loading
close
SON DAKİKALAR

Doktorları hedef alan Reha Muhtar'a ceza

Doktorları hedef alan Reha Muhtar'a ceza
Tarih: 27.12.2012 - 13:30
Kategori: Medya

Vatan gazetesi yazarı Reha Muhtar, bir doktoru ve bir hastayı hedef alarak yazdığı yazıların ardından Basın Konseyi tarafından uyarı cezası aldı...

Türk Tabipleri Birliği ve İstanbul Tabip Odası’nın Basın Konseyi’ne yaptığı şikâyet sonuç verdi. Vatan gazetesi yazarı Reha Muhtar bir doktoru hedef alarak yazdığı yazıların ardından uyarma cezası aldı.

"Hekimler hedef tahtası haline getiriliyor"

Vatan Gazetesi’nde, 9 Kasım 2012 tarihinde; “Ameliyatımı Yanlış Yapan Doktor Maceraları…” ve 11 Kasım 2012 tarihinde; “Semra Hanım’dan Mektup Var…” başlıklarıyla Reha Muhtar imzasıyla yayımlanan köşe yazılarının ardından, TTB ve İTO, 20 Kasım 2012 tarihinde Basın Konseyi’ne şikayet başvurusunda bulunmuş, başvuru yazısında “Toplumsal bellek oluşturmakta önemli rol oynayan medya mensuplarının kişisel deneyim ve kanaatleriyle yazılan kimi makaleler ve yapılan haberlerin hekimlik mesleğini itibarsızlaştırdığını ve hatta hekimleri hedef tahtası haline getirdiğini bu üzücü vesileyle bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Yine bu çerçevede, Sayın Reha Muhtar hakkında basın meslek ilkeleri doğrultusunda gerekli işlemlerin yapılmasını rica ediyor, hekimler hakkında olumsuz ve güven zedeleyici dil kullanılmaması konusunda genel bir duyarlılık geliştirilmesi için destek ve işbirliğinizi bekliyoruz” denilmişti.

Ameliyat olan bir hastane yöneticisinin hasta mahremiyetini hiçe sayan, bir doktoru bilimsel hiçbir veriye dayanmayan şekilde açıkça hedef alan Reha Muhtar’a ilişkin Basın Konseyi tarafından alınan kararda şu ifadeler yer aldı:

“1. Şikâyet Edilen Yazar, kendisini on yıl önce ameliyat eden ve yaptığı ameliyatın başarısız olduğuna inandığı bir doktorun çalıştığı hastanede görev yapan bir yöneticinin, başka bir doktor tarafından başka bir hastanede ameliyat edilmesinden hareketle, adı geçen doktorun birçok başarısız ameliyat yaptığı ve kendi hastanesinde çalışanların dahi ona güvenmediği sonucuna varmaktadır.

Basın Meslek İlkeleri’nin 5. Maddesine göre “kişilerin özel yaşamı kamu çıkarının gerektirdiği durumlar dışında yayın konusu olamaz”. Bir doktorun birçok farklı hastaya yönelik tıbbi müdahalede bulunduğu düşünüldüğünde, o doktorun sürekli olarak tıbbi hatalar yaptığına ilişkin bilgilerin haber değeri olduğu şüphesizdir. Ne var ki, bu gibi hallerde dahi hastanın kimliği, açık rızası olmadıkça ortaya konulmamalıdır.

Öte yandan, somut olayda, yazıya konu doktorun yazının diğer öznesi olan Semra Erkanlı’ya yönelik bir müdahalesi dahi bulunmamaktadır. Semra Erkanlı her hastanın sahip olduğu, kendini tedavi edecek doktoru seçme hakkını kullanmıştır. Hal böyle iken, kişinin özel yaşamının bir parçası olan söz konusu hakkından yararlanmasının, Şikâyet Edilen tarafından kendi ameliyatını hatalı yaptığına inandığı doktorun yetersizliğine dayanak göstermesi ve Semra Erkanlı’nın kimliğinin de ifşa edilmesi Basın Meslek İlkelerinin 5. Maddesinin ihlâli niteliğinde olduğuna oybirliği ile karar verilmiştir.

2. Yüksek Kurul, ayrıca, Yazar’ın yazılarına konu olan meseleye ilişkin, yazıya konu taraflarla önceden görüşerek gerekli araştırmayı yapmadığı, gene yazıda bahsedilen tıbbi konulara ilişkin yeterli bilimsel görüş almadan sonuca vardığı kanaatine ulaşmıştır.
Basın Meslek İlkeleri’nin 6. Maddesi, “soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olmaksızın yayınlanamaz” şeklindedir.

Şikâyet Edilen’in tıbbi bir meselede somut bir olayı ortaya koyarken ve buna ilişkin haber yaparken yeterli araştırma yapmaksızın, kişisel fikir ve kanaatlerine dayanmış olmasının Basın Meslek İlkelerinin 6. Maddesinin ihlâli niteliğinde olduğuna oyçokluğu ile karar verilmiştir.

Sonuç:

Yukarıda açıklanan gerekçelerle, Şikâyet Edilen Vatan Gazetesi Yazarı Reha Muhtar’ın, Basın Meslek İlkelerinin 5 ve 6. maddelerini ihlâl ettiği kabul edilerek, uyarılmasına oy çokluğu ile karar verilmiştir.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları