loading
close
SON DAKİKALAR

Çok üşüyorsan sebebi bu olabilir

Çok üşüyorsan sebebi bu olabilir
Tarih: 11.02.2012 - 18:44
Kategori: Sağlık, Yaşam

B12 vitamini eksikliği kansızlığa ve ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor

İştahsızlık ya da saç dökülmesi şikayetlerini anlamlandıramıyorsan, çok üşüyorsan ve çabuk yoruluyorsan B12 vitamin eksikliği nedeni ile ortaya çıkan kansızlık sorunun olabilir.

B12 vitamini eksikliği kansızlığa ve ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor

Vitamin B12 alyuvarların kemik iliğinden üretilmesi için gereklidir. B12 vitamininin yeterli miktarda olmaması halinde kansızlık oluşur. Besinlerle alınan B 12 vitamini emiliminin olabilmesi için mide, pankreas ve ince bağırsağın fonksiyonlarının normal olması gerekir. Bunlardan birindeki bozukluk B12 vitamininin eksikliğine yol açar. B12 vitamin eksikliği ciddi zihinsel sorunlara neden olur. Kansızlık görülür. El ve ayaklarda uyuşma zihinsel fonksiyonlarda azalma, unutkanlık, çarpıntı, sararmış cilt, şişmiş ağrıyan ve hassas dil, yorgunluk, gibi belirtiler görülür.

Bu gıdaları tüketmelisin

Karaciğer, böbrek, kırmızı et, yumurta, süt, peynir ve balık b12 vitamini içeren besinler arasındadır. Mayalı soya ürünleri ve deniz yosunu da B12 vitamini bulunan yiyecekler arasındadır. B 12 vitamini içeren gıdaların yeterli miktarda tüketilmemesi, yeteri kadar tüketilmesine rağmen vücuttaki emilim bozukluğu nedeni ile yeteri kadar alınamaması, alkol kullanımı, bazı ilaçların uzun süreli kullanımı bu vitaminin eksikliğine neden olur. Vejetaryenler, yaşlılar, devamlı diyet yapanlar da B12 eksikliği riskiyle karşı karşıyadır.

Kan sayımı yaptırmalısın

Basit bir kan sayımıyla kansızlık teşhis edilebilir. Altta yatan nedeni öğrenmek için kan testleri yapılması ve kronik kansızlığın tedavisinde, kansızlığa yol açan rahatsızlığın düzeltilmesi gerekir.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları