loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'nin Belediye Meclis Üyeleri Genelgesi

CHP'nin Belediye Meclis Üyeleri Genelgesi
Tarih: 14.02.2014 - 20:15
Kategori: Siyaset

CHP 2014 yerel seçimlerinde Kanunlar ve bu kararlar ışığında, örgütlerine adayların seçim kurullarına bildiriminde yapması gerekenler hakkında genelge yayınladı...

CHP 2014 yerel seçimlerinde Kanunlar ve bu kararlar ışığında, örgütlerine adayların seçim kurullarına bildiriminde yapması gerekenler hakkında genelge yayınladı...

CHP genel sekreteri Bihlün Tamaylıgil ve Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan imzalı genelge metninin tamamı ekte

CUMHURİYET HALK PARTİSİ İL VE İLÇE BAŞKANLIKLARINA

30 Mart 2014 Pazar günü yapılacak olan mahalli idareler seçimleriyle ilgili olarak adayların seçim kurullarına bildirilmesi, bunu takiben yapılması gereken işlemlerin örgütlerimizce bilinmesi ve işlemlerde aksaklık yaşanmaması için açıklama yapma ihtiyacı duyulmuştur.

Yüksek Seçim Kurulu, adayların ilgili seçim kurullarına bildirilmesine ilişkin olarak 12.01.2014 tarihinde 43 numaralı, 23.01.2014 tarihinde 133 numaralı ve 05.02.2014 tarihinde 290 numaralı kararlarını açıklamış ve 28.01.2014 tarihinde il ve ilçe seçim kurullarına usulleri anlatır yazı göndermiştir. Kanunlar ve bu kararlar ışığında, örgütlerimizin adayların seçim kurullarına bildiriminde yapması gerekenler aşağıda anlatıldığı gibidir.

1-) Süre

Seçim takvimine göre aday listelerinin ilgili seçim kurullarına 18.02.2014 Salı saat 17.00’a kadar teslim edilmesi gerekmektedir.

2-) Yetki

İlçe Başkanlıkları İLÇE SEÇİM KURULLARINA;
a. Belediye başkan adayı,
b. Belediye meclis üyeliği ve
c. İl genel meclisine ilişkin aday listelerini

Büyükşehirlerde İl Başkanlıkları İL SEÇİM KURULLARINA
a. Büyükşehir belediye başkan adayı listesini vermeye yetkilidirler

Hangi seçim çevresinde hangi partilinin liste vereceği konusunda Genel Merkez tarafından yetkilendirme yapılmış olup, yetkilendirme yapılmayanlar liste veremeyeceklerdir.

3-) Adaylara İlişkin Belgeler

İsimleri listelerde bulunan aday adaylarına ilişkin olarak sunulması gerekli belgeler şu şekildedir;

a. Adaya ait üzerinde T.C. Kimlik numarası bulunan belge. Bu belgeler aşağıdakilerden birisi olabilir:
- Nüfus müdürlüklerinden alınacak nüfus kayıt örneği
- Resmi nitelikte belge örneği
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
b. Öğrenim durumunu gösterir diploma örneği (Bu belgenin il – ilçe başkanlıklarınca onaylanmış olması yeterlidir. Ayrıca genel merkezce onaylanmış olmasına gerek yoktur.)
c. Adli Sicil ve Arşiv kaydının ASLI.

Adayın, sabıka kaydının bulunması durumunda; hakkındaki kararın durumuna göre aday olmasına engel durumun olmadığı ya da bu durumun ortadan kalktığına dair belgeyi de sunmaları gerekmektedir. (Hükmün açıklanmasının geri bırakılması, kesinleşmiş erteleme kararı, kesinleşmiş memnu hakların iadesi kararı, cezanın infaz edildiğine dair belge vb.)

Bu belgelerin listelerle birlikte ilgili seçim kuruluna sunulması gerekmektedir.

Yükümlü bulunan askerlik hizmetini yerine getirme, kanunen seçilebilme şartıdır. Fakat YSK’nın 05.02.2014 ve 290 Sayılı kararına göre askerlik durum belgesi, sunulması gerekli belgelerden sayılmamıştır. Yani erkek adaylar için yükümlü bulundukları askerlik hizmetini yerine getirme şartı ortadan kalkmamış, sadece aday listeleriyle sunulacak belgeler içerisinde bu belge sayılmamıştır.


4-) Usul ve Yöntem

Adayların bildirilmesinde Yüksek Seçim Kurulu’nun belirlediği formlar kullanılacaktır. Bu formlar genelge ekinde gönderilmiştir. Ayrıca www.chp.org.tr adresinden “Seçim ve Hukuk İşleri” bölümünden “Adaylık Başvuru Formları” menüsü tıklanarak indirilebilir. Formlar ayrıca il ve ilçe seçim kurullarından da temin edilebilir.

Listeler:
- Elektronik ortamda (CD/DVD) ve
- Fiziki ortamda kağıt halinde 3 nüsha olarak sunulacaktır.

Formlar sunulduktan sonra alındı belgesi alınmalıdır.

Listelerde bulunan ve doldurulması zorunlu alanlar şunlardır.

Adayın;

T.C. Kimlik Numarası, Adı Soyadı, Doğum Yeri – Tarihi, Öğrenim Durumu, Mesleği

Belediye Meclisi üyeliği aday listelerinde önce kontenjan sayısı çıkarılarak asıl üye adaylarının ismi yazılacak, sonra seçim çevresinden çıkabilecek belediye meclisi üye sayısı kadar yedek üye adı yazılacak, daha sonra o seçim çevresi kontenjan adaylarının adı yazılacak. (Örn: 15 belediye meclisi üyesi çıkacak yerde 13 asıl, 15 yedek 2 kontenjan adayı ismi bildirilecektir.)

İl Genel Meclisi üyeliğinde ise o çevreden çıkacak il genel meclisi üyesi kadar asıl ve yedek üyenin ismi listelere yazılacaktır.

Aday listelerinin her sayfasında parti mührü ve yetkilinin imzası bulunmalıdır. Kesinlikle imza kaşesi kullanılmamalıdır.

Listedeki bilgilerin eksiksiz ve doğru doldurulması, listelerin ve eklerinin 3 nüsha halinde düzenlenmesi, listelerin elektronik ortamda da sunulması, listelerin alındı belgesi karşılığı verilmesi, ek belgelerin eksiksiz olması konularında örgütlerimizin azami gayret içerisinde olması gerekmektedir.


5-) Listelerin bildirilmesinden sonra yapılacaklar

Listelerin ilgili seçim kurullarına verilmesinden sonra hemen seçim kurulları listelerdeki maddi eksiklikleri incelemeye başlayacaklar ve aynı gün partimizden eksikliklerin tamamlanmasını isteyeceklerdir. Bu belgenin alındı belgesi karşılığı verileceği unutulmamalıdır. Bu eksikliklerin 20 Şubat 2014 Perşembe günü saat 17.00’a kadar tamamlanması gerekmektedir.

Verilen bu listeler, kesinleşene kadar geçici aday listeleri olarak anılacaktır. Bu listelere ilişkin itiraz, inceleme ve değişiklikler iki şekilde olacaktır:

a.a. Listelerin askıya çıkışı, adaylara yapılacak itirazlar

Geçici aday listelerinden büyükşehir belediye başkanlarına ait olanlar il seçim kurullarınca, diğerleri ise ilçe seçim kurullarınca 21 Şubat 2014 Cuma günü ilan edilecektir. Aynı tarihte listelere itiraz başlayacaktır. Burada diğer partilerin adaylarının incelenmesi ve varsa itirazlarımızın sunulması büyük önem taşımaktadır. Bu itirazlar için son tarih 22 Şubat 2014 Cumartesi saat 17.00’dır.

İtirazlar, ilgili seçim kurulu tarafından 24 Şubat 2014 Pazartesi gününe kadar karara bağlanacaktır. İlçe seçim kurullarının verdiği kararlara karşı il seçim kuruluna, il seçim kurullarının büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin olarak verdiği kararlara karşı ise Yüksek Seçim Kurulu’na itiraz etmenin son günü ise 26 Şubat 2014 Çarşambadır. Bir üst kurula yapılan bu itiraz en geç 28 Şubat 2014 Cuma günü KESİN olarak karara bağlanacaktır.

Burada itirazların süresinde yapılması ve sonucunun takibine önem verilmelidir. Hem örgütümüzün diğer parti adayları ve bağımsız adaylara ilişkin itirazları hem de partimiz adaylarına ilişkin yapılan itirazların dikkatle takip edilmesi gerekmektedir.

a.b. Adayların seçim kurullarınca re’sen incelenmesi

Geçici aday listeleri, başka partilerin yapacağı itirazlar dışında seçim kurullarınca da 21 Şubat 2014 Cuma ve 22 Şubat 2014 Cumartesi günü incelenmeye alınacaktır. 22 Şubat 2014 Cumartesi günü inceleme sonucu tespit edilen eksiklik veya aykırılıklar il seçim kurullarınca ilgili adaya ve il başkanlığımıza; ilçe seçim kurullarınca ise ilgili adaylara ve ilçe başkanlığımıza bildirilecektir. Bildirilen eksiklik veya aykırılıklara örgütlerimizce bir üst seçim kuruluna yapılacak itirazın son günü 24 Şubat 2014 Pazartesidir.

Adaylık koşullarında noksanlık veya aykırılıklar nedeniyle yapılan itirazlar il seçim kurulunca, büyükşehir belediye başkanlığı adaylarına ilişkin olarak da Yüksek Seçim Kurulunca KESİN olarak karar bağlanacaktır.

b. Geçici aday listelerinin kesinleşmesi

Seçim kurullarınca yapılan inceleme veya itiraz sonucunda kesin olarak verilen kararlar ya da istifa ile listelerde boşluk meydana gelmesi durumunda bu durum 28 Şubat 2014 Cuma günü il ve ilçe başkanlıklarımıza bildirilecektir. Bu eksikliklerin tamamlanıp ilgili seçim kuruluna bildirilmesinin son günü 1 Mart 2014 Cumartesi olduğundan eksikliklerin derhal Genel Merkez ile paylaşılması gerekmektedir. Son olarak bu eksikliklerin de tamamlanması ile 2 Mart 2014 Pazar günü kesin aday listeleri büyükşehir belediye başkanlığı için il seçim kurullarında, diğerleri içinse ilçe seçim kurullarında ilan edilecektir.

Çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Saygılarımızla

Ek : Aday Bildirim Formları

Bülent TEZCAN 
Genel Başkan Yardımcısı

Bihlun TAMAYLIGİL
Genel Sekreter

Vişne Haber Ajansı - Dilfiraz Değerli

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları