loading
close
SON DAKİKALAR

Doğan Demir, Çocuk Esirgeme Kurumlarındaki çocukların sıklıkla karşılaştıkları sorunlarını TBMM gündemine taşıdı

Doğan Demir, Çocuk Esirgeme Kurumlarındaki çocukların sıklıkla karşılaştıkları sorunlarını TBMM gündemine taşıdı
Tarih: 24.12.2023 - 19:37
Kategori: Siyaset

Gelecek Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Demir, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Gökteş'ın cevaplaması talebiyle Çocuk Esirgeme Kurumlarındaki çocuklar hakkında soru önergesi verdi.

Gelecek Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Demir, Çocuk Esirgeme Kurumlarındaki çocuklar için TBMM'ye soru önergesi verdi;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıda belirtilen sorularımın Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sn. Mahinur ÖZDEMİR GÖKTAŞ tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını, Anayasanın 98, TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince saygıyla talep ederim.

Çocuk Esirgeme Kurumlarındaki çocuklar sıklıkla aileleriyle ayrılmış, kötü muamele görmüş veya ihmal edilmiş çocuklardır. Bu nedenle, psikolojik travma ve duygusal sorunlar yaşarmaktadırlar. Bu sebeple eğitimleri de sık sık aksamakta ve gelecekleri de olumsuz etkilenmektedir.

Önemli bir sorun da çocuk esirgeme kurumlarının yetersiz kaynaklara sahip olmalarıdır. Bu kurumların personel eksikliği, maddi olanakların yetersizliği, çocukların ihtiyaçlarını karşılamalarını zorlaştırmaktadır.

18 yaşını doldurmuş fakat yüksek öğrenime devam etmedikleri için yurtlardan ayrılmak zorunda kalan gençlerimiz için ek olarak dayanışma evleri oluşturulmalı ve topluma uyum süreçleri, iş hayatına katılımları konusunda uzmanlar tarafından desteklenmelidirler.

2828 sayılı kanun ve ilgili yönetmelikler uyarınca, devlet korumasında yetişmiş gençlerin kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam hakkı bulunmaktadır. Bu yolla işe başlayan gençlerimize özellikle kız çocuklarına iş hayatlarına uyum süreçleri dolayısıyla devletimiz maddi ve manevi desteğine bir süre daha devam etmeli iş hayatlarında maruz kaldıkları mobinglere karşı devletimizin desteğini görmeliler ve yalnız bırakılmamalıdırlar.

Öte yandan her geçen gün çığ gibi büyüyen enflasyon karşısında bu gençlerimizin aile kurma süreçlerinde de desteğe ihtiyaç duydukları su götürmez bir gerçektir. Devletimiz aracılığı ile yurtlarda yetişen gençlerimize aile kurma süreçlerinde manevi desteklerin beraberinde eşya yardımında bulunulması ve barınma ihtiyaçlarında destek olunması, kira desteğinde bulunulması hatta bu gençlerimize özel devlet bankaları aracılığıyla faizsiz konut kredisi desteğinde de bulunulması gerekmektedir.

Psikolojik destek, eğitim, ekonomi ve sağlık hizmetleri sağlamak için daha fazla kaynağa ihtiyaç vardır.

Bu bağlamda;

  1. Bakanlığınıza bağlı Çocuk Esirgeme Kurumuna ayrılan yıllık bütçe ne kadardır?
  2. Devlet korumasında yetişip kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen gençlerin iş hayatlarına uyum sağlama süreçlerinde manevi olarak uzman desteği verilmekte midir?
  3. Çocuk Esirgeme Kurumlarında yetişen gençlerimizin aile kurma süreçlerinde bakanlığınız tarafından yapılan bir maddi destek projesi var mıdır?
  4. Devlet koruması altında yetişen gençlerimizin barınma ihtiyaçlarına yönelik bakanlığınız tarafından verilen herhangi bir maddi yardım veya bu konu kapsamında yürütülen bir projeniz var mıdır?
Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları