loading
close
SON DAKİKALAR

Cumartesi Anneleri ve sanatçılardan Cumhuriyet'e destek ziyareti

Cumartesi Anneleri ve sanatçılardan Cumhuriyet'e destek ziyareti
Tarih: 01.11.2016 - 16:21
Kategori: Gündem

Dün yapılan operasyonla yazarları ve yöneticileri gözaltına alınan Cumhuriyet gazetesine destek ziyaretleri sürüyor. Cumartesi Anneleri ve sanatçılar bugün Cumhuriyet gazetesini ziyaret etti.

Dün yapılan operasyonla yazarları ve yöneticileri gözaltına alınan Cumhuriyet gazetesine destek ziyaretleri sürüyor. Cumartesi Anneleri ve sanatçılar bugün Cumhuriyet gazetesini ziyaret etti.

Gazetede nöbet tutacağını açıklayan CHP Gençlik Kolları da ilçe örgütleri olarak dönüşümlü nöbete devam edeceğini açıkladı.

Cumartesi Anneleri: Cumhuriyet bizim yanımızdaydı biz de Cumhuriyet'in yanındayız

1995'ten beri Cumartesi günleri Galatasaray Meydanı'nda bir araya gelerek gözaltında kaybedilen yakınlarının hesabını soran Cumartesi Anneleri de destek için Cumhuriyet gazetesini ziyaret etti. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon üyesi Sebla Arcan, Cumhuriyet gazetesinin yanında olduklarını ifade etti. Arcan, "Gözaltında kaybedilenlerin aileleri ve kayıplar için mücadele eden insan hakları savunucuları olarak, basın özgürlüğün değerini en çok biz biliyoruz. Cumhuriyet bizim yanımızdaydı, biz Cumhuriyet'in yanındayız" dedi. 


1995'de Diyarbakır'da gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun'un eşi Hanım Tosun ise, "Bir kayıp yakını, bir Cumartesi Annesi olarak şunu söylüyoruz, bu ülkeyi yönetenler bunu görmeli. Bugüne kadar yanımızda olan basın kuruluşlarının hepsini kapatmış bir Cumhuriyet gazetesi kalmıştır. Bizim yanımızda oldukları için biz de onların yanındayız. Bizim sesimizi dünyaya duyuran bütün gazetecilerin yanındayız" ifadelerini kullandı.

Cumartesi Anneleri, açıklamaların ardından gazetenin yazıişlerine karanfil bıraktılar. 


"Bir diktatör yenik düşerse, bir daha kesinlikle ayağa kalkamayacaktır"

Edip Akbayram, Onur Akın, Suavi, Belkıs Akkale, Orhan Aydın, Melike Demirağ, Hüseyin Turan, Ragıp Yavuz, Tolga Sağ ve Bedri Baykam'ın da aralarında bulunduğu bir grup sanatçı da Cumhuriyet'i ziyaret ederek açıklamalarda bulundu.

Sanatçılar Girişimi adına açıklama yapan tiyatro sanatçısı Orhan Aydın, 1 Kasım'da saltanatın kaldırıldığını hatırlatarak, "Tam da bugün, kendini bu ülkede her şeyin sorumlusu sayan ülkeyi kurum ve kuruluşlarıyla ele geçirip, kendi geleceğini kurmaya çalışan bir çeteleşmenin başındaki insanın aklına karşı, yan yana gelişimizin, birlikte demokratik özgür bir ülke yaratmak için ortaya kurduğumuz çabalarımızı yükseltmenin zamanıdır" diye konuştu.


Sanatçı Suavi de yaptığı konuşmada, muhalif basının susturulduğunu belirterek şunları söyledi: "Fidel Castro'nun şu söylemi, süreci net olarak tanımlıyor: Bizler mücadelede yenik düşebiliriz, Ancak yeniden ayağa kalkarak deneme hakkımızı kullanırız. Ancak bir diktatör yenik düşerse, bir daha kesinlikle ayağa kalkamayacaktır. Farklılıklarımızı zenginlik kabul ederek yan yana gelmemizin, bu gidişe dur dememizin yolu, demokratik haklarımızı yeniden kullanma kültüründen geçmektedir."

Melike Demirağ ise 'Bir gün gelecek' şarkısını söyleyerek, "Dünyanın Türkiye'nin barışta, huzurda, kardeşlikte yaşama umuduyla buradayız" dedi.

Şehir Tiyatrolarından uzaklaştırıldığını, bugün de uzaklaştırılmasına ilişkin resmi belgeyi alacağını dile getiren tiyatro yönetmeni Ragıp Yavuz da "Bazı muhabbetler duyuyoruz; 'Yahu o arkadaşın bir şeyi var mıydı?' Arkadaşlar, hiçbirimizin hiçbir şeyi yok. Mikroskopla arasalar da bir şey bulamazlar. Onurumuzla üretim yapmaya çalışıyoruz. Laikliğe, cumhuriyete, demokrasiye, barışa sahip çıkmaya çalışıyoruz" dedi. 


CHP ilçe örgütleri dönüşümlü nöbet tutacak

CHP Gençlik Kollarından dün gazete önünde nöbete başladıkları açıklaması gelmişti. Bugün, CHP Eyüp İlçe Başkanı Sinan Akçiçek, muhalif basın üzerindeki baskılar sona erene kadar 39 ilçe örgütünün her gün dönüşümlü olarak nöbet tutacağını belirterek, "Ülkemizin en köklü basın kuruluşlarından biri olan Cumhuriyet gazetesinin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 2 gün sonrasında terör örgütleri ile ilişkilendirilip haksız ve hukuksuz operasyonlara maruz bırakılması kabul edilemez. Cumhuriyet gazetesi ve basın özgürlüğü için bu akıl tutulmasına son verilinceye, hukuksuz bir şekilde gözaltına alınan gazeteciler serbest bırakılıncaya kadar nöbet tutacağız. Tüm halkımızı da mücadeleye davet ediyoruz" dedi.

Basın meslek örgütleri de yaptıkları açıklamayla gazetede nöbete başladıklarını duyurdu. 

Özlem Çoban

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları