loading
close
SON DAKİKALAR

Doğal gaza dolar zammı geliyor

Doğal gaza dolar zammı geliyor
Tarih: 13.09.2013 - 13:53
Kategori: Ekonomi

İstanbul'da doğal gazın fiyatına "dolar" ayarı geliyor. Yeni Doğal Gaz Piyasası Yasa Tasarısına göre; doğal gaz abonelerinin faturalarının yüzde 10'luk bölümü, dolara endeksleniyor...

Değişiklik, İstanbul'da yaşayan doğal gaz abonelerini yakından ilgilendiriyor. Yasa taslağına göre, İGDAŞ'ın "birim hizmet ve amortisman bedeli" dolara endekslendi. Ayrıca taslağa göre, İGDAŞ’ın mali hakları İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nda kalmak şartıyla özelleştirilmesi de öngörülüyor.


FATURALARA NASIL YANSIYACAK?

Doğal gaz fatura bedelleri, üç unsurla belirleniyor. Fatura, doğal gazın kendi fiyatı, vergi ve sistem kullanım bedeli kalemlerinin toplamından oluşuyor. Bu toplamda "sistem kullanım bedeli"nin payı yüzde 10. Hazırlanan yeni yasa taslağı yüzde 10'luk ağırlığı olan "sistem kullanım bedelini" İstanbul'daki aboneler için dolara endeksliyor.


FATURALAR 2.5 TL ARTACAK

Düzenleme bu haliyle yasalaşırsa 200 liralık bir doğal gaz faturası, doların yüzde 10 değer kazanması halinde 2 ile 2.5 lira arasında artacak. Fatura tutarı ve dolardaki artış oranı yükseldikçe, dolara endeksli uygulamadan kaynaklı zam da artacak. Doların düşmesi halinde fatura bedeli de aynı oranda düşecek. Yürürlükteki uygulamaya göre, doğalgaz dağıtım şirketlerinin birim hizmet fiyatları Türk Lirası ile belirleniyor. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları