loading
close
SON DAKİKALAR

Dolar neden düşüyor?

Dolar neden düşüyor?
Tarih: 12.06.2013 - 12:33
Kategori: Ekonomi

Merkez Bankası'nın dünkü müdahaleleriyle 1,89 liranın altına gerileyen dolarda düşüş hızlandı. Ekonomistler dolardaki düşüşün nedenini açıkladı...

ABD Doları'nın dün küresel risk iştahında azalmaya paralel olarak gelişen piyasalardan çıkışlar ve polisin Taksim'e girmesi ile 1,91 liraya dayanmasından sonra Merkez Bankası'ndan müdahale gelmişti.

ÖNCE AÇIKLAMA SONRA İHALE
Önce parasal sıkılaştırmaya gidileceğini duyuran MB, daha sonra gün içinde beş ihale açarak piyasaya 250 milyon dolar sürmüştü.

MB'nin müdahalesiyle 1,8850'ye kadar gerileyen dolar günü 1,8913 liradan kapamıştı.

1,90'A YAKLAŞTIKTAN SONRA DÜŞTÜ
Bugüne ise 1,8912 liradan başlayan dolar yükseliş trendini koruyarak 1,8970 liraya kadar çıktıktan sonra yüzde 0,45 kayıpla 1,8810 seviyesine geriledi.

Bu noktadan devam eden satışlarla dolar 1,88 seviyesinin de altına inerek 1,8777 liraya geriledi.

NEDEN DÜŞÜYOR?
Dolardaki düşüşü değerlendiren HSBC Bankası Stratejisti Fatih Keresteci, dolardaki değer kaybının genel bir gelişmekte olan piyasalar hareketi olarak değerlendirdi.

Keresteci, “Dolar diğer gelişmekte olan para birimleri karşısında da değer kaybediyor. Mesela dolar Güney Afrika randı karşısıdan yüzde 1,2 aşağıda, Macar forintini karşısında ise yüzde 0,7 aşağıda. İç kaynaklı bir gelişme değil, kısa vadeli Türk lirası pozisyonlarından çıkış olmuş olabilir” dedi.

Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figez Özavcı ise, “Dolar dünyada gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı değer kazanıyor.Dün gelişmekte olan ülke Merkez Bankalarının müdahalesi ile birlikte bu sabah tansiyonun gelişmekte olan ülke kurlarında bir miktar düştüğünü görüyoruz.

İçeriye döndüğümüzde Merkez Bankasının finansal istikrar söylemi içerisinde bir kur hedefi var. Bu hedefi reel efektif döviz kuru üzerinden takip ediyor. Önceki aylarda reel efektif kuru 120 üzerine çıkarsa politika faizinde ölçülü bir indirime gidebileceğini söylemişti. Sonrasında faiz indirimi şeklinde bu adımı gördük” değerlendirmesinde bulundu.

Yüksel Göçmez / ntvmsnbc

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları