loading
close
SON DAKİKALAR

Demirtaş: Roboski bizim namus meselemizdir; hesabını sormadan süreç ilerlemez

Demirtaş: Roboski bizim namus meselemizdir; hesabını sormadan süreç ilerlemez
Tarih: 18.06.2013 - 15:21
Kategori: Siyaset

Demirtaş, 34 kişinin hayatını kaybettiği Uludere ile ilgili verilen kararı eleştirerek, "Roboski bizim namus meselemizdir...

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, 34 kişinin hayatını kaybettiği Uludere ile ilgili verilen kararı eleştirerek, "Roboski bizim namus meselemizdir. Hesabını sormadan süreç işlemez, ilerlemez." dedi.

Partisinin Meclis Grup Toplantısı'nda konuşan Demirtaş, sözlerine metan gazından hayatını kaybeden 7 işçinin ailesine başsağlığı dileyerek başladı. Hükümetin konuya duyarsız kaldığını dile getiren Demirtaş, işçi katliamlarının gündeminde bile olmadığını ifade etti.

34 kişinin hayatını kaybettiği Uludere olayına ilişkin verilen kararı eleştiren Demirtaş, 18 aylık soruşturma sonunda bir görevsizlik kararı çıktığına dikkat çekti. Bu karar için 18 ay mı beklenmesi gerektiğini soran Demirtaş, 18 aydır devletin savcılarının vara vara görevsizlik sonucuna ulaştığını kaydetti.

Bu işi yürüten savcılar, kolluk birimleri ve sorumluluğun başındaki Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanı başta olmak üzere herkese seslenen Demirtaş, Roboski katliamıyla ilgili suçlu olduklarının halkın vicdanında kabul gördüğünü söyledi.

"Başbakandan Uludere Komutanı'na kadar sorumlusunuz. Eliniz kana bulaşmış." diyen Demirtaş, "Roboski katliamının üzerini kapatacağını mı zannediyorlar? Hangi katliamı kapattınız bunu da bu kadar ucuz kapatacağınızı zannediyorsunuz?" diye sordu.

Roboskinin trajedisinin her gün sürdüğünü anlatan Demirtaş, "Sizin adaletiniz, hukukunuz, vicdanınız batsın. 18 aydır sadece cezalandırılan Roboskili ailelerdir." ifadelerini kullandı. 'Sınırı ihlal ettiler' diye Roboskili ailelere 3 bin lira para cezası kesildiğini vurgulayan Demirtaş, ceza belgesini gösterdi. Çok sert ifadeler kullanan Demirtaş, bunlar yapıldıkça dimdik duran bir halk göreceklerinin altını çizdi.

"Böyle bir kepazelik olur mu?" diye soran Demirtaş, şöyle devam etti: "Roboski bizim namus meselemizdir. Hesabını sormadan süreç işlemez, ilerlemez. Siz ceza kesmeye devam edin bakalım. Bu anlayış sadece Kürtlere karşı değil sokakları görüyorsunuz. İstanbul'dan, Gezi Parkı'ndan, Dikmen'den bakınca Roboski daha iyi anlaşılıyor."

Sabah Ankara ve İstanbul'da yapılan operasyonları da eleştiren Demirtaş, BDP'nin bütün devrimcilerle dayanışma içinde olduğunu belirterek "Onları da sahipsiz ve yalnız başına sanmayın." dedi. Demirtaş, "Tek siyasetçi içerde, elinizde olduğu sürece bu da kırmızı çizgimizdir. Onlar içerde olduğu sürece süreç işlemez." diye konuştu.

"Öcalan ile açıkça görüşme yapacaksınız. Sonra çıkıp kürsülerden teröristbaşı diyeceksin. Sen neyin başısın o zaman." diyen Demirtaş, bu uslupla işin olmayacağını ifade etti. Demirtaş, bu noktaya direne direne geldiklerini kaydetti.

AK Parti'nin CHP'nin zorla başının kapatıldığı hali olduğunu dile getiren Demirtaş, Türkiye'de daha demokrasi oluşmadığını söyledi. Başbakan'ın mitinglerini de değerlendiren Demirtaş, "Madem olayların arkasında dış güçler var; neden o zaman Ankara ve İstanbul'da yapıyorsun. Git Washington'da yap, orada topla bir milyon insanı. İstanbullu'nun Ankaralı'nın suçu ne?" şeklinde konuştu.

Dünyanın Başbakan'a da kalmayacağını dile getiren Demirtaş, halkın dinlemesini isteyerek "Bu kadar kasıntı olma, bu dünya Sultan Süleyman'a da kalmadı, sana da kalmaz. Dünyaya gelmiş en iyi lider de değilsin. Sana anlattıkları kadar da büyük değilsin. Nimetten sanma kendini, fasülyeden de sayma kendini. Sadece Türkiye'nin Başbakanı'sın, saygı duyarız." şeklinde konuştu.

Diyarbakır'da düzenlenen konferansa da değinen Demirtaş, alınan kararların takipçisi olacaklarını ifade etti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları