loading
close
SON DAKİKALAR

Çin: ABD ikili müzakerelerde ‘Soğuk Savaş’ düşüncesinden vazgeçmeli

Çin: ABD ikili müzakerelerde ‘Soğuk Savaş’ düşüncesinden vazgeçmeli
Tarih: 22.10.2019 - 12:12
Kategori: Dünya

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Stilwell’in ticaret görüşmelerine ilişkin açıklamalarına Çin’den yanıt geldi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua, “Çin’in sosyal sisteminin iyi olup olmadığını en iyi Çin halkı bilir. ABD ‘Soğuk Savaş’ düşüncesinden vazgeçmesini istiyoruz” dedi…...

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, Çin ile ABD arasındaki fikir ayrılıklarının eşit müzakere yoluyla kontrol altına alınması gerektiğini belirtti. Hua Chunying, günlük olağan basın toplantısında, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı David Stilwell’in geçen hafta yaptığı bir konuşmasında Çin’e yönelttiği asılsız suçlamaları değerlendirdi. 
 
Stilwell’in iddialarının ABD’deki bazı kesimlerin Çin’in ideolojisine yönelik ön yargıları ile hegemonyacı yaklaşımı ve çifte standardını ortaya koyduğunu dile getiren Hua, “Çin’in sosyal sisteminin iyi olup olmadığını en iyi Çin halkı bilir. Tarih ve gerçekler de Çin’e özgü sosyalizmin Çin’in somut koşulları ile halkının taleplerine en uygun yol olduğunu kanıtlıyor” şeklinde konuştu. 
 
Sözcü, Çin ve ABD'nin tarih, kültür, sosyal sistem, kalkınma yolu ve somut koşulları bakımından farklı olduğuna işaret etti. Hua sözlerini şöyle sürdürdü:  Daima diğer ülkeleri değiştirmeyi hayal edenler, en sonunda kesinlikle hayal kırıklığına uğrayacak. Şunu tekrar vurgulamak istiyorum ki, Çin ile ABD arasında rekabet ve fikir ayrılıkları öteden beri mevcut. Önemli olan, ön yargıların ve hatta çatışma ile zıtlaşmaların ikili ilişkilerde yönlendirici rol oynamasına izin verilmesi yerine, fikir ayrılıklarının bir kenara bırakılıp, ortak noktalarda ısrar edilmesi ve anlaşmazlıkların eşit müzakere yoluyla kontrol altına alınmasıdır. ABD’nin Soğuk Savaş düşüncesinden vazgeçip, Çin-ABD ilişkisine doğru şekilde yaklaşarak, iki ülke arasındaki karşılıklı güven ve işbirliğine yarar getirecek adımlar atmasını istiyoruz.
 
David Stilwell söz konusu konuşmasında, Çin ile ABD arasındaki ilişkinin stratejik rekabet aşamasında bulunduğunu vurgulayarak, ABD’nin Çin’le ilişkileri ele alma yöntemini değiştirmesi gerektiğini belirtmişti. Stilwell ayrıca, Çin’in sosyal sistemine yönelik asılsız suçlamalar ileri sürmüştü.
 

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları