loading
close
SON DAKİKALAR

Danıştay'dan belediyelerle ilgili tartışılacak karar: Şirketlerin yönetiminde belediye başkanı değil belediye meclisi yetkili olacak!

Danıştay'dan belediyelerle ilgili tartışılacak karar: Şirketlerin yönetiminde belediye başkanı değil belediye meclisi yetkili olacak!
Tarih: 28.07.2020 - 12:55
Kategori: Gündem

Ticaret Bakanlığı'nın belediye şirketlerinin yönetiminde belediye başkanı yerine belediye meclisinin yetkilendirilmesine dair genelgesinin yürütmesinin durdurulması talebi Danıştay'da reddedildi.

CHP'nin 31 Mart yerel seçimlerinde İstanbul ve Ankara başta olmak üzere 11 büyükşehir belediyesini kazanmasının ardından AKP iktidarının CHP'li başkanları devre dışı bırakma girişimleri sürüyor. 

Ticaret Bakanlığı'nın 15 Mayıs 2019'da belediye şirket ve iştiraklerine yönetim kurulu ve müdür atama yetkisinin belediye başkanından alınıp belediye meclislerine verilmesini içeren bir genelge çıkarmış, Ankara Büyükşehir Belediyesi, genelgenin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay'a dava açmıştı.

Danıştay, yürütmeyi durdurma talebini oy çokluğuyla reddetti.

Ticaret Bakanlığı'nın belediye şirketlerinin yönetiminde belediye başkanı yerine belediye meclisinin yetkilendirilmesine dair genelgesinin yürütmesinin durdurulması talebi Danıştay'da 4 kabule karşılık 5 ret oyuyla reddedildi. 

Karara karşı oy kullanan üyeler muhalefet şerhinde, meclisin şirketleri denetlemekle görevli olduğunu, yeni genelgeyle meclise hem yönetme hem denetleme görevinin verilmesinin hukukun amaç ve sistematiğine ters düştüğünü belirtti.

Dosyayı inceleyen tetkik hakimi de görüşünde, belediyeyi temsil yetkisinin belediye başkanında olduğunu, şirketlerin yönetiminin de bu yetki kapsamında olduğunu belirterek bakanlık genelgesinin hukuka aykırı olduğunu belirtti.

 

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları