Hükümetin çocuklara karşı işlenen suçlarla ilgili olduğunu açıkladığı tasarıdan, yargıya yönelik kapsamlı değişiklikler çıktı...
Hükümetin çocuklara karşı işlenen suçlarla ilgili olduğunu açıkladığı tasarıdan, yargıya yönelik kapsamlı değişiklikler çıktı. Tasarı, Yargıtay, bölge idare mahkemeleri ve sulh ceza hakimliklerinde kadro değişikliği ve seçilme kriterleri başta olmak üzere yeni düzenlemeler getiriyor. Yargıtay'da üyelerin görev yapacakları daireler ile dairelerin işbölümünün değiştirilmesinin öngörüldüğü tasarı yürürlüğe girdiğinde Ergenekon ve Balyoz gibi kritik davalara bakacak dairenin değişmesi de söz konusu olacak.
YARGITAY'DA SEÇİLME KRİTERLERİ DEĞİŞİYOR
Milliyet gazetesinden Kemal Göktaş’ın haberine göre, tasarıyla Yargıtay'da yapılacak seçimlerde cemaate yakın üyelerin ağırlıklarını koymalarını önlemek üzere yeni kriterler getirildi. Tasarıyla Yargıtay yönetimine seçilmek için aranan kıdem süreleri artırıldı. Seçilmek için aranan kıdem süreleri Yargıtay Başkanlığı için 4 yıldan 10 yıla, Yargıtay Başsavcısı için 4 yıldan 5 yıla, başkan vekili ve başsavcı vekilliği için 3 yıldan 5 yıla çıkarılacak. Kıdem şartı aranmayan Yargıtay Genel Sekreterliği içinse 5 yıllık kıdem şartı getirilecek. Genel sekreter yardımcısı seçilebilmek için de birinci sınıf olmak şartı aranacak.
Cumhurbaşkanı'na sunulan 5 Yargıtay Başsavcısı adayını belirlemek için yapılan seçimlerde her Yargıtay üyesi tek adaya oy verecek. Gerekçede halen her bir Yargıtay üyesinin 5 adaya oy verdiği sistemden vazgeçilmesi için, "Böylece çoğulcu bir aday listesinin Cumhurbaşkanı önüne gitmesi sağlanmaktadır" denildi.
Yargıtay'daki 23 hukuk ve 15 ceza dairesinin hangilerinin ceza hangilerinin hukuk dairesi olacağına Yargıtay Büyük Genel Kurulu karar verecek.
Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu'nun üye sayısı 8'den 12'ye çıkarılacak. Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra Birinci Başkanlık Kurulu seçimi yapılacak ve Kurul, Yargıtay'da hangi üyelerin hangi dairede görev yapacağını yeniden belirleyecek.
ERGENEKON VE BALYOZ'A YENİ DAİRE YOLU
Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 30 gün içinde Yargıtay Başkanlar Kurulu, dairelerin yeni iş bölümünü belirleyecek ve Genel Kurul'un onayına sunacak. Kurulunun işbölümünün onaylanmasına ilişkin karar Resmî Gazetede yayımlanıp yürürlüğe girince daha önce başka dairelerde görülmekte olup da dairesi değiştirilen dava dosyalan mevcut halleriyle ilgili daireye gönderilecek. Böylece Ergenekon başta olmak üzere kritik davaların cemaatin etkisinde olduğu belirtilen 9. Ceza Dairesinden alınarak başka bir daireye verilmesi mümkün olacak. Ayrıca Adalet Bakanlığının kanun yararına bozma yoluyla Yargıtay'a taşımayı düşündüğü Balyoz davasında yeniden yargılamaya da yeni görevlendirilen daire bakabilecek.
Yeni oluşturulacak Birinci Başkanlık Kurulu Yargıtay’ın tüm üyelerinin hangi dairelerde görev yapacağını yeniden belirleyecek, yani dairelerin yapısı da değişecek. Genel Sekreter ve genel sekreter yardımcıları da yeniden seçilecek.
YARGITAY ÜYELERİNE BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ YOLU
Tasarıyla Yargıtay daire başkan ve üyeleri, "istekleri üzerine" HSYK'ca bölge adliye mahkemesi başkanlığına, daire başkanlıklarına veya Cumhuriyet başsavcılığına atanabilecekler. Bu şekilde atananların özlük hakları korunacak ancak Yargıtay'da işlemlere ve seçimlere katılamayacaklar.
TUTUKLAMA, ARAMA VE YAKALAMAYA YENİ ‘ÖZGÜRLÜK’ HAKİMLERİ
Tasarıyla 2 yıla kadar hapis gerektiren suçlara bakmakla ve yakalama emri, tutuklama, adli kontrol, arama ve el koyma gibi koruma tedbirleri hakkında karar vermekle görevli 995 sulh ceza mahkemesi kaldırılarak yerlerine "sulh ceza hâkimlikleri" kurulacak. Kaldırılan sulh ceza mahkemelerinde görev yapan hakimler HSYK tarafından başka bir göreve atanacaklar ve yerlerine yeni hakimler getirilecek. Bu mahkemelerdeki davalar asliye ceza mahkemelerine devredilecek. Böylece kaldırılan özel yetkili mahkemelerdeki, "özgürlük hâkimliği" sistemi bütün suçlar bakımından geri getirilmiş oldu. Tasarıyla savcıların verdikleri takipsizlik kararlarına yapılan itirazların en yakın ağır ceza mahkemesi yerine, sulh ceza hâkimliğine yapılması öngörülüyor.
BÖLGE İDARE MAHKEMELERİ DE DEĞİŞECEK
Mevcut bölge idare mahkemeleri (BİM) de kaldırılacak. Yeni kurulacak BİM'lere yerel idare mahkemelerin verdikleri kararlara karşı istinaf yoluna gidilmesi yetkisi verilecek. Tasarının yasalaşmasından 3 ay içinde yeni kurulacak BİM'lere HSYK'ca atama yapılacak. Böylece bu mahkemelerde görev yapan hakimler de sil baştan değişecek.
DANIŞTAY YOLU KAPANDI
Tasarıya göre Danıştay'ın iş yükünün hafifletilmesi amacıyla Bölge İdare Mahkemeleri (BİM), idare mahkemelerinin verdiği kararları istinaf yoluyla inceleyerek kesin karar verebilecek. Bu kararlara karşı temyiz yoluna gidilemeyecek. Böylece öğrencilerin atılma dışındaki disiplin cezaları ile daire başkanı düzeyinin altındaki memurların atama, nakil ve görevden alma işlemleri Danıştay'a gidemeyecek. Tasarıda ayrıca idari yargıda ivedi yargılama usulü getiriliyor. İhale, ÇED, acele kamulaştırma, özelleştirme, turizmi teşvik kararları bu kapsamda olacak.
CİNSEL SUÇLARA İLİŞKİN DÜZENLEMELER
- Teşhir suretiyle, işyerindeki tacizlerle, posta veya elektronik haberleşme araçlarıyla (cep telefonu, internet) işlenen taciz suçlarında mağdur yetişkinse 4.5 aydan 3 seneye, çocuksa 9 aydan 6 seneye kadar hapis cezası verilecek. Taciz nedeniyle mağdur işini bırakmak, okuldan veya ailesinden ayrılmak zorunda kalmışsa ceza en az 1 yıl olacak.
- Cinsel suçlardan mahkûm olanlara tıbbi tedavi, mağdurun bulunduğu yerlere yaklaşmamak veya ikamet etmemek, çocuklarla bir arada olmayı gerektiren bir ortamda çalışmamak (kreş, kantin, servis şoförlüğü gibi), çocuklarla alakalı bir meslek icra etmemek tedbirleri uygulanacak.
- Cinsel saldırı suçundan hapis cezasına mahkûm olanların, koşullu salıverilme müddetleri 2/3 oranından, terör suçlarında olduğu gibi 3/4 oranına çıkarılacak. Cinsel suçlarda ağırlaştırılmış müebbette 30 yıl yerine 39 yıl, müebbette ise 24 yerine 33 yıl cezaevinde kalacaklar.
- Cinsel suçlarda mağdurun beden ve ruh sağlığının bozulması halinde cezanın artırılacağına ilişkin düzenleme kaldırıldı. Böylece, mağdurların Adli Tıp işkencesi de son bulacak.
- Laf atma gibi bedene dokunmadan işlenen cinsel taciz suçunun cezası 3 ay ile 2 yıl, suç çocuğa karşı işlenirse 6 ay ile 4 yıl arası olacak.
- Elle taciz gibi sarkıntılık suçunda mağdur yetişkinse 2 ile 7 yıl, çocuk ise 4 ile 8 yıl arası ceza verilecek.
- Tecavüz suçunda mağdur yetişkinse hapis cezası, 7 ile 12 yıldan 12 ile 20 seneye çıkarıldı. Çocuklara tecavüzün cezası ise 8 ile 15 yıl yerine 16 ile 20 yıl olacak. Suçun vasi, koruyucu aile, kayın hısımlığı, üvey baba, üvey ana, üvey evlat veyahut kamu görevlisi tarafından işlenmesi, yurt ve pansiyon gibi yerlerde işlenmesi halinde ceza yarı oranında artırılacak.
- 15-18 yaş arasındaki gençlerle cebir, tehdit ve hile olmaksızın cinsel ilişkiye girilmesine verilecek ceza 6 aydan 2 seneye kadardı, 2 yıldan 5 seneye kadar artırılıyor. Suç şikayete bağlı olmaya devam edecek. Rızalarıyla beraber olan 17 yaşındaki iki gençten biri ötekisi ile ilgili şikâyetçi olursa verilecek cezanın üst sınırı 5 yıl olabilecek, erteleme olanağı da olmayacak.
- Herhangi bir zorlama olmadan, rızayla gerçekleşen ensest ilişkilere verilen ceza olağanüstü arttı. Suçun cezası 6 ay ile 2 yıl hapisten 6 ile 15 yıl hapse yükseltildi.
KAPKAÇ, YANKESİCİLİK, HIRSIZLIK SUÇLARI
- Kapkaç ve yankesicilik suçunda ceza 3-7 yıl yerine 5-10 yıl arası hapis olacak.
- 2-5 yıl arası hapis verilen konuttan hırsızlık suçunda ceza 5-10 yıl olacak. Suç gece işlenirse 7.5 yıldan 15 seneye kadar çıkacak.
- Kamu kurumlarından, ibadethanelerden, ulaşım araçlarından, durak, gar ve istasyonlardan işlenen hırsızlık suçlarında ceza 2-5 yıl yerine 3-7 yıl hapis olacak.
- Hırsızlık ve mala zarar verme suçu sonucunda haberleşme, enerji, demiryolu veya havayoluna ilişkin hizmetin aksaması halinde ceza 2 katına kadar artırılacak.
UYUŞTURUCU SUÇLARI
- Esrar elde etmek amacıyla kenevir ekiminin cezası 1-7 yıl arası hapisten 5-12 seneye çıkacak. Kendi kullanımı için ekenlere 1-3 yıl arası ceza verilecek.
- Uyuşturucu imal, ihraç ve ithal suçunun cezası 10-20 yıldan 20-30 yıla; satma suçunun cezası da 5-15 yıldan 10-20 seneye çıkacak. Uyuşturucunun çocuğa verilmesi veya satılması durumunda ceza 15 yıldan az olamayacak.
- Uyuşturucu suçunun üç veya henüz fazla kişi tarafından işlenmesi durumunda ceza yarı oranında, örgüt tarafından işlenmesi durumunda bir kat artırılacak.
- Uyuşturucu kullanılmasını kolaylaştırma ve özendirmenin cezası 2-5 yıl yerine 5-10 yıl olacak. Kullanma suçunun cezası 1-2 yıl arası hapis iken 2-5 yıl arası hapis olacak.
- Uyuşturucu suçlarında da infaz süresi 2/3 oranından 3/4'e yükseltilecek.
- Uyuşturucu kullanan kişiler ile ilgili ansızın fazla defalarca denetimli serbestlik kararı artık verilemeyecek. Savcı denetimli serbestlik kararı verirse dava açılması 5 yıl ertelenecek. Bu süre içinde yine uyuşturucu kullanırsa dava açılacak, kullanmazsa takipsizlik verilecek.