loading
close
SON DAKİKALAR

Cumhurbaşkanı enerji politikalarını anlatırken elektrikler kesildi!

Cumhurbaşkanı enerji politikalarını anlatırken elektrikler kesildi!
Tarih: 24.12.2012 - 18:05
Kategori: Dünya

Enerji sıkıntısı yaşayan Kırgızistan'da, Cumhurbaşkanı'nın yılsonu basın toplantısında elektrikler kesildi...

BİŞKEK - Enerji sıkıntısı yaşayan Kırgızistan'da, Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in yılsonu basın toplantısında elektrikler kesildi! Atambayev ise, elektrik sıkıntısının aşılması için baraj yapımına büyük önem verdiklerini anlattı.


Yıl sonu basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, konuşmasında enerji, ekonomi ve ülkedeki siyasi istikrar konularına ağırlık verdi. Ancak Cumhurbaşkanlığı Konutları'nda düzenlenen ve 100'den fazla yerli ve yabancı basın mensubunun katıldığı basın toplantısında Atambayev, son soruya cevap verirken elektrikler kesildi.


Bunun üzerine Atambayev, elektrik kesintilerinin "çok üzücü" olduğunu, bugün yaşanan sıkıntıların elektrik nakil hatlarına ve barajlara 20 yıl önce gerekli yatırımın yapılmamasından kaynaklandığını ifade etti.


Komşulara kızdı

Atambayev, Rusya'nın Kırgızistan'da Kambara Ata-1 Hidro Elektrik Santrali'ni inşa etmesine komşu ülkeler Özbekistan ve Kazakistan'ın olumlu bakmadığını anımsatarak, "Bu baraj projesinin komşularımıza hiçbir olumsuz etkisi yoktur. Ülkede elektriğin yüzde 60'dan fazlasının üretildiği Kambara-Ata-2'de kış aylarında abonelerin elektrik ihtiyacını karşılamak için bu baraj suyu, Tanrı Dağları'nın aşağısındaki Kazakistan ile Özbekistan'a boşa akıtılıyor ve ekin tarlalarına zarar veriyor. Seller meydana geliyor. Bahar döneminde ise, komşu ülkeler sulama suyuna ihtiyaç duyarken biz yeteri kadar su akıtamıyoruz. İşte Rusya'nın yapacağı Kambara-Ata-2 barajı bahar aylarında arazilerin sulanmasında kullanılacak. Orta Asya'nın güvencesi olacak" dedi.


“Yabancı yatırımcıya iyi davranmalıyız''

Cumhurbaşkanı ayrıca, ülkesinin ekonomik olarak güçlenebilmesi, enerji, doğalgaz ve diğer hayati önem taşıyan sektörlerin canlanması için yılda 1,5 milyar dolar tutarında yatırıma ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
Kırgızistan'da koalisyon hükümetine ve özellikle Bişkek Belediye Başkanı'na yönelik eleştirileri kabul etmediğini belirten Atambayev, bu hükümetin en az bir yıl çalışması gerektiğini ifade ederek, "Sıkıntılarımız çok. Yöneticilerimizin değişmesi sorunlarımızı çözmez. Kim gelirse gelsin sıkıntılar bir anda gitmez. Bizim yabancı yatırımcıya ihtiyacımız var. Kırgız halkının bu anlamda, yabancı yatırımcıya bakışı ve tutumu değişmeli. Yatırımcıyı ürkütmemeli. Mesela, Türkiye'de vatandaşlar gelen turistlere ve yatırımcılara ülkesinde dövizi bıraktığı ve yeni iş sahaları açtığı için olumlu bakıyor. Bizim toplumumuzun, bakışı ve tutumu da böyle olmalı" diye konuştu.
Atambayev, Afganistan'dan 2014'te NATO güçlerinin çekilmesinin ardından bölgedeki güvenlik boşluğunun doldurulması gerektiğini de sözlerine ekledi.

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları