loading
close
SON DAKİKALAR

Çin’den ABD’ye tepki: 'İç işlerimize karışma'

Çin’den ABD’ye tepki: 'İç işlerimize karışma'
Tarih: 04.12.2019 - 15:40
Kategori: Dünya

ABD Temsilciler Meclisi’nde onaylanan 2019 Uygur İnsan Hakları Politikası yasa tasarısına Çin’den gelen tepkiler artıyor. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, Çin’in söz konusu yasa tasarısı nedeniyle büyük öfke duyduğunu ve buna kararlılıkla karşı çıktığını ifade etti....

Çin’den ABD Temsilciler Meclisi’nde onaylanan sözde “2019 Uygur İnsan Hakları Politikası” başlıklı yasa tasarısına sert tepki geldi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, bugün yaptığı açıklamada, ABD’nin söz konusu tasarıyla Çin’in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’ndeki insan haklarını koruma çalışmalarını, terör ve aşırıcılıkla mücadele faaliyetlerini ve Çin hükümetinin Xinjiang’a yönelik idari politikalarını karalamaya çalıştığını belirtti. 
 
Tasarının uluslararası hukuk ve uluslararası ilişkilerin temel kurallarını ihlal ettiğini vurgulayan sözcü, Çin’in söz konusu yasa tasarısı nedeniyle büyük öfke duyduğunu ve buna kararlılıkla karşı çıktığını ifade etti. Sözcü, Xinjiang konusunun, insan hakları, milliyet ve dinle ilgisinin bulunmadığını, terör ve ayrılıkçılıkla mücadeleyle ilgili olduğunu söyledi. 
 
Aşırıcılık ve terör faaliyetlerinin Xinjiang’a daha önce büyük zararlar verdiğini kaydeden Hua, “Xinjiang yerel yönetimi, yasalar doğrultusunda terörle mücadele etmenin yanı sıra terörün kaynağını yok etmeye önem veriyor, bölgedeki ekonomik gelişmeleri hızlandırıyor ve bölgedeki milli dayanışma ile asayişi koruyor” ifadelerini kullandı. 
 
70’den fazla heyet Xinjiang’ı ziyaret etti
 
Sözcü Hua, Xinjiang yerel yönetiminin söz konusu önlemleri neticesinde son üç yılda bölgede hiçbir terör eylemi görülmediğini, Xinjiang’daki 25 milyon vatandaşın desteğini kazanan bu önlemlerin küresel terörle mücadele çalışmalarına da katkı yaptığını ifade etti. 
Uluslararası toplumun, Çin hükümetinin Xinjiang’a yönelik idari politikalarını genel olarak takdirle karşıladığını belirten sözcü, 2018 yılının sonundan bu yana, birçok ülkeden yetkililer, uluslararası teşkilatların görevlileri, basın mensupları, din adamları, uzmanlar ve akademisyenlerden oluşan 70’ten fazla heyetin Xinjiang’ı ziyaret ettiğini, ziyaretçilerin bölgedeki terör ve aşırıcılıkla mücadele çalışmalarını övgüyle değerlendirdiğini kaydetti. 
 
“İslam İşbirliği Teşkilatı da çalışmaları onayladı”

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları Konseyi’nde mart ayında onaylanan bir kararda, Çin hükümetinin ülkedeki Müslümanların yaşamını iyileştirmek için harcadığı çabaların takdirle değerlendirildiğini hatırlattı. Sözcü, 50’den fazla ülkenin BM Cenevre Ofisi’ndeki temsilcisi tarafından BM İnsan Hakları Konseyi Başkanı’na ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’ne (OHCHR) sunulan ortak mektupta da Çin’de terörle mücadele çalışmalarında insan haklarının korunmasına gösterilen saygıya dikkat çekildiğini belirtti. Çinli sözcü, ayrıca 60’ın üzerinde ülkenin, ekim ayında düzenlenen BM 74. Genel Kurul 3. Komitesi’nin toplantısı sırasında, Xinjiang’ın insan haklarını koruma çalışmalarında kaydettiği büyük ilerlemeyi övgüyle değerlendirdiğini ifade etti. 
 
Sözcü, Çin hükümetinin ve halkının egemenlik, güvenlik ve kalkınma hakkının korunması konularındaki kararlılığının hiçbir zaman değişmediğini, ABD’nin Xinjiang konusunu kullanarak Çin'in gelişmesini engellemeyi başaramayacağını kaydetti. 
 
Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nden de kınama geldi
 
Çin Devlet Konseyi’ne bağlı Çin Ulusal Etnik İşler Komitesi, sözde “2019 Uygur İnsan Hakları Politikası” başlıklı yasa tasarısının ABD Temsilciler Meclisi tarafından onaylanmasını sert bir dille kınadı. 
Komite’den bugün yapılan açıklamada, ABD Temsilciler Meclisi’nin Çin hükümetinin karşı çıkmasına rağmen söz konusu yasa tasarısını onaylaması Çin’in içişlerine kabaca bir müdahale olarak nitelendirildi. Açıklamada, ABD’nin bu girişimiyle uluslararası toplumda genel kabul gören kuralları ciddi şekilde ihlal ettiğine dikkat çekildi. 

Çin’in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi yerel hükümeti de aynı gün yaptığı açıklamada yasa tasarısının onaylanmasına sert tepki gösterdi. Açıklamada, yasa tasarısının ABD Temsilciler Meclisi’nde onaylanması sert bir dille kınandı ve tasarıya kararlılıkla karşı çıkıldığı vurgulandı. Yasa tasarısının Xinjiang’daki insani hakları durumuna yönelik bir karalama olduğuna işaret edilen açıklamada, bunun Çin’in içişlerine müdahale anlamına geldiğinin altı çizildi. 

Xinjiang yerel meclisi de adı geçen yasa tasarısını sert bir dille kınadı. 
 
Afganistan’dan destek geldi

Çin Ulusal Halk Meclisi Xinjiang Komitesi, yasa tasarısının çirkin bir girişim olduğuna dikkat çekerek, bunun Xinjiang’ın istikrarı ve gelişimi ile çeşitli etnik grupların uyum ve mutluluk içinde yaşadıkları gerçeğini göz ardı ettiği belirtildi. 

Öte yandan, “Congdu Uluslararası Forumu”na katılmak üzere Beijing’e gelen Afganistan eski Cumhurbaşkanı Hamid Karzai basına verdiği demeçte, Çin hükümetinin Xinjiang politikasının Çin’in gerçek şartlarına uyduğuna dikkat çekerek, özellikle yoksullukla mücadele konusundaki deneyimlerinin Afganistan’a örnek oluşturduğunu söyledi.

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları