loading
close
SON DAKİKALAR

'Çocuk gelin'de Avrupa ikincisiyiz

'Çocuk gelin'de Avrupa ikincisiyiz
Tarih: 08.10.2012 - 09:34
Kategori: Sağlık, Yaşam

'Çocuk gelin'de Türkiye, Avrupa ikincisi oldu...

Türkiye’nin “11 Ekim Kız Çocuklar Günü” isteği BM’den geçtikten sonra bu yıl ilk defa kutlanacak. Kız çocuklarının sorunlarının tartışılacağı ve bazı konuların mercek altına alınacağı bu gün öncesinde 14 yaş altı kız çocukların yüzde 17’lik evlenme oranıyla Türkiye’nin çocuk gelin istatistiği hayal kırıklığı yaratıyor.

Uluslararası Kız Çocukları Günü dünyada ilk defa bu hafta kutlanacak. Türkiye, Kanada ve Peru tarafından geçen yıl hazırlanan karar tasarısı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edildikten sonra bu yıl 11 Ekim’de kutlanacak. Bu günde dünya üzerindeki kız çocuklarının yaşadıkları zorluklar masaya serilecek. Kız çocuklarına karşı önyargı, şiddet ve ekonomik kısıtlamayı ortadan kaldırmak için çözüm aranacak. Kız çocuklarının karşılaştığı en büyük sorunu özellikle gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde erken yaşta evlilik. Çocuk gelinler Afrika’da yaygın olmasına rağmen Avrupa’da da sıklıkla görülüyor. Fakat Avrupa’da çocuk gelinlerin en yaygın olduğu iki ülke Gürcistan ve Türkiye.

Çocukluklarını çalıyoruz

Plan UK isimli kuruluşun hazırladığı 2011’de hazırladığı Yemin Bozmak isimli raporda özellikle Avrupa’nın doğusunda yaklaşık 2.2 milyon kız çocuğunun 18 yaşın altında evlendiği belirtilirken Gürcistan’da 18 yaşın altında evlenen kız çocuklarının oranı yüzde 17. Türkiye’de ise bu oran yüzde 14 dolaylarında. Türkiye’yi Ukrayna, İngiltere ve Fransa izliyor. İngiltere’nin saygın gazetelerinden Independent on Sunday’e konuşan BM Nüfus Fonu yetkilileri çocuk evliliğinin önüne geçilememesi durumunda 2020’de tüm dünyada 50 milyon çocuk gelin olacağını, bu rakamın 2030’da 100 milyona çıkacağını açıkladı. BM Nüfus Fonu’nun direktörü Babatunde Osotimehin, “Kızların çocuklukları çalınıyor. Daha hazır olmadan çocukları oluyor ve yoksulluğa itiliyorlar. Bu durumu sona erdirmeliyiz” dedi. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Araştırması ve TÜİK’in 2011’de yaptığı araştırmada ise çocuk evlilik oranı yüzde 28 dolaylarında. Hazırlanan raporda Türkiye genelinde 181 bin 36 çocuk gelin bulunuyor.

Yiğit Can Kaytmaz-Vatan

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları