loading
close
SON DAKİKALAR

Dolara beşinci müdahale!

Dolara beşinci müdahale!
Tarih: 10.07.2013 - 18:24
Kategori: Ekonomi

Merkez Bankası'ndan bir müdahale daha!

Dolar yine 1.95 TL'nin üstüne çıkınca Merkez Bankası'ndan üç müdahale geldi. 350 milyon dolarlık müdahalelerin ardından dolar tekrar 1.95'in altına düştü. Borsaya ise Fitch darbesi geldi. Fitch'in açıklamalarının ardından borsada düşüş sertleşti. Gösterge faiz ise yüzde 8,89'a kadar yükseldi.

Merkez Bankası'nın ek parasal sıkılaştırma ve döviz satım ihaleleriyle sınırlı bir geri çekilme yaşayan dolar önce güne yatay bir seyirle başladı. 1.94'ün altında güne başlayan dolar gelen alımlarla 1.9410 TL'den işlem görüyordu. Daha sonra yükselişe geçen dolara Merkez Bankası bugünkü ilk müdahalesini 50 milyon dolarlık döviz satım ihalesiyle gerçekleştirdi. Ancak dolar yine de yükselişine devam edip 1.95 TL'ye kadar çıktı.

İkinci müdahale ise saat 13:00'da geldi. Merkez Bankası 150 milyon dolarlık döviz satım ihalesi açtı. Müdahale doların 1.9460 TL civarında seyrettiği sırada geldi. Üçüncü müdahale ise saat 14'te geldi. Merkez Bankası 150 milyon dolarlık döviz satım ihalesiyle dolara üçüncü kez müdahale etti. Böylece günlük toplam 350 milyon dolara çıktı. Bu müdahalelerin ardından ise dolar şu dakikalarda 1.9460 TL civarında seyrediyor.

Merkez Bankası toplam müdahaleleri ise bir ayda 5 milyar doları geçti.

GÖSTERGE FAİZ YÜZDE 9

Merkez Bankası'nın ek parasal sıkılaştırmayı güçlü bir şekilde uyfgulaması son iki gün faizleri de yükseltti. Dün Merkez Bankası repo piyasasında piyasa yapıcı bankalara kullandırılan gecelik fon miktarı 19 milyar TL'nin üstüne çıktı. Bunun etkisiyle gösterge faiz son 13 ayın zirvesine çıkarak yüzde 8,60 olarak gerçekleşmişti. Bugün biraz daha yükselen faiz yüzde 9'a çıktı.

Merkez Bankası üçüncü müdahalenin ardından 150 milyon dolar tutarında dördüncü gün içi döviz satım ihalesini açtı. Bu ihalenin ardından Merkez Bankası gün içinde beşinci müdahalede bulundu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları