loading
close
SON DAKİKALAR

DİSK-AR: Asgari ücretli bir ailede tek kişilik gıdayla 4 kişi besleniyor

DİSK-AR: Asgari ücretli bir ailede tek kişilik gıdayla 4 kişi besleniyor
Tarih: 05.07.2013 - 15:14
Kategori: Ekonomi

DİSK, "Asgari ücretli tek kişilik gıda ile 4 kişilik aile besleniyor" diyor...

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun kararına göre bugünden itibaren 31 Aralık 2013'e kadar geçerli olacak asgari ücret, yüzde 4.4'lük zamma göre hesaplanarak, 803.68 TL'ye yükselecek.

DİSK-AR: EŞİ ÇALIŞMAYAN 2 ÇOCUKLU BİR ÜCRETLİ GIDAYA ANCAK 9 LİRA 44 KURUŞ AYIRABİLİR


Konuyla ilgili bir rapor açıklayan DİSK-AR,eşi çalışmayan ve iki çocuklu bir asgari ücretlinin Temmuz 2013 tarihinde elde edeceği geliri ile gıdaya ancak 9 lira 44 kuruş ayırabileceğine dikkat çekti.

Araştırmaya göre, asgari ücretlinin üç öğün için kişi başına ayırabildiği tutar 2,36 TL olurken, öğün başına bu tutar sadece 79 kuruş düzeyinde kalıyor. Bu miktar ocak ayında 76 kuruştu. Bu durumda 2013 yılı Temmuz zammı öğün başına sadece 3 kuruşa denk geliyor.

1 KİŞİNİN KARNINI DOYURACAĞI PARAYLA 4 KİŞİ DOYMAK ZORUNDA


Raporda, en yoksul yüzde 20'lik kesimin yaşamını sürdürebilmek için gelirinin ancak yüzde 33,7'sini gıda harcamalarına ayırabildiğine dikkat çekilerek, Temmuz ayı zammıyla eşi çalışmayan ve 2 çocuklu bir asgari ücretlinin, asgari geçim indirimli aylık 840 TL'lik gelirinden gıda için günlük ayırdığı 9,44 TL ile hem eşinin hem kendinin hem de çocuklarının karnını doyurmak zorunda olduğu ifade edildi.

DİSK-AR tarafından, Türkiye'ye Özgü Beslenme Kalıbı ve TÜİK madde fiyatları dikkate alınarak yapılan hesaplamaya göre 4 kişilik bir ailenin günlük sağlıklı beslenebilmesi için Mayıs 2013 itibari ile kişi başına ortalama 8,99 TL gıda harcama yapması gerekiyor. Buna göre asgari ücretli, 1 kişinin sağlıklı beslenmesi için gerekli olan gıda harcaması ile 4 kişiyi doyurmaya çalışıyor.

ASGARİ ÜCRETLİ'NİN BARINMASI DA SAĞLIKSIZ VE GÜVENSİZ


Rapora göre, Mayıs 2013 tarihi itibari ile ortalama kira bedeli 558 TL'yi bulurken, asgari ücretlinin kira ve diğer konut harcamaları için ayırabildiği tutar sadece 258 TL. Buna göre asgari ücretli en sağlıksız çevrede, kentsel donatı hizmetlerinin en az olduğu, deprem riski altındaki konutlarda yaşamak zorunda bırakılıyor. Sefalet sadece sofrada değil, sağlıksız konutlarda da asgari ücretliyi buluyor.

KÜLTÜR VE EĞLENCEYE SADECE 10 TL

Asgari ücretlinin kültür ve eğlence için ayırabildiği pay toplamda aylık 10 TL'yi bulurken, bu miktar ile ne sinema, ne tiyatro ne de maça gidebilmek mümkün. Sinema bileti ortalama 11 TL, tiyatro 22 TL.

Asgari ücretlinin ortalama fiyatlı bir buzdolabını alması için, ev eşyası için ayırabildiği 44 TL ile başka hiçbir eşya almaksızın 25 ay çalışması gerekiyor.

'ASGARİ ÜCRETE YAPILAN ZAM SEFALETTE ISRAR ANLAMINA GELİYOR'

DİSK-AR raporun sonuç bölümünde, asgari ücretin bu düzeyde belirlenmesinin, sefalette ısrar anlamına geldiği ifade edilerek, işçilerin talebinin asgari ücretin, bir işçinin ailesi ile birlikte asgari olarak temel ihtiyaçlarını karşılayacak, işçiyi kimseye muhtaç etmeyecek bir düzeyde belirlenmesi ve sefaletin son bulması olduğu ifade edildi. "Asgari ücretliyi enflasyona ezdirmedik" söyleminin, aslında asgari ücretliyi daha da yoksullaştırmadık anlamına geldiğine dikkat çekilen raporda, dünyanın hiçbir yerinde hükumetlerin "Ücretlerde erimeye yol açmadık" diye övünmediği belirtildi.

'GELİR DAĞILIMINI DÜZENLEMESİ GEREKEN ASGARİ ÜCRET AÇLIK SINIRININ DAHİ ALTINDA'

Raporda şu görüşlere yer verildi:"Asgari ücretin ekonomik büyüme ve verimlilik artışından pay almaması, üretilen kaynakların belirli ellerde toplanması anlamına gelmektedir. Gelir dağılımını düzenleyici bir rol oynaması beklenen asgari ücretin, açlık sınırının bile altında belirlenmesi vicdanları zedelemektedir. Asgari ücretin, temel gereksinimleri karşılayacak bir biçimde ele alınması gerekmektedir. Ne yazık ki, 2013 yılı için belirlenen rakamlar raporda da görüldüğü gibi sefaletin sürdürülmesi anlamına gelmektedir."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları