loading
close
SON DAKİKALAR

Dışişleri uyardı: Irak'ta 6 kenti acil terk edin!

Dışişleri uyardı: Irak'ta 6 kenti acil terk edin!
Tarih: 13.06.2014 - 16:41
Kategori: Gündem

Dışişleri Bakanlığı, Irak’ta bulunan veya Irak’a seyahat etmeyi öngören Türk vatandaşlarına yönelik seyahat ve güvenlik uyarısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı, Irak’ta bulunan veya Irak’a seyahat etmeyi öngören Türk vatandaşlarına yönelik seyahat ve güvenlik uyarısında bulundu.

Türkiye; Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün oluşturduğu tehdit nedeniyle iç savaş ortamı içine giren Irak'ta yaşayan binlerce Türk vatandaşının tahliyesi için çalışma başlattı. Türk vatandaşlarının ağırlıklı olarak havayoluyla bu ülkede güvenliğin bozulduğu kentlerden tahliyesi planlanıyor. Dışişleri Bakanlığı, yaptığı seyahat ve güvenlik duyurusu ile Irak'ta yaşayan Türk vatandaşlarının 6 kentten ayrılmalarını istedi.

Irak'taki savaş ortamı, rehin alınan başkonsolosluk personeli ile tır şöförlerinin yanısıra bu ülkede yaşayan binlerce Türk vatandaşının güvenliğini de risk altına soktu. Türkiye, bu ülkede yaşayan Türk vatandaşlarının başta riskli bölgeler olmak üzere aşamalı olarak tahliyesi için çalışma başlattı.

DIŞİŞLERİ'NDE MUSUL TOPLANTISI

Dışişleri Bakanlığı'nda saat 16.00'da yapılacak Musul toplantısına; Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım ile Enerji Bakanı Taner Yıldız da katılacak. Toplantıda; Irak'taki Türk vatandaşlarının havayoluyla tahliyesi üzerinde çalışma yapılacak. Bu çerçevede THY uçaklarının yanısıra nakliye uçaklarının da, bu ülkedeki Bağdat, Basra, Necef, Süleymaniye ve Erbil havalimanlarına seferler yapması planlanıyor. Çalışmalar çerçevesinde gerekmesi durumunda Basra Limanı'na tahliye amaçlı gemi gönderilmesi de gündeme gelebilir. Tahliye operasyonunun Dışişleri, Genelkurmay ve Ulaştırma Bakanlığı'nın koordinasyonunda yapılması planlanıyor.
Dışişleri Bakanlığı dün gece yaptığı ve özetle "Irak'tan ayrılın" dediği güvenlik uyarısını, iki saat sonra geri çekmişti. Dün gece yapılacağı belirtilen güvenlik ve seyahat uyarısı bugün yapıldı. Uyarıda şöyle denildi:

RİSKLİ ÜLKE

"Daha önce Bakanlığımız ve Irak’taki Temsilciliklerimizce yapılan güvenlik ve seyahat uyarılarında da belirtildiği gibi, Irak genel olarak güvenlik açısından riskli bir ülke olarak görülmekte, ancak ülkedeki güvenlik durumu bölgesel farklılıklar arzedebilmektedir.

Son günlerde özellikle Musul başta olmak üzere, Irak’ta yaşanan olağanüstü gelişmeler ve çatışmalar dikkate alınarak, yeni ve daha kapsamlı bir güvenlik uyarısı yapılması gereği duyulmuştur.

6 KENTTEN AYRILIN

İlk aşamada, çatışma ve istikrarsızlığın en yoğun yaşandığı Musul, Kerkük, Selahattin, Diyala, Anbar ve Bağdat’ta bulunan vatandaşlarımızın can güvenlikleri bakımından her koşulda müteyakkız bulunarak, mümkün olan en kısa sürede bu vilayetlerden ayrılmaları ve bu vilayetlere seyahat etmekten kaçınmaları kuvvetle tavsiye edilmektedir.

Mevcut koşullarda vatandaşlarımızın Irak’ın bu vilayetlerinden ayrılmalarına ilişkin planlamayı yaparken, güvenlik durumunun daha da bozulması ihtimalini dikkate alarak en ihtiyatlı ve emniyetli hareket tarzını benimsemeleri önerilmektedir.

Bu itibarla, önümüzdeki günlerde güvenlik konusunda başka vilayetlerde meydana gelebilecek gelişmelere göre Irak’a ilişkin bu seyahat ve güvenlik duyurumuzun kapsamında gerekli değişikliklere gidilebilecek olup, kamuoyumuz güncel gelişmeler hakkında bilgilendirilecektir.

Vatandaşlarımızın, Bakanlığımız, Bağdat Büyükelçiliğimiz, Basra ve Erbil Başkonsolosluklarımızca görev bölgeleri koşullarına göre farklılık arzedebilecek güvenlik durumu hakkında yapacakları uyarı ve duyuruları takip etmelerinde fayda görülmektedir.

Ayrıca olağan dışı hallerde aşağıda irtibat bilgileri sunulan haftanın yedi günü 24 saat hizmet veren Bakanlığımız Konsolosluk Çağrı Merkezi’ne veya Bakanlığımızda kurulan Kriz Merkezine başvurulması mümkündür:

Konsolosluk Çağrı Merkezi
Tel: +90 312 292 29 29

Kriz Merkezi
Tel: + 90 312 292 29 50"

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları