loading
close
SON DAKİKALAR

DİSK-AR: 'İşsizlik gençleri ve kadınları vurdu'

DİSK-AR: 'İşsizlik gençleri ve kadınları vurdu'
Tarih: 16.05.2013 - 13:23
Kategori: Sendika

Şubat 2013 dönemi işsizlik verilerini değerlendiren DİSK-AR, geniş tanımlı işsizliğin yüzde 17,7, işsiz sayısının ise 5 milyon 274 bin olduğunu açıkladı...

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), TÜİK tarafından açıklanan Hanehalkı İşgücü Anketi Şubat 2013 dönem sonuçlarını değerlendirdi. Buna göre, işsizlik ve kayıtdışı çalışma en çok kadınları ve gençleri vurdu.

DİSK-AR verilerine göre, şubat ayında geniş tanımlı işsizlik yüzde yüzde 17,7, işsiz sayısı ise 5 milyon 274 bin oldu.

İşsizlik verilerinin haziran döneminden bu yana işsizliğin yükselişte olduğunu anımsatan DİSK-AR, bir önceki yılın aynı döneminin sonuçlarına göre artış kadın işsizliğinden kaynaklandığına dikkat çekti.

Umudu olmadığı için ya da diğer nedenlerle (mevsimlik işçiler dâhil) son 3 aydır iş arama kanallarını kullanmayan ve bu nedenle işsiz sayılmayanlar dâhil edildiğinde işsizlik oranı yüzde 10,5 değil, yüzde 17,7, işsiz sayısı da 2 milyon 884 bin değil, 5 milyon 274 bin kişi olarak gerçekleşti. Kadınlar için geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 27, gençler için yüzde 31 oldu. Gizli işsiz olarak görülen eksik ve yetersiz istihdam edilenler de ilave edildiğinde genel işsizlik oranı yüzde 21,3, işsiz sayısı 6 milyon 344 bin düzeyinde.

İstihdama katılan kadınların yarısından fazlası kayıtdışı

Kadınların işgücüne katılım oranı Şubat 2013 döneminde yüzde 29,6 düzeyindedir. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre işgücüne katılım oranı 2,2 puan artarken, kayıtdışı çalışan kadınların sayısı 237 bin kişi yükseldi. . İstihdama yeni dâhil olan kadınların yüzde 51’i yani yarısından çoğu kayıtdışı çalışıyor. Aynı dönemde erkeklerde kayıtdışı çalışanların sayısı ise 54 bin kişi azaldı.

Yüksekokul mezunu kadınlarda işsizlik Şubat 2013 dönemi için yüzde 13,9 ile erkeklerin yüzde 6,9’luk oranının iki katıdır. Bu kategoride yer alan kadınların işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 59 bin kişi artış göstererek 223 binden 282 bine fırladı. Buna göre geçen yıldan bu yana ilave resmi işsizlerin yüzde 36’sını yüksekokul mezunu yüzde 59’unu lise ve üzeri eğitimli kadınlar oluşturuyor. Meslek veya teknik lise mezunu kadınlarda işsizlik yüzde 21,3 ile meslek veya teknik lise mezunu erkeklerin yaklaşık 3 katı. Başta umudu kesik olanlar olmak üzere son 3 aydır iş arama kanallarını kullanmadığı için işsiz sayılmayanların yüzde 52’si kadın.

Genç işsizliği yüzde 31’e ulaştı

Gençler için ise durum daha da kötü. Umudu olmadığı için ya da diğer nedenle son 3 aydır iş arama kanallarını kullanmayan ve bu nedenle işsiz sayılmayan gençler dâhil edildiğinde bu oran yüzde 31’e ulaştı. 885 bin işsiz gence karşı 649 bin çalışmaya hazır ancak umutsuzluk başta olmak üzere çeşitli nedenlerle iş aramayan genç bulunuyor. Eksik ve yetersiz istihdam edilenlerle genç işsizliği yüzde 34’e ulaştı. Genç işsiz sayısındaki artış 142 bin ile toplam işsizlikteki artışın yüzde 87’si oldu.

Güvencesizlik yaygınlaşıyor

Güvencesiz çalışma hızla yaygınlaşıyor. 2009 yılı Şubat dönemi ile karşılaştırıldığında geçici çalışanların sayısı yüzde 24 artarak, 1 milyon 284 binden, 1 milyon 590 bine yükseldi. İstihdama yeni katılan her dört kişiden biri geçici bir işte çalışma hayatına dâhil oldu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları