loading
close
SON DAKİKALAR

Çiftçi isyan ediyor, saraylılar duymazdan geliyor

Çiftçi isyan ediyor, saraylılar duymazdan geliyor
Tarih: 18.09.2023 - 20:06
Kategori: Siyaset

CHP Adana Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu Üyesi Orhan Sümer “Çukurova Çiftçisi’nin yaşadığı sorunları yerinde inceledi. Sonrasında yaşananlar ile ilgili sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.

ÇUKUROVA ÇİFTÇİSİ PERİŞAN, NARENCİYE DALINDA ÇÜRÜYOR

Orhan Sümer, “Türkiye'nin narenciye ihtiyacının üçte birinden fazlasını karşılayan Adana’da limon bu yıl yine dalında kaldı. 700 bin dönüm arazide ekili olan narenciyede üretim fazla ama fiyatlar çok düşük. Üreticiler limonu dalında dahi satamıyor. İktidarın etkili bir tarım politikası olmadığı için çiftçi, tüccarın insafına kalıyor. Yaptığı masrafı karşılayamayan çifti ne yapacağını şaşırmış durumda. Artan girdi maaliyetleri sonrasında iktidardan destek beklerken yine karşılık bulamayan çiftçi isyan etme noktasında. İktidarın özellikle narenciye üreticisine acil destek vermesi gerekiyor” dedi.

3 KİLO LİMON BİR EKMEK ETMİYOR

Orhan Sümer, “Bugün zincir marketlerde limon 24 – 25 liralara satılıyor. Ancak çiftçi tarlasında, dalında ürününü 2.5 liraya dahi satamadığını dile getiriyor. Öyle ki üretici 3 kilo limonun bir ekmek etmediğini söylüyor. Çiftçi ürettiği ile evine ekmek dahi alamazken tarım nasıl ayağa kalkacak. Sürdürülebilir tarım için destek şart. On binlerce dönüm ekip evine ekmek alamazsa, çiftçi nasıl ayakta kalacak. Yıllarca çiftçilik yapan ailelerin tarım sektörünü terk etmesinin temel nedeni işte budur. Verilen emeğin karşılığı lınmadığı gibi artık zarar ediliyor.” dedi.

ÇİFTÇİYİ TOPRAĞINA, TOPRAĞI MAHSÜLE KÜSTÜRDÜLER

Orhan Sümer, “Saray İktidarının tarım politikası çökmüştür. Çünkü uygulanabilir ve sürdürülebilir bir politikaları yok. Bugün 3 Trakya büyüklüğünde tarım alanı ekilmiyor ve terk edilmişse sorumlusu doğrudan iktidardır. Küçücük Avrupa ülkeleri tarımda dünya lideri, döviz zengini olurken, Çukurovan’nın bereketli toprakları tarıma küstürülüyor. Çiftçi borcunu ödeyemez hale geliyor. Hayvancılık yapan ineğini kesime göndermek zorunda kalıyor. Mahsülü toplamak maliyetli olduğu için dalında çürümesine göz yumuluyor. Nereden tutsanız elinizde kalan bu tarım politikası değişmeden, hem ülkenin hem çiftçinin yüzünün gülmeyeceği bir kez daha anlaşılmıştır” dedi.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları