loading
close
SON DAKİKALAR

DİSK Genel Başkanı'ndan Valiye çağrı

DİSK Genel Başkanı'ndan Valiye çağrı
Tarih: 01.05.2013 - 12:32
Kategori: Siyaset

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, "Taksim'de kutlanmayan 1 Mayıs, bizim için 1 Mayıs olamaz. Taksim bizim için kutsal bir yer. Taksimi işçilere 'açın' diyoruz" dedi.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko beraberindekilerle 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutlamak için Taksim Meydanı'na yürüyüşe geçmeden DİSK Genel Merkezi önünde gazetecilere açıklama yaptı.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun, yaklaşık bir ay önce yapılmaya başlanan görüşmelerde, bu yıl Taksim Meydanı'nın 1 Mayıs kutlamaları için açılabileceği sözünü vermesi üzerine, demokrasi ve insan hakları isteyen kurum ve kuruluşlarla hazırlıklara başladıklarını söyledi.

"Daha sonra yasakçı eski İstanbul Valisi, şimdiki İçişleri Bakanı Muammer Güler'in, geçmişte olduğu gibi alanı tekrar işçilere kapattığını" kaydeden Beko, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2007-2008 ve 2009 yıllarında da buradaydık. Yasaklar sonunda polis müdahaleleriyle kan döküldü. Gaz bombalarına maruz kaldık. Geçmişe dönmek istemiyoruz. Taksim özgürleştiğinde, işçiler 1 Mayıs'ı 2010-2011 ve 2012 yıllarında omuz omuza, kardeşçe kutladılar. Hiçbir kardeşimizin burnu bile kanamadı. İstanbul Valisi ile tekrar tekrar görüştük. Başbakan ile 2 saat görüşmemiz oldu. 'Biz bu yıl da 1 Mayıs'ı barış içinde kutlamak istiyoruz' dedik. Türkiye'de barış rüzgarları estiği bir dönemde, başta Taksim Meydanı olmak üzere çatışma olmasını, esnafa zarar verilmesini, halka eziyet edilmesini istemiyoruz. 'Barış içinde, omuz omuza ve kardeş olalım' demiştik. Bunları söylememize rağmen, Taksim'deki fiziki handikap bahane edildi. Bu handikap, 1 Mayıs'a engel bir handikap değil. Kutlamaları yapabilmek için 30 bin metrekarelik bir alan var."

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Sharan Burrow'un 1 Mayıs için İstanbul'a geldiğini anlatan Beko, "İstanbul'dan Türkiye'ye, Türkiye'den de dünyaya kötü bir fotoğraf vermek istemiyoruz. 1 Mayıs'ı dünyada kutlandığı gibi barış içinde omuz omuza kutlamak istiyoruz" diye konuştu.

Kani Beko, Taksim'in herkese açık ancak işçilere kapalı olduğunu ifade ederek, 4857 sayılı İş Yasası çıkarıldığından beri Türkiye'nin taşeron ülkesine döndüğünü savunarak, "İşçiler düşünülseydi, Türkiye taşeron cumhuriyetine çevrilmezdi. Buraya gelirken aracımız 3 kez taciz edildi, durduruldu. İki saat geçmesine rağmen ancak gelebildik. İstanbul'da ulaşım durdurulmuş vaziyette. İşçilerin gelmemesi için sıkıyönetim ilan edilmiş, bu yasaklayanları kınıyorum. Taksim bizim için kutsal bir yer. Taksimi işçilere açın diyoruz" ifadelerini kullandı.

Kutlamaların Kazlıçeşme Meydanı'nda yapılması gerektiğini söyleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a seslenen Beko, "Sizin mitinglerinizde kimsenin burnu kanamadı ama bu alanda, Taksim Meydanı'nda 36 arkadaşımızı şehit verdik. 1 Mayıs'ı burada kutlamak zorundayız. Taksim'de kutlanmayan 1 Mayıs, bizim için 1 Mayıs olamaz" dedi.
Beşiktaş'taki gruba, polisin müdahale ettiğini ve biber gazı sıkıldığını belirten Beko, bu davranışı kınadıklarını ifade ederek, "Onlar bizim yol arkadaşlarımız, onların yanındayız. Taksim'e onlarla birlikte, omuz omuza çıkmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
Beko, İstanbul Valisi Mutlu'ya da "Rica ediyoruz, Taksim'i işçilere açın, barikatları kaldırın" diye seslendi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları