loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'nin ekonomi kurmaylarından ortak açıklama: Türkiye'nin gerçek gündemi ekonomidir, iktidarı sorumlu davranmaya davet ediyoruz

CHP'nin ekonomi kurmaylarından ortak açıklama: Türkiye'nin gerçek gündemi ekonomidir, iktidarı sorumlu davranmaya davet ediyoruz
Tarih: 25.04.2019 - 16:38
Kategori: Ekonomi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, CHP'nin ekonomi kurmaylarıyla birlikte parti genel merkezinde bir basın açıklaması yaptı.

Ekonomi gündemli yapılan basın açıklamasına Faik Öztrak'la birlikte Akif Hamzaçebi, Aykut Erdoğdu, Bülent Kuşoğlu, Abdüllatif Şener ve Fethi Açıkel de katıldı.

Öztrak'ın açıklamaları şöyle:

"Zabıta önlemlerle krizin üstesinden gelinmeye çalışıldı. Kamu dengelerinin bozulması pahasına bir defalık gelirler kullanılarak harcamalar hızla artırıldı. Bu imkanların bir defa daha kullanılması mümkün değil. Mesela Merkez Bankası'nın karı nisan-mayıs aylarında alıncakken mart ayına çekildi. MB'nin bu yıl için karı yok. Mali etkiyle birlikte şubat-mart aylarında ekonomik faaliyetin aşağı gidişiyle yavaşlanma görülmüştü. Bunun kalıcı toparlanmaya dönüşmesi için bir an önce belirsizliklerin ortadan kaldırılması gerekiyor.

31 Mart seçimlerine giderken iktidar demokrasi tarihimizde daha önce yaşanmamış sertlikte kampanya yürüttü. Millet kutuplaştırıldı. Milletimiz sandıkta cevabını verdi. Ancak uyarıyı anlamak istemeyen iktidar sonuçların ardından mızıkçılığa başladı. YSK'ya yapılan baskılar siyasi atmofosferi kirletmeye, ekonomik ufku karartmaya devam ediyor. 25 gün geçmesine rağmen Türkiye seçim atmosferinden hala kurtulamadı.

Bu ülkenin kurucu partisinin genel başkanına yönelik organize şiddet toplumsal fay hatlarındaki gerginliği göstermektedir. Şiddet, ağırlaşan ekonomik kriz dönüp sosyal gerginliği artırmaktadır.

Ana muhalefet partisi liderine yönelik planlı linç girişimini durdurmayan hatta şiddeti makul göstermeye çalışan iktidar unutmasın ki yatırımcıların can ve mal  güvenliklerinin sağlanamayacağı algılarını güçlendirmekte, bu da hukuk devletini tahrip etmektedir.

Sınırlarımızın yanındaki jeostratejik gelişmeler, belirsizliklere ilave katkıda bulunmaktadır. Uluslararası petrol fiyatları, İran ambargosu son bulacağı gerekçesiyle artmaktadır. Ekonomi önemli ölçüde etkilenecek. S-400 alımı ve bu nedenle muhatap alacağımız ABD ambargosu süreç iyi yönetilmezse ekonomi için ilave risk konusudur. Ekonomide alarm zilleri çalmaktadır. Mevcut ekonomik veriler umut vermekten uzak. 2019 için öngörülen ekonomik öngörülerin gerçekleşme olanağı kalmamıştır. Uluslararası kuruluşlar büyüme hızını aşağı çekmekteler. En son IMF yüzde 2,5 ekonominin daralacağını öngörmektedir. Bu, dünyadan ayrıştığımızı göstermektedir. Bugün G-20 ekonomileri için daralma görülen 2. ülke Türkiye'dir. Daralma hızı Arjantin'den daha yüksek.

Hayat pahlalılığı yüksek seviyelerde çakılıp kalmıştır. 2018'de yüzde 20'yi aşan enflasyon 2019'un yüzde 20'lere yakın seviyede kapatması yakındır.

Kamu bankalarının yandaşlara aktarılan kaynaklar nedeniyle bozulan bilançoları finansal mühendislik oyunlarıyla makyajlanmaktadır. Hazine'nin kamu bankalarına borçlanarak alacağı 28 miyar dolarlık borçlanma kağıtlarının bedeli hepimiz tarafından ödenecektir. 177 milyar dolar çevirmemiz gereken borç miktarıdır. Rezervlerimizin düzeyi düşük. Net rezerv 23,7 milyar dolar seviyesinde. Net rezervlerin gerçek düzeyleri konusunda enidşeler var. Türkiye'nin daha fazla kaybedecek zamanı kalmamıştır. Bizler ömrü ekonomi yönetimlerinde, akademi dünyasında ve iş çevrelerinde geçmiş, CHP'de siyaset yapan milletvekilleri olarak iktidarı bir kez daha uyarmayı görev ve sorumlu siyaset anlayışının gereği olarak görüyoruz.

İlk koşul, teşhisten geçiyor. Bunalım aşılmadan, siyasi atmosferi zehirleyen, hukuka baskı uygulayan anlayış dili terk edilmeli. Türkiye seçim atmosferinden çıkmalı.

-Ekonomi ehil ellere emanet edilmeli. Türkiye aile şirketi değildir.

Şeffaflık ve hesap vermek spekülasyonların panzehiridir. Piyasalarla kavga etmek, piyasalara emir vermek yerine piyasaları ikna etmeye çalışmalı. Bunun yolu somut adımları takvime bağlanmış progamın uygulamaya konmasıyla olacaktır.

Her kesimin görüşü alınmalı. Ekonomik ve Sosyal Konsey derhal toplanmalı. TBMM'deki komisyonlardan etkin şekilde yararlanmalı.

Bu doğru adımlar atılabilirse ekonimideki yangın kontrole altına alınabilir. Bundan sonra üretime, stratejik dönüşümlere odaklanmalı. Türkiye'nin gerçek gündemi ekonomidir. İktidarı sorumlu davranmaya davet ediyoruz.

Dolar geldi 6 TL'ye dayandı.

Açıklanan paketin hiçbir etkisi olmadı. O paket, etki yapacağı tüm kesimlerin görüşü alınmadan hazırlanan bir paketti. Çok hararetlendirilmiş seçim ortamında açıklandı, kimse duymadı. Zamanlaması iyi yapılmış adımlardan oluşan bir paket değil. Niyetler var. Bu iş niyetle olmaz. Bu iktidara ekonomik politikalar konusunda güven yok. Açık ve net adımlar atılmalı bunlar da ortada yok. Türkiye'nin gündemi boş tencere olmalı. Ekilmeyen topraklarda yeniden üretimi nasıl yapabiliriz buna bakmalı. Türkiye'nin gündemi süt üretmek için beslenen ineklerin kesilmemesi olmalı. Dükkanını kapatan esnafın nasıl siftah edeceği, fabrikaların yeniden açılması olmalı.

-8 milyon 300 bin işsizimiz var. Aile şirketi görüntüsü veren sarayın bakanlar kurulu elden geçirilmeli."

Adalet Partisi Genel Başkanı Vecdet Öz: CHP'yi ve seçmenini uyarıyorum

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları