loading
close
SON DAKİKALAR

Derviş Zaim'den yeni film

Derviş Zaim'den yeni film
Tarih: 23.08.2012 - 11:41
Kategori: Kültür & Sanat

Derviş Zaim, yeni filmi 'Devir'de kamerasını doğaya çeviriyor...

Son filmi “Gölgeler ve Suretler”den iki yıl sonra çekimine başladığı yeni filminde insan-doğa ilişkisine odaklanan Zaim, hem senaristliğini hem de yönetmenliğini üstlendiği “Devir”de başrolü de ilk kez kamera karşısına geçen çobanlara veriyor. Burdur’un Hasanpaşa köyünde çekilen filmin çıkış noktası ise köyde her yıl düzenlenen geleneksel “koyun yarışması”.

Bu yıl 17-23 Eylül günleri arasında düzenlenecek Adana Altın Koza Film Festivali’ne yetiştirilecek ve yarışacak olan filmin basın toplantısı dün Balmumcu Plaza Otel’de yapıldı. Toplantıda konuşan Derviş Zaim, koyun yarıştırmanın, bir arınma ayini diyebileceğimiz bir gelenek olduğunu söylüyor.

Zaim, “Çobanlar, yayladan sürülerini indirdikleri yaz döneminde bir yarışma düzenliyorlar. Küçük bir göletten sürüleriyle en hızlı geçen çoban, yarışmayı kazanıyor. Bu, yörede çok saygın bir yarışma. Doğrusu yarışmanın enerjisi beni etkiledi” diyor.

Zaim, filmin hazır senaryoyla çekilmediğini, bu nedenle de daha önce çektiği filmlerden farklı bir yanı olduğunu söylüyor: “İlk kez hazır, bitmiş bir senaryoyla çalışmadım. Elimde bir taslak, aklımda da filmin gidebileceği bir dere yatağı vardı ama bu son hali değildi. İlk kez bu filmde, senaryoyu çekerken yazdım. Montaj yapıp o montaja göre çekimi tekrar yaptım. İnsanlar, doğayla eskiden olduğu gibi daha anlamlı, daha bütünleştirici bir ilişki kurma peşinde olabilir mi? Sinema, sanat bize bu imkânları sunabilir mi? Bu sorular temel sorularımdı. Sinemanın bir eğlence olarak görüldüğünün farkındayım ama yedinci sanatın başka bir boyutu da var. Sinema, insan ruhunun aynası olmak durumunda.”

Filmin bütün oyuncuları Hasanpaşa Köyü’nden. Başrollere seçilenlerden, Hasanpaşa köyünün çobanlarından Ali Özer de basın toplantısına katıldı. Zaim, öteki çoban oyuncuların ise şu sıralar koyun sürülerini yayladan indirdikleri için katılamadığını söyledi. Ali Özer, ilk kez bir filmde yer aldığını ve kendi yaşamını canlandırdığını söyledi.
Filmin belgeselden yararlandığını ancak belgesel film olmadığını, fantastik öğelerin de bulunduğu bir yapısı olduğunu vurgulayan Zaim, bundan sonraki filminin de doğayla ilgili olacağını belirtti.

Cumhuriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları