loading
close
SON DAKİKALAR

Cumhuriyet gazetesi 97 yaşında

Cumhuriyet gazetesi 97 yaşında
Tarih: 07.05.2021 - 09:11
Kategori: Medya

Atatürk’ün koyduğu Cumhuriyet gazetesi 97. yaşına girdi.

Cumhuriyet gazetesi 7 Mayıs'ta 97. kuruluş yıl dönümünü kutladı. Gazetede yıl dönümü ile ilgili olarak yayımlanan yazı şöyle:

"Kurtuluş Savaşı’nın ardından ilan edilen Cumhuriyet rejimi halk tarafından büyük bir coşku ile karşılandı. Cumhuriyet devrimlerinin hızlı kabullenilmesini sağlamak ve bazı karşıdevrimci çevrelerin saldırılarına karşı Cumhuriyet rejimini savunmak için bir gazeteye ihtiyaç vardı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, gazeteci arkadaşı Yunus Nadi’yi (Abalıoğlu) karşısına alarak, “Bak çocuk, İstanbul’da bütün bu Cumhuriyet düşmanı ve hilafet yanlılarına karşı mücadele verecek bir gazete çıkaralım. Gazetenin adı da yeni rejimimiz Cumhuriyet ile özdeş olsun. ‘Cumhuriyet’ koyalım adını. İstanbul’daki eski İttihat ve Terakki’nin Merkezi Umumi (Genel Merkez) binasını Pembe Köşk’ü de gazetenin merkezi yapalım. Var mısın? Ne dersin başarabilir miyiz bu işi!” dedi. Böylelikle tarihe geçecek bu gazeteyi kurma görevini Atatürk, Yunus Nadi’ye verdi.

Yunus Nadi, Ulusal Kurtuluş Mücadelesi yıllarında da “Mütareke basınının” Kurtuluş Savaşı’nın aleyhine yayınlarına karşı “Anadolu’da Yeni Gün”ü kurmuş ve oradan Kuvayı Milliye yanlısı çok başarılı yayınlar yapmıştı. Atatürk’ün yeni bir gazete teklifi Yunus Nadi’yi heyecanlandırdı. Nadi, “Hiç vakit kaybetmeyelim Paşam, ben bu işe girişeyim” dedi.

‘DEVRİMLERE BAĞLILIK’

Bu talimatın ardından Yunus Nadi, Cumhuriyet’in kurucu değerlerine sıkı sıkıya bağlı olan Zekeriya Sertel ve Kemal Salih Sel ile gazetenin kuruluş işlemlerine başladı. 7 Mayıs 1924’te, bundan tam 97 yıl önce ise Cumhuriyet’in ilk sayısı yayımlandı. İlk sayıda Mustafa Kemal Atatürk ile yaptığı söyleşiyi yayımlayan Yunus Nadi, “Cumhuriyet devrimlerine bağlılık” ilkesi ile yayın yapacağını tüm karşıdevrim savunucularına gösterdi. 97 yıl önce ilk sayısı basılan bu gazete ilk günden bugüne kadar Türkiye Cumhuriyeti’nin korunmasını için mücadele etti.

97 YILLIK DİRENİŞ

Yıllar içerisinde çok sayıda yazarı suikaste uğrayan Cumhuriyet Atatürk ilke ve devrimlerini savunma konusunda baskılara ve “işgallere” ise asla boyun eğmedi, direndi. 97.  kuruluş yıldönümünde de Cumhuriyet, Kemalist devrimlerin önderliğinde demokratik kurum ve kuruluşların gelişmesini kararlılıkla savunmaya devam edecek. 

Öte yandan her yıl gazetemiz bahçesinde kutlanan Cumhuriyet’in yeni yaşı kutlaması ise bu yıl pandemi nedeniyle yapılamayacak."

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları