loading
close
SON DAKİKALAR

'Çiğnenmiş sakızı çiğnemek orucu bozmaz'

'Çiğnenmiş sakızı çiğnemek orucu bozmaz'
Tarih: 16.07.2013 - 13:17
Kategori: Seyahat

Konya İl Müftülüğü'nün, resmi internet sitesinde daha önce çiğnenmiş olup içerisinde katkı maddesi kalmayan sakızı çiğneminin orucu bozmadığını belirtildi...

Konya İl Müftülüğü’nün resmi internet sitesindeki ’Sorulu-cevaplı dini bilgiler’ bölümünde oruçla ilgili bilgilere yer verildi. Orucu bozan hallerin anlatıldığını bölümde ’Sakız çiğnemek orucu bozar mı?’ sorusuna cevap verilerken, daha önce çiğnenmiş olup içerisinde katkı maddesi kalmayan sakız ile katkı maddesi barındırmayan kenger sakızı çiğneminin orucu bozmadığı bildirildi.

Ağızda çözünen katkı maddeleri bulunduran sakızların çiğnendiği takdirde orucu bozduğu vurgulanan açıklamada şöyle denildi:

"Günümüzde üretilen sakızlarda ağızda çözülen katkı maddeleri bulunduğundan, ne kadar itina edilirse edilsin bunların yutulmasından kaçınılması mümkün değildir. Bu sebeple bu tür sakız çiğnemek orucu bozar. Ancak kenger sakızı gibi katkısı bulunmayan sakızlarla, daha önce çiğnenmiş olup içinde hiç katkı maddesi kalmamış olan ve çiğnendiğinde hiçbir eksikliğe uğramayan sakızların çiğnenmesi orucu bozmaz. Bununla birlikte, oruçlu iken bu tür sakızları çiğnemek mekruhtur."

UÇAKLA SEYEHATTA İFTAR

Müftülüğün internet sitesinde uçakla seyahat eden oruçlu kişilerin iftarını nasıl açması gerektiği de anlatılırken şu bilgilere yer verildi: "Seyahate çıkan kişilerin, imsak ve iftarları bulundukları yere göre yapmaları gerekir. Uçakla seyahat eden oruçlu kişiler de, uçuş esnasında uçağın üzerinde bulunduğu yere göre imsak ve iftar yapmalıdırlar. Ancak çok hızlı uçaklarla kıtalararası yolculuk yapılması durumunda, imsak ile iftar arasında süre, anormal ölçüde kısa veya uzun olabilmektedir. Bu durumda, yolculuk yapacak kişi orucunu kazaya bırakabilir. Ancak oruca başlamış ise, imsake başladığı yere göre iftar edebilir."

(dha/ Mehmet Kayhan YILDIZ)

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları