loading
close
SON DAKİKALAR

DEM Parti Grup Başkan Vekili Koçyiğit; Ya, Kürt'e gelince, muhalife gelince Anayasa var da size niye yok Sayın Başkan? Bu Anayasa kimi bağlıyor? Anayasa AKP'yi, MHP’yi bağlamıyor mu?

DEM Parti Grup Başkan Vekili Koçyiğit; Ya, Kürt'e gelince, muhalife gelince Anayasa var da size niye yok Sayın Başkan? Bu Anayasa kimi bağlıyor? Anayasa AKP'yi, MHP’yi bağlamıyor mu?
Tarih: 30.01.2024 - 19:43
Kategori: Siyaset

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi Grup Başkan Vekili ve Kars Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Hatay Milletvekili Can Atalay’ın Milletvekilliğinin düşürülmesi kararı öncesi konuştu.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi (DEM) Partisi Grup Başkan Vekili ve Kars Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit;

"Sayın vekiller, az sonra bu Meclis yine tarihî bir hataya, yine tarihî bir utanca tanıklık edecek. Az önce, Danışma Kurulu bittikten sonra, Genel Kurulun başlamasına sadece beş dakika kala siz buradan Hatay Milletvekili Can Atalay’ın Milletvekilliğinin düşürülmesi kararını bugün Genel Kurulda okuyacağınızı söylediniz. Oysaki bu karar daha önce Meclis Başkanı tarafından Anayasa Mahkemesi kararı nedeniyle bekletici neden yapılmıştı, bu karar burada okunmamıştı. Ne yazık ki AKP iktidarı bunu, 2 yüksek yargı arasındaki yargısal bir yorum farkı olarak ifade etti. Oysaki biz açık ve net bir şekilde burada söyledik ve tekrar söyleyelim: Bu bir yargı darbesidir. Bugün siz Meclis Başkan Vekili olarak bu kararı okuyarak Anayasa'yı ilga etmiş olacaksınız.

Siz bu kararı okuyarak Yargıtay 3. Ceza Dairesinin Meclise, halkın iradesine parmak sallamasına “evet” demiş olacaksınız. Siz bu kararı okuyarak Hatay halkının seçme ve seçilme hakkını yok saymış olacaksınız. Siz bu kararı okuyarak arkanızda yazan “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.” sözünü yerle yeksan etmiş olacaksınız. “Egemenlik sarayındır.” diyorsunuz. “Egemenlik Yargıtay 3. Ceza Dairesinindir.” diyorsunuz. “Egemenlik bu ülkede bir seçkin azınlığındır.” diyorsunuz, “İktidarı elinde tutanlarındır.” diyorsunuz ve bu Meclisin de buna razı gelmesini istiyorsunuz. Bu, razı gelebileceğimiz bir şey değil Sayın Başkan, çok açık ve net söyleyelim: Anayasa 83/3 çok açık, bir milletvekilinin milletvekilliğinin düşürülmesi koşulları açık. Anayasa 153/6'ncı fıkra “Anayasa Mahkemesi kararları yasama, yürütme, yargıyı, gerçek ve tüzel kişileri bağlar.” Çok açık. Peki, siz ne yapıyorsunuz? Bugün burada Yargıtay 3. Ceza Dairesinin kararını okuyorsunuz, üstelik de hukuksuz bir kararı ama bunu ilk defa yapmadınız. Bakın, 27'nci Dönemde Sayın Leyla Güven’in, Sayın Musa Farisoğulları’nın, Sayın Semra Güzel’in, Sayın Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun kararlarını da aynı hukuksuz teamülünüzle okudunuz ve tarihe geçtiniz, halkın iradesine darbe yapan bir iktidar olarak ve onun ortağı olarak tarihin utanç sayfasına geçtiniz Sayın Başkan, bunu açık ve net söyleyelim.

Diğer bir mesele: Ya, burada bir milletvekilinin milletvekilliği fezlekesi okunacak ve düşürülecek. Halk iradesine darbe yapılıyor, Meclis iradesine darbe yapılıyor, Meclis Başkanı nerede? Yurt dışı seyahatinde. Böyle bir şey olabilir mi?

Tamamlayacağım Sayın Başkan ama tamamlanacak bir konu değil çünkü neyini tamamlayalım? Yani siz bütün yerleşik içtihatları yok sayıyorsunuz, siz Anayasa'yı ilga ediyorsunuz, siz normlar hiyerarşisini reddediyorsunuz, diyorsunuz ki: “Biz Anayasa da tanımayız başka bir şey de tanımayız.” E, akşama kadar biz burada Kürtçe okuyunca açıyorsunuz İç Tüzük’ü, bize Anayasa hatırlatıyorsunuz. Ya, Kürt'e gelince, muhalife gelince Anayasa var da size niye yok Sayın Başkan? Bu Anayasa kimi bağlıyor? Yazın “Anayasa’nın bağladığı kişiler” bir de “Anayasa’nın bağlamadığı kişiler” bu Anayasa AKP'yi, MHP’yi bağlamıyor mu? Bu Anayasa Meclis Başkanını bağlamıyor mu? Bu Anayasa şu anda kararı okuyan siz Divan üyelerini ve Meclis Başkan Vekili olarak sizi bağlamıyor mu Sayın Başkan? Bağlıyor, değil mi? Bağlıyorsa o zaman Anayasa’nın gereğini yapın. Biz bu Anayasa’dan en fazla çekmiş grubuz.

Biz bu Anayasa nedeniyle partisi kapatılma tehdidiyle baş başa bırakılmış, onlarca partisi kapatılmış bir grubuz ama bugün sizin her şeyi yok eden yeni bir toplumsal düzen, ya, bırakın hukuk devletini bir kanun devleti bile olmayacak bir düzen kurmanızı reddediyoruz, Can Atalay kararını burada okumanızı reddediyoruz. Can Atalay bu halkın milletvekilidir, Hatay halkının iradesidir, Hatay halkının ve bizim onurumuzdur. Bugün meseleyi siyasi saiklerle yürüttünüz ve yargıya talimat verdiniz, karar çıkardınız. Şimdi bu kararın gereğini yapıyorsunuz ve bizden de buna uymamızı bekliyorsunuz. Böyle bir dünya yok Sayın Başkan, böyle bir şey yok. Sizi bir kez daha Anayasa’ya uymaya davet ediyorum. Meclis Başkan Vekili olarak, Divan olarak Anayasa’ya sadakat yemini ettiniz.

Bu konuda sizi tekrardan Anayasa’ya uymaya ve bu kararı bugün burada ve hiçbir zaman okumamaya davet ediyorum.

Bir kez daha şunu söyleyelim Sayın Başkan: Bütün bunların yolunu yavaş yavaş döşediniz. Bu ülkeyi, artık bırakın halkın egemenliğinin olduğunu -demin de ifade ettim- en ufak bir hukuk kırıntısının kalmadığı bir ülke hâline getirdiniz, bütün Meclis teamüllerini yok ettiniz, Anayasayı yok etmeye çalışıyorsunuz. Şimdi, ara sıra sizin hoşunuza gitmeyen, AKP'nin hoşuna gitmeyen karar verdi diye Anayasa Mahkemesini bile ortadan kaldırmaya çalışan bir iktidarsınız. Size ne diyelim, AKP'ye ne diyelim, bu iktidara ne diyelim; direneceğiz, bu anayasasızlığa, bu hukuksuzluğa karşı her türlü hakkımızı kullanacağız.

Bütün halkımızın ve Genel Kurulun bilgisine.

Teşekkür ediyorum."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları