loading
close
SON DAKİKALAR

Cumartesi Anneleri, İbrahim Demir ve Agit Akipa'nın akıbetini sordu

Cumartesi Anneleri, İbrahim Demir ve Agit Akipa'nın akıbetini sordu
Tarih: 04.12.2021 - 14:03
Kategori: Gündem

Cumartesi Anneleri 871. haftada İbrahim Demir ve Agit Akipa için adalet istedi.

Cumartesi Anneleri gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetlerini sormak ve faillerin yargılanması için her hafta düzenledikleri eylemlerinin 871’ incisini koronavirüs  salgını nedeniyle online gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde 1991 yılında Şırnak’ın İdil ilçesine bağlı Çukurlu köyünde gözaltına alındıktan sonra cansız bedenlerine ulaşılan 36 yaşındaki İbrahim Demir ve 39 yaşındaki Agit Akipa’nın faillerinin yargılanması talep edildi.

Gözaltında kaybedilen Agit Akipa’nın kızı Suzan Akipa,  Cumartesi Anneleri/İnsanlarının taleplerinin yıllardır hiç değişmediğini belirterek, mücadelelerinin giderek yükseldiğini söyledi. Babasının ve amcasının katledilişinin ardından 30 yıl geçse bile hala tazeliğini koruduğunu ifade eden Akipa, faillerin hala yargılanmadığını vurguladı. Akipa, “Yargılanmayı bırakalım failler tespit bile edilmedi, etkili soruşturma yürütülmedi ve dönemin devlet yetkilileri sorgulanmadı. Türkiye ve Avrupa mahkemelerinde bu kadar toplumsal mağduriyete zaman aşımı gösterilerek cezasız bırakıldı. İnsan yaşamı ve toplumsal adalet karşısında aslında hiçbir anlam ifade etmeyen zaman aşımı gibi bir usulü işlemin gerekçe gösterilerek aslında faili meçhullerin üstünün bilerek ve istenerek kapatılması isteniyor. Bu kadar baskıya rağmen hakikat yolunda arayış ve talepler toplumsal adalete giden yolda en büyük adımlardan biridir” ifadelerini kullandı.

Akipa’nın oğlu Fehmi Akipa, 30 yıldır süren davada adaletin sağlanmadığını söyleyerek, “Adaletin peşindeyiz, failleri aramaya devam edeceğiz. Her insanın bildiği bir şey var ki o dönemde katledilen herkesin katili belliydi. Adaleti olmayan Türkiye’de adalet peşinde koşmaya devam edeceğiz. Hiç unutmayacağız ve unutturmayacağız. Tek temennimiz bir gün Türkiye’ye adalet gelsin” diye belirtti.

Gözaltında katledilen İbrahim Demir’in oğlu Metin Demir, 871 haftadır meydanlarda haykırdıklarını aktararak, “Davamızın peşinde olacağız. Bunca zamana kadar davadan bir sonuç alamasak da davamızı bırakmayacağız. 30 yıldır biz davanın peşindeyiz. 3 bin yıl geçse bile bu davanın takipçisi olacağız. Çocuklarımız, torunlarımız bu davanın takipçisi olacaktırlar” diye aktardı.

Bu haftaki açıklamayı 1994’te Diyarbakır’da gözaltına alınıp kaybedilen ve cansız bedeni kaybedildikten 10 yıl sonra bulunan Murat Aslan’ın kardeşi Fatma Aslan okudu. Piyade Bölük Komutanı ve askerleri tarafından gözaltına alındığına çok sayıda köylünün tanıklık ettiğini söyleyen Aslan, karakol komutanının köylülere, “hiç görmedik” dediğini paylaştı. Gözaltında Demir ve Akipa’nın işkence gördüğünü, gözleri ve ellerinin bağlandığını ve olaydan bir gün sonra cansız bedenlerinin girişi taşla örülmüş bir mağarada ulaşıldığını aktardı. Aslan, ailelerin suç duyurularının sonuçsuz bırakıldığını belirterek, etkin bir soruşturma ve kovuşturma yürütülmeden zaman aşımı gerekçe gösterilerek davanın kapatıldığını söyledi.

Aslan, “Demir ve Akipa’yı gözaltına alanlar, işkence ile sorgulayıp öldürenler ve sonrasında bu fiilleri inkar edenler 30 yıldır cezasızlıkla korundu. 871’inci haftamızda Demir ve Akipa ailelerinin üç kuşaktır sürdürdükleri hakikat ve adalet arayışlarına eşlik edeceğiz” dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları