loading
close
SON DAKİKALAR

Doğru ayakkabıyı seç ayak sağlığını koru

Doğru ayakkabıyı seç ayak sağlığını koru
Tarih: 11.02.2012 - 19:55
Kategori: Sağlık, Yaşam

Kışın gelmesiyle botlar ve çizmeler vitrinleri doldurdu. Birbirinden farklı markalar ve modeller şıklık yarışında...

Ama botun ya da çizmenin şık olması, kışın ayağınızı koruması ve sağlıklı adımlar atmak için yeterli mi? Kuşkusuz hayır! Öyleyse kışlık ayakkabı seçerken nelere dikkat etmek gerekiyor, hangi özellikler ön planda olmalı, hatırlatalım. Podiyatrist Özgül İşgör anlattı...

Hepimizin ayak özellikleri farklı. Dolayısıyla bot, çizme ve kışlık ayakkabılar değişik model, numara ve genişlikte olsa da herkesin ayak özelliklerine uymaz. Ayağınıza uygun olmayan ayakkabılar da basma bozukluğu, bilek burkulması, tırnak batması, mantar, nasır, çatlak, damar hastalığı ve ayakta şekil bozukluğu gibi birçok sağlık sorununa yol açabilir. Bu yüzden ayağınıza göre ayakkabı seçmek önemli. Bu konuda özellikle kadınları uyarmakta yarar var. Çünkü kadınlar, ayakkabı seçiminde modaya uygunluğa göre karar veriyor. Oysa modaya uygun ayakkabı yerine, ayağa uygun ayakkabı seçmek gerekir. Ayak sağlığında uzman olan podiyatrist Özgül İşgör şunları öneriyor: 

*Bot ya da çizme alırken iki ayağınızı da ölçtürün. Ayak numarası zamanla artabilir. 

*Kadınlar 3.5-4 santimden daha yüksek topuklu çizmeler giymemeli. 

*Kışlık ayakkabıları akşam deneyin. Ayaklarınız bütün gün ayakta kalmaktan veya gün boyu oturmaktan şişer. 

*Ayakkabı, parmaklara uyduğu kadar topuklara da uymalı. 

*Yeni ayakkabıyı, daha büyük olan ayağınıza giyin. Birçok insanın, bir ayağı diğerinden büyüktür.
 
*Mağazada ayakkabılarla dolaşın. Rahat edip etmediğinize dikkat edebilirsiniz. 

*Ayakkabının numarası, biçim ve markaya göre farklılık gösterir. Hangi numaranın size uygun olduğuna bakmaksızın ayağınıza en uyanını seçin. 

*Bot ve çizme ayağınızdayken ayak parmaklarınızı serbestçe oynatabilmelisiniz. 

*Ayakkabı sıkıysa, satın almayın. ‘Zamanla ayağınıza uyar’ iddiasına inanmayın. 

*Çoğu yüksek topuklu çizme, sivri burunludur. Dar burunlu çizme parmakları sıkar, üçgen biçimine sokar. Topuk yüksekliği ayak tarağının altındaki basıncı iki misli artırdığı gibi ön tarafa daha büyük basınç vererek parmakları sivri uçlu kısma girmeye zorlar.

Modelin özelliklerine dikkat! 

*Kışın ayaklarınızın üşümemesi gerek. Bu yüzden özellikle ayakları sıcak tutacak modeller seçilmeli. Ancak bot ya da çizmenin içinde yapay kürk gibi malzemeler 
kullanılması, ayağı terletir. Bu da kokuya ve mantar gibi rahatsızlıklara yol açabilir. Ayakkabının içinde kullanılan malzemelerin doğal olmasına dikkat edin. 

*Bot ve çizmelerin tabanı, ayaklarınızı soğuk ve çamurdan koruyacak kadar yüksek olmalıdır. Tabanın yapıldığı malzeme de önemli. Örneğin ısı yalıtkanlığı fazla olduğu için kauçuk tabanlı bot ve çizme, ayakları soğuktan daha iyi korur. 

*Kar ve yağmur zeminin ıslak ve kaygan olmasına neden olur. Kışlık ayakkabıların tabanı, kolay kaymayacak malzemeden yapılmış ve tırtıklı şekilde tasarlanmış olmalı. 

*Çok yumuşak ayakkabı kışın yürürken dengenizin bozulmasına, ayaklarınızın ayakkabı içinde fazla hareket ederek sürtünmesine ve nasır oluşumuna neden olabilir. 

*Deri ayakkabı, ayağın hava almasını sağladığı için daha sağlıklıdır. Ayakkabıda plastik malzeme kullanımı, esnekliği ortadan kaldıracağı için nasıra yol açabilir. 

*Bot ve çizme kolay giyilip çıkarılabilmeli. 

*Bağcıklı ayakkabılar, diğerlerine göre daha emniyetlidir. Ayrıca ayaklarınız şiştiğinde bağcıkları gevşeterek rahatlamanıza da olanak verir. 

*Bot ve çizmelerin üzerinde çok dikiş olması sürtünme ve basıncı artırabilir. Az dikişli modeller her zaman rahatlık verir.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları