loading
close
SON DAKİKALAR

Demirtaş: Süreci oya tahvil etmeyin

Demirtaş: Süreci oya tahvil etmeyin
Tarih: 26.02.2013 - 16:01
Kategori: Siyaset

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş partisinin grup toplantısında çözüm süreci görüşmelerini değerlendirdi...

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada ağırlıklı olarak çözüm sürecine ilişkin açıklamalar yaptı. Demirtaş, Başbakan Erdoğan ile CHP ve MHP'nin kendilerine yönelik 'etnik milliyetçilik' eleştirilerine, "Biz asla Kürt'ün Türk'ten üstün olduğunu söylemedik. Ama siz Kürt'ü inkar etmek için Türk etnik kimliğini de inkar edecek hale geldiniz. Türk halkı vardır. Kürt halkı vardır ve biz bu ikisinin eşit, özgür, demokrasi içerisinde yaşamasını savunuyoruz" dedi.

Demirtaş'ın konuşmasından satır başları şöyle:

- Neredeyse iki aydır Türkiye'de birinci gündem İmralı adasında Sayın Öcalan'la hükümet arasında yürütülen görüşmelerdir. Elbette biz de parti olarak sürecin ayaklarının yere sağlam basması için gayret gösteriyoruz. Bütün partilelerimiz, milletvekillerimiz, grubumuz olarak bu görüşmelerin müzakereye dönüşmesi için gayret gösteriyoruz.
Bu müzakerelerin barışa doğru gidişe dönüşmesi için uğraşıyoruz.

- AKP bu süreci tek başına götüremeyeceğini biliyor ama süreci oya dönüştürmek için de çabalıyor. Ancak barışı oylara endekslersek yarın anketler oylarda düşüşü gösterirse ne yapacağız? Barış kimsenin iki dudağının arasında değil. Sokakta barış diye direnen de, yıllardır evladının mezarını bile görmeyen analar da, aydınlar da, sanatçılar da, emekçiler de bu sürecin parçasıdır. Barışı ben getirdim demek siyasi nemalanma aramak demektir.

- Biz şu döneme bu döneme göre duruşumuzu değiştirmedik. Ancak ilkelerin altının dolu olması gerektiğini bilmeyecek kadar da deneyimsiz değiliz. İmralı'ya giden her iki heyet de bu sürece katkı sunmak için gitmiştir. Süreç pamuk ipliğine bağlı olmaktan çıkarılmak isteniyorsa burada hükümetin atması gereken adımları geciktirmeden atması önemlidir.

- Basına da yansıdı, İmralı mektubu parti genel merkezimize ulaştı ve bugünden itibaren yetkili kurullarımız bunu görüşmeye başlayacak.
Biz sorumluluğumuzu ötelemeden yerine getirmek göreviyle karşı karşıyayız. AKP bu süreci parlametodaki sayısı yetmediği için değil demokrasi anlayışı yetmediği için tek başına götüremez.
Biz bu süreci, barış girişimini destekliyoruz AKP'yi değil. AKP'nin programını desteklesek orada olurduk. Biz mevcut yetki Ak Parti'de olduğu için gerekli görüşmeyi yaparız. Bütün bunları yaparken, Ak Parti ile birlikte barışı getirmek için uğraşmamız önümüzdeki seçimlerde Ak Parti'yi sandığa gömmek için çalışmamıza engel değildir.

- Eğer biz bunları kuzeyden güneye doğudan batıya halkımıza doğru anlatamazsak bu ülkeye gerçek bir demokrasinin gelemeyeceğini biliyoruz. Biz şimdi AKP'nin stratejik bir değişikliğe gidip gitmeyeceğini izliyoruz. Bu süreci desteklemesi gereken bütün kesimler destekliyor. Ama şimdiye kadar ki tekçi anlayışla devam edilirse gerçek demokrasi ve özgürlüklerin gelmeyeceğini biliyoruz. Kürt sorununu yaratan zihniyet bize çıkıp demokrasi dersi veremez.
Bizim bu konudaki fedakarlığımızı en çok da ezilenler anlayacaktır. Cumhuriyet tarihi boyunca Kürt'ten, Alevi'den, Müslüman'dan haberi olmayan elit sınıflar bu süreçten rahatsız olacaktır. Olsunlar, biz bunu zaten onlara karşı yapıyoruz.

- Çanakkale'de birlikte savaştık diyorlar. Bu ulusalcı elit kesimler gidip orada ölen Muşluya bir sorsunlar bakalım bütün ülke Türk olsun, elit bir kesim bütün kaynakları alsın diye mi ölmüş?

- Ve biz 'bölücüler' de herkes bunda uzalaşmışken sanki BDP çıkıp Kürt'e Kürt'lüğü Alevi'ye Alevi'liğini hatırlatmış, bu uzlaşmayı bozuyoruz! Biz etnik unsur falan değil, biz eşit milletler olarak yaşayacağız.

- Biri çıkmış kürsüde ırkçılık yapıyor, öteki de çıkıp 'biz ırkçı değiliz yaradılanı yaradandan ötürü severiz' diyor. Lafta güzel ama sen 11 yıldır iktidardasın ama bu yalan yanlış tarih kitaplarını değiştirmiyorsun? Benim çocuğum o kitabı okurken görüyor mu kendi tarihini? Sen ona da Ortaasya'dan geldin diyorsun. Hala benim çocuğuma okuttuğun kitaplarda iki kere Kürt geçiyor o da zararlı cemiyetler bölümünde.

- Tek parti etrafında buluşun Recep Tayyip Erdoğan genel başkan, Kılıçdaroğlu ile Bahçeli yardımcı olarak yürüyün. Gerçekten ırkçılığı yenmek istiyorsanız bunu pratiğe dönüştürün. Değişmediğiniz müddetçe bütün etnik kimlikleri kabul etmediğiniz müddetçe değişemeyeceksiniz. Ak Parti'de bu zihniyet değişimi olacak mı görmek istiyoruz.

- CHP ve MHP de Türk etnik kimliği yoktur, ortak kimliktir diyorlar. Eskiden etnik kimliktir diyorlardı. Şimdi Kürtleri inkar etmek için Türkleri de inkar ediyorlar! Türk etnik kimliği vardır, Türk halkı vardır. Bunu savunmak da bize düştü. Biz asla Kürt'ün Türk'ten üstün olduğunu savunmadık. Eşit özgür birliğini savunduk. O nedenle bir etnik milliyetçilk yapmadık. Biz demokrasi ve özgürlükleri savunduk.

Demirtaş konuşmasının sonunda Suriye'deki Kürt bölgesine yardım kampanyasına katılım çağrısı yaptı ve cezaevlerinde sağlık sorunu yaşayan herkes için duyarlılık çağrısı yaptı. Ayrıca 76 yıl hapis cezasına çarptırılan Gülsüm Koç'a yönelik 2 sayfalık bir iddianame ve 'gizli tanık Avcı'nın ifadesine dayanılarak polis aracı taramaktan bu cezayı almasını eleştirdi. Gizli tanığın da Koç'un elinde silah gördüğünü söylemediğini belirtti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları