loading
close
SON DAKİKALAR

Cumhurbaşkanlığı seçimleri AİHM'e taşındı

Cumhurbaşkanlığı seçimleri AİHM'e taşındı
Tarih: 13.08.2014 - 16:55
Kategori: Siyaset

CHP'li Yarman, AİHM'den seçimlerin iptal kararının çıkacağını beklediğini yazdı...



Ünlü fizik profesörü CHP'li Tolga Yarman, cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili AİHM'e yaptığı başvuruda seçimin iptal edilmesini istedi. Yarman, AİHM'den seçimlerin iptal kararının çıkacağını beklediğini yazdı.

Adaylık için “En az yirmi milletvekili tarafından aday gösterilme gerekliliği” şartının antidemokratik, ayırımcı ve Anayasa'ya aykırı olduğunu belirten Tolga Yarman, uzun bir süredir YSK ile yazışıyor ve bu konuda hukuk mücadelesini sürdürüyordu.

YSK'dan gelen cevapları AİHM'e taşıdığını belirten Yarman, AİHM'in "Sejdic Vefinci" davasında, "Bosna Hersek’teki, Cumhurbaşkanı Seçimi’nde, her türlü ayırımcılık ve kısıtın kaldırılması yönünde" verdiği kararın, kendi itirazlarına emsal teşkil ettiğini belirterek "AİHM'in, talebimi kabul edeceğini ve Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nin, bu sebeple tekrarlanmak zorunda kalınacağına, kuvvetle, inanıyorum..." dedi.

Niye bu güne kadar durduğu ve girişimlerini kamuoyuna duyurmadığı ile ilgili sorular gelebileceğini belirten Yarman "Yanıt basit: AİHM'ne, son yazımı (elime, 6 Ağustos 2014'te gelen YSK kararı uzantısında), ancak geçen cumartesi günü, 9 Ağustos 2014'te, tamamlayabildim, AİHM'e, yollayabildim" dedi.

"ADAY OLUYORUM"

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanlığı'na, adaylaşmanın, ilan edilmiş son günü olan 3 TEMMUZ 2014'de şu yazıyı yolladım:

"YÜKSEK SEÇİM KURULU BAŞKANLIĞI

Ankara

Bu memlekette, Kurtuluş Savaşları, bir yalnız adamın Samsunlar’a çıkmasıyla başlar. Nedir ki, O Adam gerçekte, katiyen yalnız değildir. Arkasında milyonlarca kahraman, vatan evladı, zaten vardır. Türkiye hiç bir biçimde sahipsiz değildir. “Demokrasi” yaveleri ortamında, bize dayatılan “tabldotu” yemek zorunda değiliz.

Halkımızı, bu çerçevede, seçeneksiz bırakmamak üzere ve gerekli vasıflardan fazlasını yerine getirmiş olmanın onuruyla, en önce ise, şahsımın odağı dolayına yığılmış umutları geriletme hakkına sahip bulunmayıp, CUMURBAŞKANLIĞI’NA ADAY OLUYORUM.

Bilgilerinize, güzel dilekler, sevgi ve derin saygılarımla sunuyorum...


Tolga Yarman, Prof. Dr.

20 MİLLETVEKİLİ ŞARTI SEBEBİYLE TALEBİM REDDEDİLDİ

YSK'ya, 5 Temmuz 2014 tarihli müteakip yazımla, seçim takvimine uygun olarak, başvuru için, istenen belgeleri, bilgileri yolladım.

YSK'nın, 20 milletvekili imzası - şekil şartı yüzünden, talebimi reddedeceği belliydi.

Öyle oldu. YSK'nın yazısı elime 17 Temmuz 2014'te geçti.

Şu ki, 20 milletvekili imzası - şekil şartı, Anayasal bir yaptırım olmakla birlikte, antidemokratik, kısıtlayıcı, ayırımcı bir şarttı. Avrupa Topluluğu Müktesebatı'na, hiç uygun değildi. Bir defa demokratik anayasamızın bünyesine uygun değildi. Anayasa'da yer alamazdı. Anayasa'nın 90. Maddesi ayrıca, her türlü yasamızın üzerinde, Avrupa Topluluğu Müktesebatı'nın bulunduğunu varsayıyordu.

KARARI AİHM'E GÖTÜRDÜM

Bunun üzerine, 18 Temmuz 2014'te, yani, YSK'nın kararı tarafıma ulaştıktan hemen sonra, bu kararı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM), Götürdüm.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri AİHM'e taşındı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları