loading
close
SON DAKİKALAR

Çorlu’da işçiler temmuz zammı için birleşiyor

Çorlu’da işçiler temmuz zammı için birleşiyor
Tarih: 22.07.2013 - 16:46
Kategori: Sendika

Trakya’da başta tekstil olmak üzere her sektörden on binlerce işçi de Temmuz zamlarını bekliyor...

Sanayi bölgelerinde Temmuz ayı içinde işçiler içinde en çok konuşulan konuların başında “zamlar ne olacak?” geliyor. Trakya’da başta tekstil olmak üzere her sektörden on binlerce işçi de Temmuz zamlarını bekliyor.

İnsanca yaşayacakları bir ücret alamadıklarından dolayı yaptıkları fazla mesai ücretleriyle bile geçinemeyen işçiler sürekli bankalara borçlanarak hayatlarını ancak sürdürüyorlar. Yıllar içinde, ikramiye, erzak, yakacak parası gibi sosyal haklarını kaybeden işçilerin ücretlerinin alım gücü ise sürekli düştü. Bir dönem on iki saat çalışan veya sürekli mesai yaparak geçinmeye çalışan işçilere artık bunlar da yetmiyor. Aldıkları ücretlerin ihtiyaçlarını karşılamadığından dolayı harcamalarını kısıtlayan işçiler, nerede ise sosyal hayattan kopmuş durumdalar. Buna karşı daha fazla çalışmaya zorlanan işçiler için hayat daha da zorlaştı.

Çorlu’da başta tekstil ve deri sektörü olmak üzere birçok fabrikada Temmuz zammı yapıldığından işçiler zamları bir umutla beklemekte. Temmuz zamları ile ilgili olarak “devletin asgari ücrete verdiği zam oranı olacak” gibi bir kanıksama olsa da bir çok fabrikada ise zam oranlarının işçilerin beklentisini karşılaması için tartışmalar başladı. Aynı zamanda tekstil sözleşmelerinde kayıpları karşılayacak ücret zammı, dört ikramiye ve kıdem zammı için TEKSİF tarafından grev kararının alınması dar bir çevre içinde olsa da işçiler içinde tartışılmakta.

“Temmuz zamları işçiler ile birlikte belirlensin” talebi için Çorlu İşçi Komitesi’nin çağrısı ile bir araya gelen bir grup işçi bu süreçte fabrikalardaki durumu ve Temmuz zamlarına karşı neler yapılabileceğini tartıştı. Değişik sektör ve fabrikalardan işçilerin katıldığı toplantıda işçiler fabrikalarındaki durumu ve işçilerin yaşadıkları sorunları çıplak bir şekilde ortaya koydular.

TEMMUZ ZAMLARI UNUTTURULMAYA ÇALIŞILIYOR

Temmuz zammının patronlar tarafından unutturulmaya çalışıldığını belirten Tamteks’ten bir işçi, “Yıllar önce biz iş ararken ücreti, ikramiye ve erzak var mı? diye sorardık. Şimdi ise maaş düzenli veriliyor mu? diye soruyoruz. Nerede ise var olan ücretleri kabul ettik, kanıksadık. Ama artık bıçak kemiğe dayandı” diye konuştu.

Tamteks’ten başka bir işçi ise fabrikada altıncı ay zammının patronun borcu olduğundan dokuzuncu ayda yapılacağını ama patronun asgari ücrete gelen zammın fazlasını yapmayacağı yönünde söylenti yaydığını kaydetti.

YILLARDIR ZAM YAPILMIYOR

Yapılan toplantıda birçok fabrikada yıllardır doğru dürüst zam yapılmadığını, ara sıra işçilerin sıkıştırması ile tek tek veya işçiler işten ayrıldıkça yeni işçilere verilen ücretlerin piyasa dikkate alınarak belirlendiğini öğreniyoruz. Trakya’da on beş yıldır sigortalılık süreci içinde 3600 primi olan işçilerin tazminat alarak ayrıldıklarını, daha yeni işçilerin ise biraz fazla ücretle başka fabrikalara gittikleri bu dönemde çok yaygın hale geldi. Fabrikada zammın hiç konuşulmadığını, şimdiye kadar hiç toplu zam yapılmadığından dolayı 900-1050 arası ücrete çalıştıklarını söyleyen Çalışkan Tekstil’den bir işçi ise kendi girişimleri ile bu hafta iki vardiya toplanarak zam isteyeceklerini belirtiyor.


SENDİKALARA ÇAĞRI

Hayat şartlarının gittikçe zorlaşması ve ücretlerin düşük olmasından dolayı bir evden 2-3 kişinin çalışmak zorunda kaldığını belirten Arta Tekstil’den bir işçi, tek çalışanların ise açlıkla yüz yüze kaldığını ve bankalara gırtlağına kadar borçlu olduğunu dile getiriyor.

Toplantıda TEKSİF’in grup sözleşmelerinde insanca yaşanacak ücret, dört ikramiye ve kıdem zammı için grev kararı aldığı da tartışıldı. Her işçinin ikramiye istediği ve bu sözleşmede dört ikramiye alınırsa bunun örgütsüz fabrikalara da yansıyacağını belirten işçiler, bunun için grev olursa destekleyeceklerini belirttiler. Ama buna rağmen işçilerin bu durumda olmasında sendikaların payı olduğunu belirten işçiler, sendikaları kuruluş ilkelerine uygun mücadele etmeye çağırıyor.

TOPLANTIDA ALINAN KARARLAR:

- Temmuz zamlarının işçiler ile belirlenmesi için fabrikalarda çalışma yürütmek
- İşçi Komitesi olarak Temmuz zamlarını gündeme getirmek için bildiri çıkarmak
- Zam olacak fabrikalarda komiteler kurup toplantılar yapmak
- Sendikalı yerlerde başlayacak grevi desteklemek
-Yaşananları Evrensel aracılığıyla kamuoyuna duyurmak

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları