loading
close
SON DAKİKALAR

Cinsel saldırı ile suçlanan HDP'li Tuma Çelik partisinden ihraç edildi

Cinsel saldırı ile suçlanan HDP'li Tuma Çelik partisinden ihraç edildi
Tarih: 20.07.2020 - 16:40
Kategori: Gündem

Cinsel saldırı ile suçlanan Mardin Milletvekili Tuma Çelik HDP'den ihraç edildi.

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bir kadının şikayeti üzerinde hakkında “nitelikli cinsel tecavüz” suçundan iddianame düzenlediği Mardin Milletvekili Tuma Çelik, partisiden ihraç edildi.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. HDP Merkez Disiplin Kurulu’nun (MDK) Tuma Çelik’e ilişkin almış olduğu kararı açıklayan Oluç, şöyle konuştu:

Kısa bir basın toplantısı yapacağız. Konu milletvekili Tuma Çelik ile ilgili. Tuma Çelik ile ilgili partimizin aldığı kararı sizlere aktaracağız. 30 Haziran tarihinde grup yönetimi olarak Merkez Disiplin Kurulumuza Tuma Çelik’in fezlekesini iletmiştik. Merkez Disiplin Kurulu’nun hızla soruşturma yaparak gereken kararı alması önerimizi yapmıştık. Merkez Disiplin Kurulu, 5 Temmuz tarihinde bize de iletti; Disiplin Yönetmeliğinin 17. Maddesi gereği soruşturma bitene kadar tedbiren parti içindeki görevlerinden uzaklaştırma kararı aldı. Biz de bu kararı Tuma Çelik’e ilettik. 5 Temmuz tarihinden itibaren parti ile ilgili hem Meclis içinde hem de Meclis dışında herhangi herhangi bir faaliyette bulunmaması gerektiğini kendisine tebliğ ettik.  

Merkez Disiplin Kurulu Tuma Çelik hakkında kesin çıkarma kararı aldı

Disiplin Kurulu çalışmasını sürdürdü. Bugün itibariyle biraz önce, Disiplin Kurulu’nun kararı ortaya çıktı. Merkez Disiplin Kurulumuz Tuma Çelik hakkında kesin çıkarma kararı verdi. Tüzüğümüzün 58f maddesi gereği, yani soruşturulan kişi istifa etse bile “disiplin soruşturması tamamlanıncaya ve disiplin kurulu kararı açıklanıncaya kadar istifası kabul edilmez” hükmü gereği Merkez Disiplin Kurulumuz Tuma Çelik istifa etmesine rağmen hakkında kovuşturma yapmaya devam etti ve bugün itibariyle kesin çıkarma kararını verdi. Gerekli işlemler yapılıyor. Bunu kamuoyu ile paylaşma gereği duyduk. Birinci söyleyeceğimiz şey bu.  

Mensur Işık ile ilgili karar muhtemelen bu hafta içinde alınacak

Mensur Işık’la ilgili de, olay ortaya çıkar çıkmaz grup yönetimi olarak Disiplin Kurulu’na biz gereken verileri sunduk, Disiplin Kurulu bu konuyu görüşüyor. Öyle sanıyorum ki bu hafta içinde Mensur Işık ilgili de Merkez Disiplin Kurulu’nun bir kararı olacaktır. Onu da sizlerle paylaşacağız. 

Kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda kendimize güveniyoruz

Bu birkaç gün içinde medyada, özellikle de iktidar yanlısı medyada bize yönelik çok ağır suçlamalarda bulunuldu. Kadına yönelik erkek şiddeti ve kadına yönelik suç aslında toplumsal bir mesele ve bu toplumsal mesele toplumda olduğu gibi bütün siyasi partilerde de zaman zaman ortaya çıkıyor. HDP kurulduğundan beri ilk kez böyle bir durumla karşı karşıya geldi. Biz kendimize bu konuda çok güveniyoruz. Çünkü bu konudaki kararlılığımızın ve politik hattımızın doğruluğu çok net ve açıktır. Kadına yönelik işlenen suçlar konusunda bir bütün olarak HDP ve özel olarak da HDP Kadın Meclisi asla ve asla tavizkar davranmaz, en ufak bir kararsızlık göstermez. Kadına yönelik en ufak işlenen suçta gereken tutumu derhal alır. Bu kim olursa olsun; ister milletvekili ister yönetici olsun HDP bu konudaki tutumunu asla değiştirmez. Bu güvenle davrandık. Bu konuda kara propaganda yapılmaya başlandığı andan itibaren gayet özgüvenli bir şekilde sürecin sonuçlanmasını, Merkez Disiplin Kurulumuzun kararını vermesini bekledik. İlk karar bugün açıkladığım gibidir. 

Parti içinde ya da dışında kadına yönelik şiddet uygulandığında biz asla ama asla buna karşı susmayız

HDP kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesinde son derece kararlı bir partidir. Meclis’teki kadın temsiliyetini yükselten parti HDP’dir. 2015 yılından itibaren yapılan bütün seçimlerde istikrarlı bir şekilde Meclis temsiliyetini de HDP içindeki temsiliyeti de artırmıştır. Meclis’te ilk kadın grubu olan parti HDP’dir. Kadına yönelik şiddeti hiç kimse HDP’ye saldırmak için fırsata dönüştürmeye kalkmasın. Biz bu konuda kendimizden çok eminiz. Ne parti dışında yani toplumda ne de parti içinde kadına yönelik bir suç işlendiğinde, şiddet uygulandığında biz asla ama asla buna karşı tavırsız kalmayız, susmayız. Mutlaka tutumumuzu alırız. Bu olay özelinde de böyle olmuştur. Bu konudaki duyarlılığımız, mücadelemiz hem toplumsal alanda hem parti içinde devam edecektir. Bugün paylaştığımız konu bununla ilgiliydi. Karar ancak çıkabildi. O nedenle geç bir saatte açıklama yaptık. Böylece kamuoyunu da bilgilendirmiş olduk. 

 

 

 

Kaynak : istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları