, yargı kararlarına uyulmamasını nasıl karşılıyorsunuz?

4. Spor AŞ tarafından bu projenin bitişiğinde inşaa ettiği havuz hangi tarihte imal edilmiştir? İnşaatın başlama ve bitiş ile hizmete giriş tarihleri nedir?

5. İBB olarak anılan mahallelerde hangi çalışmalara başlanmıştır? Çalışmaların ayrıntıları nedir? Bitirilme tarihleri nedir?

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları