loading
close
SON DAKİKALAR

Cumartesi Anneleri, Tolga Baykal Ceylan’ın akıbetini sordu

Cumartesi Anneleri, Tolga Baykal Ceylan’ın akıbetini sordu
Tarih: 04.08.2018 - 16:10
Kategori: Yurt

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için 697'nci kez Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi.

Cumartesi Anneleri kayıplarının faillerinin bulunması ve yargılanması talebiyle 697. kez bir araya geldi. Her cumartesi kayıplarının fotoğrafları ve ellerindeki karanfillerle Galatasaray Meydanı’nda adalet arayışını sürdüren Cumartesi Anneleri bu hafta, 14 yıl önce kaybedilen Tolga Baykal Ceylan’ın akıbetini sordu. 697. hafta oturumunda ilk olarak CHP Milletvekili ve kayıp yakınlarının avukatı Sezgin Tanrıkulu söz alarak, her hafta başka bir adaletsizlikle karşı karşıya kalındığını söyledi. 

Tanrıkulu, karara bağlanan 10 Ekim davasına ilişkin de şöyle konuştu: "Soruşturmanın genişletilmesini, sorumluluğu olan kamu görevlilerinin yargılanmasını isteyen avukatların taleplerini reddeden mahkeme, 9 piyona 101 kez ağırlaştırılmış müebbet verdi. Sorumluluğu olan herkes yargılanana kadar bu davanın takipçisi olacağız."

"OĞLUMU SABAHATTİN ALİ’Yİ KATLEDEN ZİHNİYET KATLETTİ"

14 yıl önce tatile gitmek için evinden çıkan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Tolga Baykal Ceylan’ın annesi Kadriye Ceylan, 14 yıl boyunca yaşanan hukuksuzluklara değindi. Oğlu Tolga Baykal Ceylan’ın dosyasındaki tanık ifadelerinin tarihlerinin değiştirildiğini kaydeden anne Ceylan, “Oğlum hiç Sofya’da bulunmamasına rağmen İçişleri Bakanlığı soruşturma dosyasında adresi Sofya’da gösterildi. İçişleri Bakanlığı kimden emir alarak bunu yaptı?” diye sordu. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumartesi Anneleri’ni çağırdığında “Devlet suçunu kabul ediyor diye” umutlandıklarını söyleyen anne Ceylan, 7 senede bu umutlarının kaybolduğunu kaydetti. Ceylan, “Oğlumun akıbetini ortaya çıkaracak ve yargılama yapacak kadar belge, bilgi dosyada mevcuttur. Savsalamayın, yalana dolana sığınmayın. Gerçek ortadadır,  gerçek elimdeki fotoğraftadır. Gerçek önünüzdeki dosyadadır. Gerçeğe bakın 9 Ağustos 2004’te Bulgaristan sınırı İğneada’da oğlumu kaybettirme suçu işlediler. Oğlum Sabahattin Ali’ye çok benzemekteydi. Ama aralarında bir fark vardı biri sanatçı, diğeri öğrenciydi. Sabahattin Ali’yi katleden zihniyet kimse, oğlumu da o zihniyet katletti” diye konuştu.

"CEZASIZLIK YENİ İHLALLERİ TEŞVİK ETTİ"

697. hafta basın metnini. Cumartesi İnsanlarından Meryem Bars okudu. Bars, Türkiye’nin yakın tarihine ağır insan hakkı ihlallerinin damgasını vurduğunu, bu ihlallerden sorumlu faillerin eylemleri için hesap vermemelerinin yarattığı cezasızlık ikliminin, yeni ihlalleri teşvik ettiğini ifade etti. Ağır insan hakları ihlallerine yol açan eylemlerden sorumlu kişilerin hesap vermek zorunda kalmalarını sağlayacak bir adalet sistemi olmadan Türkiye’nin demokratikleşemeyeceğini kaydeden Bars, iktidarı Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin ağır insan hakları ihlallerinde cezasızlığın ortadan kaldırılması için 2011 ilkelerini hayata geçirmeye çağırdı. Bars, 24 yaşındaki üniversite öğrencisi Tolga Baykal Ceylan’ın 7 Ağustos 2004’te tatil amacıyla Kırklareli’deki İğneada’ya gittiğini ve 10 Ağustos 2004’te kendisiyle iletişimin kesildiğini hatırlattı.

"TOLGA BAYKAL CEYLAN NEREDE"

Anne Kadriye Ceylan’ın büyün mercilere başvurmasına rağmen sonuç alamadığını anlatan Bars, 2004’te Demirköy Savcılığı’nın başlattığı soruşturmanın 2006’da “kovuşturmaya yer olmadığı” gerekçesiyle kapatıldığını söyledi. İnsan Hakları Derneği’nin de yasal girişimlerde bulunduğunu ve dosyayı TBMM’ye taşıdığını aktaran Bars, Ceylan’ın akıbetini araştırmak için TBMM İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde bir alt komisyon kurulduğunu anımsattı. Bars şöyle devam etti: “Komisyon 4 aylık çalışma sonrasında yayımladığı raporda, ‘Tolga Baykal Ceylan’ın gözaltında kaybolmadığına ancak bu güne kadar ailesi ve çevresinden hiçbir kişiyle temas kurmaması gerçekliği karşısında da normal asayiş olayı olarak değerlendirilmesi gereken bir kayıp olayı ile karşı karşıya olduğumuz sonucuna ulaşmıştır’ denildi. Annesinin ve İHD’nin bütün girişimleri sonuçsuz kaldı. Tolga Baykal Ceylan'a ne olduğu açıklıpa kavuşmadı. Yetkililere sesleniyoruz: Tolga Baykal Ceylan’a ne olduğunu açığa çıkarma sorumluluğunuzu yerine getirin. Tolga Baykal Ceylan nerede?”

Kaynak : Evrensel

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları